Lütfen Bekleyiniz...

Antikor Testi Nedir? Kimlere Yapılır? Antikor Testi ve COVID-19

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Antikor Testi Nedir? Kimlere Yapılır? Antikor Testi ve COVID-19
İçindekiler

    Antikor Testi Nedir?

    Tıp literatüründe immunoglobulin olarak bilinen antikor, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücuttaki yabancı maddelerle savaşan Y biçimli proteinlerdir. Antikorun savaştığı bu yabancı maddeler, antijen olarak bilinir. Antijen olarak tanımlanan bu yabancı maddeler; herhangi bir virüs, bakteri veya kimyasallar olabilir. Bu antijenler ile savaşması için üretilen her antikor benzersiz olmakla beraber, antijen üzerinde bulunan yapıyı tanımak adına kullanılır. Bu sayede antikorlar, antijenleri vücuttan atabilmek için bu yabancı maddelere bağlanır ve bağışıklık sistemi için kompleksler oluşturur. Seroloji testi olarak da bilinen antikor testi ise kişiden alınan kan örneğinde, bir antikorun varlığının belirlenmesi için yapılan işlemdir. Belirli bir antikor türüne odaklanan bazı antikor testleri de bulunmaktadır. Antikor testleri arasında en çok yapılan testler ise IgM, IgG ve IgE'dir.

    IgM ve IgG Antikor Testleri Nedir?

    Erken evre antikoru olarak tanımlanan IgM antikoru, kişinin yakın bir zamanda koronavirüs ile karşı karşıya kaldığını gösterir. IgM antikorları koruyucu özelliği taşımamaktadır. Yapılan çalışmalar, bu antikorun, ekseriyetle 7. günden itibaren saptanabildiğini göstermiştir. Bununla birlikte yine aynı çalışmalarda, IgM antikorunun 21. günden itibaren kaybolduğu ileri sürülmüştür.

    IgG antikoru, COVID-19’un geç döneminde ortaya çıktığı için geç cevap antikoru olarak bilinir. Bu antikor, bağışıklık sisteminin virüse karşı yeterli yanıt verdiğini göstermekle beraber koruyucu antikorların oluştuğuna işaret eder. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda, IgG antikoru üretiminin enfeksiyonun 14. günü itibarıyla başladığı ve uzun süreli bağışıklık sağladığı ortaya çıkmıştır. IgG antikorunun bağışıklık sağlama sebebi ise kanda kalmaya devam ediyor olmasıdır.

    Antikor Testi ve COVID-19 Bağlantısı

    Antikor testi, özellikle de koronavirüs pandemisi ile birlikte sık sık duyulur hale gelmiştir. COVID-19 virüsü için geliştirilen antikor testleri, enfekte olmuş yani hastalığı geçirmiş ve bu hastalığı atlatmış kişilerin kanlarında oluşan antikorların tespiti için kullanılır. Zira bu hastalığı atlatmış kişilerde mevcut virüse karşı antikor oluşmaktadır. Bunun haricinde, virüse yakalanmış ancak belirti göstermemiş kişilerin tespit edilebilmesi için de antikor testleri uygulanmaktadır. Virüsü taşıdığı halde semptom göstermeyen hastaların sayısının çokluğu ve bu hastaların virüsü ne derece yaydıkları düşünüldüğü takdirde, antikor testlerinin önemi daha fazla anlaşılmaktadır.   

    COVID-19 IgG Antikor Sonuçları Nasıl Yorumlanabilir? 

    Negatif Test (<0,9 negatif):

    Eğer test sonucu 0,9'dan daha düşük bir değer ise;

    • Hastaya COVID-19 virüsü bulaşmamış,

    • Ya da hasta COVID-19 virüsü ile enfekte olmuş ve hastalığı geçirmiş, ancak hastanın IgG antikorları gelişmemiş anlamına gelir.

    Pozitif Test (≥0,9 pozitif):

    Eğer test sonucu 0,9 ve daha üzerinde bir değer ise;  

    • Hastanın COVID-19 IgG koruyucu antikorları gelişmiş demektir.

    Antikor Testi Neden Yapılır? 

    Antikor testlerinin yapılma amacını kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Herhangi bir mikroorganizmaya karşı oluşan bağışıklık durumunu ele almak,

    • Transfüzyon reaksiyonu veya nakledilen organı vücudun neden reddettiğini araştırmak,

    • Belirli bir enfeksiyonu gözlemlemek ve bu enfeksiyonun vücuttaki seyrini takip etmek,

    • Bulaşıcı bir yabancı maddeye (antijene) maruz kalma olasılığını değerlendirmek,

    • Hepatit, karaciğer hastalıkları, alerji, HIV, frengi, tiroit, lupus veya otoimmün bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan sorunları tespit etmek. 

    Antikor Testi Kimlere Yapılır?

    Antikor testleri, vücudunda bakteri veya virüs bulunduğu düşünülen kişilere yapılmaktadır. Örneğin IgG antikor testi; bulaşıcı hastalığa maruz kalmış kişilerde hastalığın tespiti, takibi veya bağışıklık durumunun ele alınması için uygulanır. Aynı şekilde IgM antikor testi, dolaşım ve lenfatik sistemlerindeki bulaşıcı hastalıkların tespiti ve bağışıklık durumunun değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Son olarak, bu iki antikor testinden farklı olan IgA antikor testine ise genellikle çölyak hastalığının tespiti ve bağışıklık sisteminin yetersizliğinin ele alınması gibi durumlarda başvurulmaktadır.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek