Lütfen Bekleyiniz...

Beyin Kanaması Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Beyin Kanaması Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler

    Beyin Kanaması Nedir?

    Beyin dokusunda, kafatasının içinde, beyin boşluklarında ve beyin yüzeyinde meydana gelen kanamalar olarak tanımlayabileceğimiz beyin kanaması, çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Kafatası, vücudun bütün fonksiyonlarından sorumlu olan beyni korusa da iç basınç ve ciddi travma gibi durumlarda beyin kanaması meydana gelebilir. Her yaş grubunu etkileyebilen beyin kanaması, bilhassa 50-60 yaş aralığındaki kişilerde görülmektedir. Her yıl binlerce insanı pençesi altına alarak ciddi sakatlanmalar ve ölümlere sebebiyet veren beyin kanaması, erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülmektedir. 

    Beyin atardamar duvarının zayıflamasıyla damarlarda balonsu bir yapı ortaya çıkar. Bu yapı sağlıklı bir damara nazaran son derece dayanıksız olmakla birlikte gelişen bazı koşullar, bu balonsu yapının yırtılmasına ve buna bağlı olarak beyin kanamasına neden olur. Beyin kanaması ortaya çıkış durumuna göre travmatik beyin kanaması ve spontan beyin kanaması olmak üzere ikiye ayrılır. Kendiliğinden oluşan beyin kanamaları spontan olarak nitelendirilirken, kaza ve yaralanma gibi travma sonucunda meydana gelen beyin kanamaları ise travmatik beyin kanaması olarak adlandırılır. Travmatik beyin kanamalarında beynin bütün bölgesi etkilenirken, spontan beyin kanamaları beyin ve beyin zarı yahut beynin içinde oluşur. Ayrıca, beyin kanamasının ortaya çıktığı bölgeye bağlı olarak beş farklı kanama mevcuttur. Kanama;  beyin içinde bulunan su havuzcuklarında oluştuysa intraventriküler, beyin dokusu içinde meydana geldiyse intraserebral, beyin zarı ve iç beyin zarı arasında olduysa subaraknoid, dış beyin zarı ve orta beyin zarı arasında meydana gelmişse subdural, son olarak dış beyin zarı ve kemik arasında oluştuysa epidural kanama olarak adlandırılmaktadır. 


    Beyin Kanaması Nedenleri Nelerdir?

    Beyin kanaması riskini artıran hastalıklar ve yaygın sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)

    Damar duvarlarında zayıflamaya yol açarak kanamalara neden olabilen yüksek tansiyon, beyin kanamasının en yaygın sebebi olarak öne çıkar.

    Anevrizma

    Anevrizma, damardaki zayıf bir bölgenin kan basıncı sonucu şişerek balon gibi genişlemesidir. Anevrizmaların patlaması, beyin kanamasına sebebiyet verebilir. 

    Kafa Travması

    Trafik kazaları ve yüksek bir yerden düşme gibi durumlarda kafaya alınan darbeler beyin kanamasına yol açabilir. 

    Kan Damarı Anomalileri (Arteriovenöz Malformasyonlar)

    Beynin içinde ve çevresinde yer alan kan damarlarında doğumsal olarak gelişen zayıflıklar ve yanlış bağlantılar, beyin kanamasını tetikleyebilir.

    Amiloid Anjiyopati

    Amiloid Anjiyopati, genellikle yaşlanma ve yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen kan damarı duvarları anomalisi olmakla beraber, meydana gelecek büyük bir kanama öncesi fark etmekte zorlanılan kanamalara yol açabilir. 

    Kanama Bozuklukları

    Hemofili benzeri pıhtılaşma bozuklukları, beyinde gelişebilecek mikro kanamaların durmasına engel olarak daha büyük kanamalara sebebiyet verebilir. 

    Beyin Tümörleri

    Beyinde ortaya çıkan tümörler de beyin kanamasına yol açabilen başka bir neden olarak gösterilebilir.


    Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

    Beyin kanaması, kişiye göre farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Kanamanın beyindeki yeri, şiddeti ve etkilenen doku miktarı ise belirtilerin ortaya çıkışında son derece etkilidir. Bu belirtiler çok ani ya da zaman içinde gelişebilir. Beyin kanamasında en sık görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Hafif bilinç bulanıklığı

    • Şiddetli baş ağrısı

    • Bulantı

    • Kusma

    • Epilepsi nöbeti atağı

    • Bacaklarda karıncalanma ve uyuşukluk hissi

    • Baş dönmesi

    • Beyin fonksiyonlarında meydana gelen bozukluklar

    • Kolları kaldırırken ve havada tutarken zorlanma

    • Görme bozuklukları, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi ve göz kapağının düşmesi

    • Yutkunma zorluğu

    • Tat almada bozukluk

    • Beyne giden kan akışındaki azalmaya bağlı olarak gelişen ani baş dönmeleri

    • Denge ve koordinasyon noksanlığı


    Beyin Kanaması Tanı Yöntemleri

    Beyin kanaması teşhisinde en çok öne çıkan tetkik yöntemi, beyin tomografisidir. Kanamayı en net ve hızlı şekilde gösteren tomografi, muayene sırasında tespit edilen bulguların ve hastanın şikâyetçi olduğu belirtilerin kaynağının bir kanama olup olmadığını görmek için kullanılan yöntemdir. Kanama tespit edildiği takdirde, kanamanın çeşidine karar vermek için de yine tomografiden yararlanılabilir. 




    Beyin Kanaması Tedavisi

    Oldukça bir durum olan beyin kanaması söz konusu olduğunda, vakit kaybetmeden ambulans çağrılmalıdır. Hastaneye götürülen hastada meydana gelen kanama ilk etapta herhangi bir belirti ile kendini göstermeyebilir. Lakin yine de hasta ilk 24 saat müşahede altında tutulmalıdır. Zira ilerleyen saatlerde kanama daha da ileri giderek beyne büyük baskı yapmaya başlar. Gelişen bu hadise, hastanın komaya girmesi hatta ölmesiyle sonuçlanabilir. Beyin kanaması tedavisinde amaç, kanamaya yol açan nedeni yok ederek hastanın hayatını kurtarmak ve komplikasyon oluşumunu engellemektir. Bu doğrultuda beyin kanaması geçiren hasta, yoğun bakım ünitesinde sıkı bir takip altına alınır. Bazı hastalar için bu aşamada anjiyografik yöntemlerle tedavi öne çıkarken, bazı hastalar için cerrahi yöntemlere başvurulur. Ameliyat sonrası hastanın uyanma süresi ise ameliyatın zorluğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Narkozun tesiri geçer geçmez hastanın ilk 24 saat içerisinde uyuması engellenmelidir. Sağlık görevlileri, bu doğrultuda hastayı sık sık uyandırır ve bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol eder.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek