Lütfen Bekleyiniz...

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Nedir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Nedir?
İçindekiler

    Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Nedir?

    Ayak ve ayak bileği cerrahisi; ayak ve ayak bileği ile ilişkili her türlü sorunun tedavisi için yazılan cerrahi işlevlerdir.  Bu sorunlar, parmak ucundan ayak bileğine kadar ortaya çıkabilen, eklem bozuklukları, kireçlenmeler, romatizmal hastalıklar, basma bozuklukları, diyabetik ayak problemleri tırnak batmalarından doğuştan veya doğuştan olmayan en karmaşık deformasyonlarına kadar farklı spektrumlarda meydana gelen rahatsızlıklardır. Bu sorunlar arasında ayak kırıkları da görülmektedir. Ayağın 29 kemik ve 33 ekleminde ayrı ayrı kırıklar meydana gelebilmektedir. Bunların bazılarında cerrahi operasyon ile tedavi gereklidir.

    En çok rastlanan ve içerisinde en çok sorunu barındıran kırıklardan bir tanesi topuk kırıklarıdır. Topuk kırıkları yüksekten düşme sonucu ortaya çıkmaktadır. Yakın zamana kadar cerrahi tedavi edilemeyen kırıklar olarak bilinmekteyken son yıllarda bu kırıklar cerrahi operasyonlar ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. 

    Başlıca Ayak ve Ayak Bileği Problemleri

    Ayak ve ayak bileği cerrahisi uzmanlarının kapsamında olan başlıca ayak ve ayak bileği problemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

    Düşük Ayak Deformitesi

    Bıçakla yaralanma, yanık ve trafik kazası gibi travmalar sonrası ayak bileği ve ayak parmaklarını kaldıran kasların veya bu kasların innervasyonunu sağlayan peroneal sinir yaralanmalarında düşük ayak deformitesi meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıkta birey, ayak bileğini ve ayak parmaklarını kaldıramaz. Ayrıca ayağını dış yan taraflara doğru döndüremez. Bu durum, travmanın yarattığı tahribata bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilmektedir.

    Tedavisinde sinir tamiri veya kas tamiri yapılır. Bunlar yapılamıyor ise tendon transferleri ile yeni çalışan bazı kasların çalışmayan kas transferi ile tedavi edilirler. 

    Bu rahatsızlığın tedavi sürecinde, hastaların bacak arkasında çalışır vaziyette bulunan kasın tendonu yapışma yerinden ayrılır ve ayrılan bu kısım kas tendonlarına transfer edilir. Böylece düşük ayak deformitesi tedavi edilir ve kaybedilen fonksiyonlar geri kazandırılır. İleri düzeyde oluşan deformitelerde ise zamanla meydana gelen aşil tendonu kısalığı sorununun tendoplasti ile uzatılması gerekebilmektedir.

    Parmak Deformitesi

    Şekil bozukluğu yani deformite, ayak başparmak veya diğer parmaklarında meydana gelebilmektedir. En çok ikinci ve beşinci parmaklarda görülmektedirler. Bazı sinirsel hastalıklarda ayağın tüm parmakları tutulup pençe görünümünü alabilmektedir. Aynı zamanda romatizmal rahatsızlıklarda da ayak parmaklarında şekil bozukluğu sıkça görülen bir durumdur. Deformiteler estetik probleme yol açmakla kalmayıp kişinin ayakkabı giymesini de zorlaştırmakta ve ağrıya sebebiyet vermektedirler.

    Sadece parmaklarla sınırlı kalmayıp ayak tarak kemiklerinde de boy farklılıkları olabilmektedir. Bu durum, ayağın altında oluşan nasırlaşmalar olarak kendini gösterebilmektedir. Ayrıca, tarak kemikleri arasından geçen sinirlerin uçlarında oluşabilen iltihaplanma gibi sorunlar da ayağın önünde ve parmak aralarında ağrıya sebep olan sorunlardandır.

    Başparmak Problemleri

    Başparmakta en çok rastlanan problem “halluks valgus” adıyla bilinen, kadınlarda daha sık rastlanan çıkıntı, benzeri bir şişlikle beraber kendini gösteren ve başparmağın dışa doğru dönmesine sebep olan deformitedir. Bazı ileri düzeydeki vakalarda başparmak ikinci parmağın altına girebilmektedir. 

    “Halluks rigidus” adıyla bilinen başparmak ekleminde kireçlenme de sıkça rastlanan problemlerdendir. 60 yaşından itibaren görülmeye başlanan kalça ve dizlerdeki kireçlenmeden farklı olarak başparmaktaki kireçlenme sorunu, 30 ile 40’lı yaşlardan sonra da meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıktan ötürü, başparmak hareketleri kısıtlanır. Eğer hareket edilirse ağrıya neden olur, hatta bazı durumlarda bu bölge şişebilir.

    Orta Ayakta Kireçlenmeler ve Deformite

    60 yaşından sonra tarak kemiklerinin hemen üzerinde bulunan eklemlerde de kireçlenme sorunu meydan gelebilmektedir. Bu durum, ayak sırtında şişlikle beraber ağrıya neden olabilmektedir. Hastalığın daha da ilerlemesi durumunda bu sorun, parmakları da etkileyip taban düşüklüğüne sebep olabilmektedir. 

    Düztabanlık

    Çocuklarda Düztabanlık: Her insan doğumundan beş yaşına kadar olan sürede düztabandır ve bu normal bir durumdur. 10 yaşından sonra düztabanlığı değişmeyen bir grup çocukta klinik ve radyolojik olarak birçok etken beraber değerlendirildikten sonra, doktorun değerlendirmesi önem arz eder. Düztaban dolayısıyla ağrısı olan çocuklara tabanlık verilebilmektedir. İlerleyen durumlarda ise cerrahi operasyon ile düztabanlığın düzeltilmesi mümkündür.

    Erişkinlerde Düztabanlık: Düztabanlık sadece doğuştan ortaya çıkmamaktadır. Sonradan yaşanan bir romatizmal hastalık sonucu ve aşırı kilo veya uygunsuz ayakkabı giyiminden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. 

    Çukur Ayak Deformiteleri 

    Düztabanlığın tam tersidir. Özellikle bazı sinirsel hastalıklarda ve omurilik sorunlarında görülür. Ayak tabanının iç kısmındaki kavis derinleşmiştir. İlerleyen durumlarda parmak deformiteleri ile topukta içe dönme de meydana gelebilmektedir.

    Aşil Tendonu Yaralanması

    Aşil tendonu insan vücudundaki en sağlam bağdır. Ancak aşırı yüklenme durumlarında kopabilir.  Yahut dejenerasyona bağlı olarak yapışma yerinde ya da daha üst kısmında akut ve kronik ağrıya sebep olabilmektedir. Kopma sorunlarının görüldüğü en sık kişiler 40’lı yaşlardan sonra halı sahada futbol oynayanlardır. Yapışma yerindeki ağrılar ise daha çok sporcularda ve çok kilolu ve hareketsiz bir yaşama sahip olan insanlarda görülmektedir.

    Topuk Ağrısı

    Her topuk ağrısı topuk dikeninin belirtisi değildir. Sinir sıkışmaları, romatizmal rahatsızlıklar, tendonda iltihaplanmalar ve eski kırıklar sebebiyle oluşan ağrılar gibi çeşitli sebepleri vardır. Uzman bir doktor tarafından incelenmeden ezber tedavi yöntemlerinden uzak durulmalıdır. 

    Tendinitler

    Özellikle orta yaşlardan sonra yeterli egzersiz yapmadan uygulanan ağır spor faaliyetleri ya da aşırı yüklenmeler, ayak ve ayak bileği tendonlarımızda iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Bu iltihaplanmalar mikrobik kaynaklı değildir. Yangı şeklinde belirtilebilirler ve ciddi ağrılara neden olarak yürümeyi engelleyebilirler.

    Diyabetik Ayak

    Özellikle 10 yıl ve daha uzun süredir diyabet hastalığına sahip kişilerde ciddi ayak problemleri görülmektedir. Yalnızca iyileşmeyen yaralar değil, yara olmaksızın ayak kemiklerinin kendi başlarına çıkmaları ya da kırılmaları şeklinde de meydana gelmektedirler. Başlarda ayakta şişlik ve ısı artışı semptomları ile başlayan hastalık, çoğunlukla enfeksiyon olarak algılanarak yanlış tedavilerle vakit kaybedilmektedir.

    Ayak Bileği Eklemi ve Eklem Kireçlenmesi

    Diz ve kalça eklemlerine oranla daha nadir olmakla beraber ayak bileği eklemleri de kireçlenebilmektedir. Diz ve kalçada olduğu gibi, günümüzde ayak bileği eklemine de başarılı protez uygulamaları yapılabilmektedir.

    Kıkırdak Lezyonları

    Tıpkı dizde olduğu gibi, ayak bileğinde de kıkırdak lezyonları sıkça görülür ve çoğunlukla artroskopik olarak tedavi edilebilmektedirler. Ancak geniş lezyonlarda günümüzde kıkırdak kültüründen kök hücre tedavilerine kadar çok geniş bir skalada tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

    Topuk Kırıkları

    Topuk kırıkları zamanında tedavi ya da iyi tedavi edilmedikleri durumda ağrılı ve deforme bir ayak meydana getirerek ciddi iş gücü kaybına sebep olabilmektedirler. Eskiden ya da yeni meydana gelen tüm topuk kırıkları bugünlerde cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir.

    Ayak Bileği Yan Bağ Kopmaları

    Üzerinde durmadığımız ayak bileği burkulmaları, zamanında gerekli müdahale sağlanmazsa ileride ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Burkulmalar esnasında ayak bileği yan bağları kopabilir ve bu durum ilerleyen zamanlarda ayak bileğinin sıkça burkulmasına, bu da ayak bileği kıkırdağının sürekli olarak zedelenmesine neden olabilmektedir.

    Ayak ve ayak bileği problemleri, çoğunlukla ilk olarak ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Bu yöntemlerden en çok öne çıkanları; kişiye uygun ayakkabı seçimi, fizik tedavi ve kişiye özel tabanlıkların kullanımıdır. Ancak birçok hasta çoğunlukla geç evrede doktora başvurduklarından dolayı cerrahi operasyon kaçınılmaz olmaktadır. Ancak alanında uzman kişilerin yapacağı cerrahi müdahaleler ile operasyonlar çok başarılı geçmekte ve sorunlar ortadan kalkmaktadır.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek