Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi, estetik amaçlı cerrahi süreçlerin eskisinden çok daha sık tercih edilmesine ve bu süreçler sonrasındaki başarı oranlarının da artmasına sebep oldu. Bizler, Özel Denizli Cerrahi Hastanesi olarak, sağlığınızı ön planda tutan kozmetik cerrahi süreçlerinde beklentilerinizi karşılayacak modern yöntemler kullanmayı önemsiyoruz. Burun estetiği, tıp dünyasında Rinoplasti de denen ve genellikle hem estetik amaçlar doğrultusunda hem de herhangi bir fonksiyon bozukluğu ya da deformenin onarılması için gerçekleştirilen işlemlerin bütünüdür.
Burun estetiği ameliyatı, genellikle solunum süreçlerinde meydana gelen ve yaşam kalitesini düşüren güçlüklerin üstesinden gelinmesi için oldukça güçlü bir yöntemdir. Prosedürün yaşam boyu çözüm sağlayabilmesi adına, süreç boyunca cerrahi prosedürü yöneten hekimin mutlaka alanında uzman, deneyimli ve bilgili olması gerekmektedir.
Çoğu burun estetiği ameliyatında istenen sonuç alınabilmektedir. Bunun sağlanması için öncesinde iyi bir ameliyat ve burun şekli planı yapılmalıdır. Ameliyat öncesinde hasta ile yapılan görüşmelerde hastanın ne istediği not edilir. Ardından hastaya birtakım testler uygulanır ve kişinin ameliyata uygun olup olmadığı belirlenir. Bütün sonuçlar değerlendirildiğinde hastaya burun estetiği işlemi uygulanır ve genellikle başarılı bir sonuç alınır. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrasında burun şekli bozulmaya uğrayabilir. Buna sıklıkla ameliyat sonrasında burna alınan darbeler neden olmaktadır.
Böyle bir durum ardından burna ikinci ya da üçüncü düzeltme işleminin uygulanması gerekebilir. Yenilenen rinoplasti ameliyatına revizyon rinoplasti uygulaması denmektedir. Bu işlem sayesinde burunda bulunan kemik ve yumuşak dokular tekrar şekillendirilir. Böylece kişinin şikayeti ortadan kaldırılır. Revizyon rinoplasti uygulaması sonrasında genellikle fazla bir ağrı yaşanmaz. Meydana gelen ağrılar ise çoğunlukla sıra süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Yüzde morluk ve şişlik meydana geldiğinde ise bu durum bir hafta içerisinde yok olmaktadır. Revizyon burun ameliyatından sonra da ilk ameliyatta olduğu gibi bazı konularda dikkatli olunması gerekir. İşlem sonrasında hasta aynı ilk ameliyatta olduğu gibi en az 7-10 gün dinlenmelidir. Kişi bu süreçte fazla fiziksel harekette bulunmamalı ve burnuna baskı yapmamalıdır. Burun tamamen son halini alana kadar ise burun ikinci darbelere karşı mutlaka korunmalıdır.
Kişiyi burun estetiği talep etmeye iten nedenler birden fazla olabilir. Bunları kısaca inceleyelim:
Burun bölgenin şekli, kişinin çehresini büyük ölçüde değiştirebilecek oldukça kritik bir alan oluşturur. Bu yüzden prosedürü gerçekleştiren doktorla prosedür öncesinde yapacağınız görüşmelerde beklentilerinizi net bir şekilde anlatmanız oldukça önemlidir. Özel Denizli Cerrahi Hastanesinde, doktorunuz çeşitli görüntüleme teknikleri kullanarak burnunuzun değiştirilmiş halini gösteren simülasyonlar yaratır. Bu sayede süreç boyunca kendinizi daha konforlu hissedersiniz.
Burun estetiği aşağıdaki adımlar çerçevesinde gerçekleştirilir:
Burun ameliyatlarında genel anestezi oldukça yaygın bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda buna gerek olmayabilir. Örneğin yalnızca burun ucuna yapılan müdahalelerde genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılabilmektedir.
Açık rinoplasti, iki burun deliği arasındaki dokuda küçük bir kesi açılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu kesi, cerrahın burnun iç yapılarını daha rahat gözlemleyerek daha kolay işlem yapabilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle yüksek oranlı değişiklikler yapılması talep edilen burun şekil bozukluklarında doktorun doğru noktadan doğru işlemi yapabilmesi için bu kesinin ve açık rinoplastinin tercih edilmesi son derece önemlidir. Elbette, kesi oranı yüksek olduğundan dokuların iyileşme süresi açık rinoplastide daha uzun olacaktır.
İyileşme süresi çok daha kısa olan kapalı rinoplasti, daha küçük değişiklikler gerektiren cerrahi işlemler için tercih edilir. Doktorlar, yeterli olduğu takdirde kapalı prosedürü uygulayarak doku iyileşme hızını maksimize etmek ister. Bu yöntem herhangi bir dikiş izinin ya da enfeksiyonun meydana gelme ihtimalini azalttığı için sıklıkla kullanılmaktadır.
Burun estetikleri bir plastik cerrah ya da bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilebilir. Burun estetiği yapacak doktorun alanında yetkin ve tecrübeli olması önemlidir. Burun estetiğini yapacak olan doktorun hastanın beklentilerini karşılamasının yanı sıra hastaya neyin gerekli olup neyin gereksiz olduğunu aktarabilmesi önemlidir.
Bazen hastalar istedikleri burun şekli konusunda ısrarcı olabilmektedir. Ancak bu her durumda olası değildir. Ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun bu durumu hastaya anlatabilmesi için öncelikle onunla arasında bir güven bağı sağlaması gerekir. Bu nedenle doktorla her ayrıntı açıkça konuşulmalıdır. Devlet hastanesinde burun ameliyatı olmak mümkündür. Burun estetiği ameliyatı bunun dışında özel hastanelerde de yapılabilmektedir.
Yetişkin kişiler bu işlemi genellikle yüz gençleştirme işlemi ile birlikte olmaktadır. Burun estetiği ameliyatı birçok kişi tarafından istenmektedir. Gerektiği durumlarda işlem hiç zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Gerektiği durumda yapılmayan işlemler ileride daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Herhangi bir neden olmaksızın ileri yaşta burun ameliyatı olmak isteyen kişilerin durumu doktor tarafından değerlendirilmelidir. Doktorun uygun gördüğü durumda her türlü yaş grubundan insan burun estetiği ameliyatı olabilmektedir.
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi rinoplasti ameliyatının da çeşitli riskleri bulunmaktadır. Özellikle büyük rinoplasti ameliyatlarından sonra enfeksiyon, kanama ve anesteziye karşı olumsuz tepki riskleri görülebilmektedir. Bu tür durumlar ameliyat öncesinde uzman doktor tarafından hastaya anlatılmalıdır.
Ayrıca rinoplastiye özgü bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok nefes almada güçlük, burun ve burun çevresinde kalıcı uyuşma, burun görünümünde asimetri, burunda ağrı ve renk değişimi sayılabilir. Ayrıca kişide kalıcı şişlik ve yara izi de kalabilir. Bu gibi durumlarda ek cerrahi müdahale gerekmektedir.
Bütün bu riskler ameliyat öncesinde hastaya eksiksiz bir şekilde aktarılmalıdır. Hasta ameliyat kararını ilgili riskleri iyice anladıktan ve kabul ettikten sonra vermelidir. Burun estetiği planlanmadan önce doktor hastaya işlemin ne ölçüde etkili olacağını anlatmalıdır. Bunun için ameliyat öncesinde bir görüşme gerçekleştirilir.
Yapılan bu görüşme ile kişinin tıbbi geçmişi de öğrenilir. Doktorun hastaya soracağı en önemli soru kişinin bu ameliyatı neden istediğidir. Hasta ameliyat ile ilgili hedefini doktora eksiksiz bir şekilde anlatmalı ve tarif etmelidir. Dürüst bir şekilde aktarılmayan istekler hastanın ameliyat sonrasında memnun olmamasına neden olabilir. Bu nedenle bu görüşmelerde tüm detaylar çekinmeden konuşulmalıdır.
Hastanın doktora güvenmesi de ameliyatın hasta açısından sıkıntısız geçmesi için önemli bir unsurdur. Doktor hastaya ameliyatın ona ne kazandırabileceğini anlatacaktır. Ameliyatın istenen sonuca ulaşma oranı kişide burun tıkanıklığı olup olmamasına, geçmişte bir ameliyat geçirip geçirmemesine ve kişinin kullandığı ilaçlar olup olmamasına göre değişmektedir. Örneğin kişide hemofili gibi bir kanama bozukluğu varsa doktor ameliyatı önermeyebilir.
Böyle bir durumda doktor hastadan hem kan hem de laboratuvar testleri talep edebilir. Gelen sonuçlarla birlikte fiziksel muayene sonuçları da değerlendirilir. Bütün bunların haricinde hastanın yüz özellikleri ve istediği burun şekli de değerlendirilir. Hepsinin belirlenmesi ardından hastaya hangi değişikliklerin yapılması gerektiği kararlaştırılır.
Burun yapısı tasarlanırken hastanın fotoğrafları çekilir. Fotoğraflar üstüne burnun tahmini yeni şekli bilgisayar programları yardımıyla oluşturulur. Oluşan yeni tablo hastaya gösterilir ve hasta yeni burun tasarımını inceler. Hastanın bir şikâyeti olması durumunda burun tasarımı yeniden oluşturulabilir. Ancak bu çoğu durumda mümkün olmayabilir. Yeni bir tasarım için öncelikle hastanın yüzünün ve sağlık durumunun buna uygun olması gerekmektedir.
Doktor ayrıca kişinin ufak bir çene yapısı varsa, bunun için de bir müdahalede bulunulabileceği önerisini yapabilir. Çoğu kişide çene ve burun birbiri ile uyum içerisindedir. Burun ameliyatı sonrasında küçük bir çene yapısına sahip olan kişilerin çenesi, hastaya büyük bir burnu olduğu görünümünü verecektir. Bu nedenle bazı kişilerin çenesine de ufak bir büyütme işlemi uygulanması gerekebilir. Bu zorunlu bir durum olmasa da daha simetrik bir yüz görünümü için tercih edilebilir.
Ameliyat sonrasında çoğu hasta herhangi bir sorun olmaması koşuluyla genellikle aynı gün içerisinde taburcu olur. Ameliyat sonrasında kişilerin yanında refakatçi birinin olması önemlidir. Çoğu burun ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden hastalar ameliyat sonrasında hala uykulu bir durumda olabilmektedir. Bu nedenle kişiye yardım edebilecek birinin bulunması gereklidir.
Son olarak anestezi verildikten sonraki ilk birkaç gün süresince kişide hafıza kaybı, yavaş tepki süresi ve karar verme güçlüğü gibi yan etkiler görülebilir. Bu gibi durumlar genellikle normaldir ve sonrasında kendiliğinden geçerler. Bu süreç ile ilgili aile bireyleri de bilgilendirilmelidir. Hastaların bu süreçte yardıma ihtiyacı olabilir.
Rinoplasti ameliyatları genelde prosedür sonrası ağrı hissettirebilen süreçlerdir. Bundan dolayı doktorlar genellikle hasta halen anestezi halindeyken ağrı kesicileri uygulayabilir. Sürecin devamında doktorunuzun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanımı doku iyileşmesinin hızlandırılması ve ağrıların hafifletilmesi için oldukça önemlidir.
Süreçten sonra yaşanan kanama ya da şişkinlikler belirli bir oranda normal sayılabilir. Genellikle burun ağrısının hafifletilmesi ve soluk almanın kolaylaşması için burnun yüzün ve vücudun alt kısmından daha yüksekte kalmasını sağlayan bir pozisyonda yatılması tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinde aşağıdaki uyarıları dikkate almanız gerekebilir:
Doktorunuzun süreç sonrası ile ilgili tavsiyelerine uymanız ve düzenli olarak kontrollere gelmeniz, en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır.
Burun estetiği ameliyatının ardından hastanın burnunun dış bölümüne ufak bir bant üzerine küçük bir atel konulur. Bu durumda hafif bir burun tamponuna da gereksinim duyulabilir. Kimi hastaların geceyi hastanede geçirmesi gerekir. Ardından taburcu olunur ve 2-4 gün içerisine de konulan tamponlar geri alınır. Dış atelin ise 7-12 gün kadar kalması gerekebilir.
Burna atılan dikişler kendiliğinden düşebilmekle birlikte bazı durumlarda aynı gün alınabilir. Ancak bu süreç yapılan ameliyatın türüne göre farklılık göstermektedir. İyi giden bir ameliyatın ardından bazı burun ameliyatından sonra hastalar 6-7 saat içerisinde taburcu olabilmektedir.
Ameliyatın ardından fiziksel efor sarf etmemeye özen gösterilmelidir. Özellikle spor yapan kişiler ilk 3 hafta olabildiğince az fiziksel harekette bulunmalıdır. İlk 48 saati evde geçirmek iyi bir seçenektir. Çaba sarf ettirmeyen aktiviteler bu süre içerisinde az da olsa yapılabilir. Bunun dışındaki aktiviteler için ise ilk önce 7 ila 10 gün evde dinlenmek önerilir.
Çoğu kişi rinoplasti ameliyatı olsa da, bu ameliyat kolay değildir. Buna birçok durum neden olmaktadır. Bunun ilk nedeni burnun yüzün tam ortasında bulunan bir organ olmasıdır. Üç boyutlu ve karmaşık yapısıyla burun üzerinde değişiklikler yapılmasını zorlaştıran bir yapıya sahiptir.
Rinoplasti ameliyatı sırasında yapılacak olan her bir değişiklik burun görünümünü büyük oranda değiştirecektir. Yapılan değişiklikler burun görünümünün haricinde burun yapısını da değiştirir. Burun ayrıca üzerinde az bir alanla çalışma gerektirir. Burunda yapılacak en ufak bir hata büyük sonuçlar doğurabilir. Ayrıca burnun hayat boyu şekil değiştiren bir organ olduğu unutulmamalıdır.
Ameliyat sonrasında bile burun her zaman aynı görünümü koruyamayacaktır. Ayrıca ameliyat sonrasında burnun hemen nihai şeklini alması olası değildir. Burnun ne zaman son şeklini alacağı ise değişmektedir. Ancak genellikle bir sene içerisinde burun son haline kavuşur. Bu süre boyunca burunda ikinci bir değişiklik yapılmamalıdır. Bu yüzden burun şeklini beğenmeyenler ya da burnunda ikinci bir değişiklik yapmak isteyenlerin en azından bir sene beklemesi önerilir.
Genellikle burnun kontür gerektiren ya da şekillendirme talep eden bölgelerine yapılan dolgular ameliyatsız burun estetiği olarak adlandırılmaktadır. Son derece güvenilir bir çözüm olan bu estetik biçimi, herhangi bir iyileşme sürecini beklemenizi gerektirmez.
Rinoplasti, burun estetiği ameliyatı olarak da bilinen yaygın bir plastik cerrahi işlemidir.
Rinoplasti için danışan hastaların yaş ortalaması genellikle 15 ila 40 yaş aralığındadır. Bu yaş aralığındaki çoğu kişinin genellikle estetik nedenlerden ötürü ameliyata başvurdukları görülmektedir. Ancak 40 yaşını geçmiş kişiler için de ameliyat yapılabilmektedir. Buna estetik nedenler haricinde kişinin yaş durumu veya burun ucu kaybı yaşaması da neden olabilmektedir. Burun ameliyatı ayrıca yüzü genç göstermek için de yapılan bir işlemdir.
Burun estetiği için asgari yaş 15 yaş civarıdır. Kırıklar gibi acil ameliyat gerektirmeyen durumlar daha erken yaşlarda ameliyatı gerekli kılabilir. Ancak ameliyat için genellikle burnun tam gelişiminin tamamlanması beklenmelidir. Erkeklerde ise bunun için 15 yaşın üstüne biraz daha zaman geçmesi beklenir. Burun estetiği için azami yaş ise yoktur. Tıbbi kontrendikasyon olmadığı durumda yetişkinler istedikleri yaşta ameliyat olabilir.
İyileşme sürecinin tamamlanması iki ayı bulabilir. Estetikten sonra yeni burnunuzun hem görünüm hem de fonksiyonellik bakımından tam olarak oturması için bir yıl kadar beklemeniz gerekebilir.
Ağrı durumu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Morarma, şişlik ve ödem oluşumu nadiren görülen bir durumdur. Burun yapısı kalın ve zorlayıcı olan hastalarda morarma, kolay bir burun yapısı olanlara göre nispeten daha fazla görülmektedir. Kişide birkaç küçük morarma görülse bile bu durum genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden düzelmektedir.
Her ameliyat bir dizi değişken altında gerçekleştirilir. Bu yüzden burun ameliyatları için kesin bir fiyat belirlemek kolay değildir. Piyasadaki çoğu diğer ürün ve hizmetin ortalama maliyeti bellidir. Ancak cerrahi ameliyatları içi bu söz konusu değildir. Bir cerrahi ameliyat grubuna dahil olan rinoplasti ameliyatı, çeşitli faktörlerden ötürü farklı ücretlendirmelere tabi tutulmaktadır.
Bu nedenle burun estetiği ameliyatı olmak isteyen kişilerin burun estetiği maliyetini öğrenmek için bir uzmana danışmaları gerekmektedir. İşlem tutarını ve işlem için gereken diğer her şeyi uzman doktor danışanına bildirmektedir. Uzmanların belirttiklerine göre rinoplasti değişken ücretlendirmeler içerir. Hastanın burnunun yapısı, daha önce ameliyat olup olmaması, altta yatan herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığı gibi etkenler bu ücretlendirmeyi etkileyebilmektedir.
Burun estetiği ameliyatı, genel olarak 1-2 saat civarında sürmektedir. Bu süre doktorun kullandığı ameliyat yöntemine ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Rinoplasti işleminde kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntem kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunda hastanın burun yapısı etkili olabileceği gibi hastanın daha önce cerrahi bir işlem geçirip geçirmediği de etkili olabilmektedir.
Hastanın işlem boyunca kendini rahat hissetmesi ve herhangi bir ağrı duymaması için operasyona bağlı olarak genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat için lokal anestezi yüze uygulanır ve kişiye damar içinden oldukça güçlü bir sakinleştirici verilir. İlacın etkisinin azalması ile kişide uyku hali görülebilir. Kişi ayrıca ameliyatla alakalı çoğu şeyi hatırlayamaz. Anestezi kişinin ihtiyacına göre cerrah tarafından seçilmektedir.
Gerekli anestezi işlemleri sona erdikten sonra doktor rinoplasti ameliyatına başlar. Operasyon başlamadan önce burun tasarımı yapılmış olmalıdır. Bu süreç boyunca burnun iç dokusu değiştirilir. Değiştirilen burun iç yapısı ameliyattan sonraki ilk birkaç gün kesinlikle korunmalıdır. Buna burnun içindeki kesikler neden olmaktadır. Açılan kesikleri korumak için atel yerleştirilmesi gerekir. Bu durumda burna tampon uygulanır. Ancak bunlar yapılan ameliyata göre değişiklik göstermektedir. Kimi ameliyatta ve hastada tampon kullanımı gerekmezken bazı ameliyatlarda buna ihtiyaç duyulabilir. Doktor bu durum ile ilgili ameliyattan önce gereken bilgilendirmeleri hastaya yapar.
Burun ucu estetiği, geniş ve asimetrik bir burnu olan kişilere uygulanan bir diğer burun estetiği yöntemidir. Düşük burun ucuna sahip kişiler de burun ucu estetiği olabilirler. Bilinenin aksine çok kalkık burun ucuna sahip olan kişilerin de bazı durumlarda ameliyata ihtiyacı olabilir. Kişinin buna ihtiyacı olmasa bile danışan kişinin isteği üzerinde burun ucu estetiği yapılabilmektedir. Burun ucu estetiğinde ek bir neden olmadığı sürece burun kemiğine herhangi bir işlem uygulanmaz. İşlem yalnızca burnun ön kısmını değiştirmekle sınırlı kalır.
Burun, üst kısmı kemikten oluşan ve alt kısmında kıkırdaklı yapı bulunan bir solunum sistemi organıdır. Burnun her kısmı deri ile kaplıdır. Solunum sistem içerisinde önemli bir yere sahip olan burun, çeşitli nedenler dolayısıyla ameliyat gerektirebilmektedir.