Lütfen Bekleyiniz...

Anjiyo Nedir? Nasıl, Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Anjiyo Nedir? Nasıl, Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
İçindekiler

    Anjiyo

    Anjiyo, ya da anjiyografi, Koroner Anjiyografi, Kardiyak Kateterizasyon, ya da Angio olarak da isimlendirilir ve basit olarak ‘’damarların görüntülenmesi’’ anlamına gelir. Bu görüntüleme işlemi, özellikle damar sertleşmesi ya da koroner arter hastalığı şüphesi durumunda gerçekleştirilir ve damar fonksiyonlarının detaylı olarak incelenmesini sağlar. 

    Anjiyo;

    1. Kalp kası işlevlerinde meydana gelen bir problemden şüphelenilmesi durumunda bu fonksiyonların incelenmesini;

    2. Bilinen bir kardiyak hastalığının tedavisi için vücudun mevcut haline en uygun tedavi yönteminin geliştirilmesini;

    3. Çeşitli damar hastalıklarının ya da koroner arter hastalığının erken teşhisinin konulmasını sağlar. 

    Özel Denizli Cerrahi Hastanesinde kullandığımız yüksek teknolojiye sahip ileri görüntüleme yöntemleri sayesinde erken teşhisi mümkün kılıyor, tıbbi prosedürlerde meydana gelebilecek hataları sıfıra indiriyoruz. 

    Anjiyo Nasıl Yapılır? 

    Özellikle el bileği üzerinden uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde komplikasyon riski oldukça azalan anjiyo prosedürü için kimi zaman kasık bölgesi de tercih edilebiliyor. Kasık bölgesi, bilekteki damarları çok ince olan hastalar için iyi bir alternatif iken, daha konforlu bir anjiyo prosedürü için el bileği bölgesi tavsiye ediliyor. 

    Anjiyonun nasıl yapıldığını anlatmadan önce şunu belirtelim: Anjiyo, cerrahi bir prosedür değildir. Bu işlemi yapmak için bir kesi oluşturmak, yara açmak gerekmez. Bu yüzden çok kısa süre içerisinde tamamlanır ve iz bırakmaz.

    Anjiyo işleminin yapılması için aşağıdaki adımlar takip edilir

    1. Yukarıda da belirtildiği gibi, doktorunuz bilek ya da kasık bölgesindeki damarların durumuna bağlı olarak bir noktayı seçer ve oradan anjiyo işlemini başlatır. 

    2. İşlem başlamadan önce giriş yapılacak olan alana lokal anestezi uygulanır.

    3. Başlangıçta, ilgili bölgedeki atardamara ince bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu kılıf oldukça yumuşaktır ve yerleşimi X-ray cihazının yardımı ile tamamlanır. Yerleştirme sırasında radyasyon uygulanır. 

    4. Uzun, plastik materyallerden yapılmış bir boru kullanılarak bu bölgeden kalbi besleyen atardamara ulaşılır. Bunun için kullanılan boru esnektir ve herhangi bir komplikasyon yaratmayacak şekilde üretilmiştir. 

    5. Anjiyo boyası bu noktada devreye girer. Boru aracılığı ile bulunan damar içerisine anjiyo boyasının enjekte edilmesi sağlanır. Bu boya, ilgili damar hareketlerinin bilgisayar ortamında rahatça seçilebilmesini sağlar. 

    6. Kaydedilen görüntüler sayesinde damar fonksiyonlarının incelenmesi mümkün hale gelir.

    Yukarıdaki işlemler oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlanır. 

    Koroner Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? 

    Koroner anjiyografinin uygulanmasını gerektiren durumları, uzmanlarımız iki farklı başlığa ayırdı. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    1. Eğer Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimi, hastanın şikayetlerinin ciddi bir sonuca, örneğin kalp krizine sebep olabileceğini tespit ettiyse anjiyografiye öncelik verilir. Bu öncelik, potansiyel bir yaşam tehlikesi yaşamadan önce hemen önlem alabilmek adına oldukça gereklidir. Uzmanlarımız akut kalp krizi sırasında da anjiyografiyi doğrudan yapmayı tercih ederler ve bu sayede krize sebep olan damarı en hızlı şekilde tespit ederek krizin durdurulması için gerekli aksiyonları alırlar. Akut kalp krizi sırasında ya da yaklaşan bir kalp krizi riskinde problemli damarın belirlenmesi, stendleme işlemi ile damarın açılması için oldukça kritiktir. Kalp krizi başladıktan sonraki ilk iki saat içerisinde gerçekleştirilen bu işlemler, hastanın ölüm riskinin minimize edilmesi bakımından son derece etkilidir.

    2. Eğer hastanın koroner anjiyografi olması için gerekli bir acil durum söz konusu değilse, farklı bir yöntemle anjiyo uygulanır. Genellikle hastanın kol ağrısı, göğüs ağrısı gibi şikayetleri dolayısıyla dolaşım yolları problemi şüphesi ortaya çıkar. Bu durumda anjiyo gerçekleştirmeden önce Özel Denizli Cerrahi Hastanesi doktorları birtakım ön testler ile buna gerek olup olmadığını belirlerler. Efor testi ya da Talyum Testi bu aşamada kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Test sonuçları hakkında size bilgi veren doktorunuz anjiyo hakkındaki görüşlerini size iletir ve bu doğrultuda işlem gerçekleştirilir.

    Anjiyografi İşlemi Ne Kadar Sürer? 

    Standart bir koroner anjiyografi prosedürü 15 ile 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Fakat eğer kalp krizi sırasında gerçekleştirilen bir müdahaleden söz ediyorsan, koroner anjiyografiyi stendleme (tıkanıklığa sebep olan damarın belirlenmesinden sonra açılması işlemi) prosedürü izleyecektir. Bu durumda süreç uzayabilir. 

    Anjiyo Bir Tedavi Yöntemi Midir? 

    Aslında bakarsanız, hayır, anjiyografi, herhangi bir tedavi sağlamaz. Bu işlem bir tedavi yöntemi değil tanı yöntemidir. Doktorunuzun koroner hastalıklar için nasıl bir tedavi geliştireceğini belirlemesi ya da mevcut durumun hangi seviyede olduğunu incelemesi için gerekli olan anjiyo, kardiyolog, hemşire ve teknisyenlerden oluşan uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilir.

    Anjiyo Sonrası: Anjiyo Yapılan Bölge Morarır Mı?

    On beş yirmi dakika içerisinde tamamlanan anjiyo sonrasında, ilgili alanın birkaç gün boyunca morarmış ya da siyahlaşmış olması normaldir. Ayrıca, borunun girdiği nokta hafifçe şişebilir ve kızarık bir alan olabilir. Tüm bunlar birkaç gün beklemeniz halinde otomatik olarak ortadan kalkacak ufak komplikasyonlardır. Anjiyo sonrası süreçte aşağıdakilere dikkat ediniz:

    1. Anjiyodan bir gün sonra bandajı çıkarmaktır. Duş alırken ya da sıvı teması halindeyken de bandı çıkarmanızda bir mahsur yoktur. 

    2. Bandajın açıkta bulunduğu alanın darbelere çok savunmasız kaldığını düşünüyorsanız, buraya bir yara bandı yapıştırabilirsiniz.

    3. Sabunlu su kullanılarak ilgili alanı yıkayın. Burada mikrop ya da bakteri oluşumunu engelleyecek bu işlem sırasında ovma yapmayın. 

    4. Unutmayın, şu an kateterin girdiği bölge oldukça hassas. Bu yüzden buraya kimyasal içerikli herhangi bir merhem ya da krem uygulamamanız gerekiyor. 

    5. Özellikle kasıktan yapılan işlemlerden sonra kullandığınız iç çamaşırının rahat ve yumuşak olması sizin için konfor sağlayacaktır.

    Özel Denizli Cerrahi Hastanesinden göğüs ağrısı, kol ağrısı ya da kalp fonksiyonlarındaki bozukluk ile ilişkili olan şikayetleriniz için randevu alabilirsiniz. Uzmanlarımız anjiyografi gerekmesi durumunda hemen işlemi başlatacaklardır. 

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek