Lütfen Bekleyiniz...

Burun Kemiği Eğriliği Nedir? Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Burun Kemiği Eğriliği Nedir? Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı
İçindekiler

    Burun Kemiği Eğriliği (Septum Deviasyonu) Nedir?

    Ön kısmı kıkırdaktan, arka kısmı ise kemikten oluşan septum; burun deliklerinin ve pasajlarının birbirinden ayrılmasını sağlayan, kemik ile kıkırdağın arasındaki duvar olarak tanımlanmaktadır. Bu duvarın herhangi bir tarafa doğru yanlış hizalanması ya da yer değiştirmesi sapmaya neden olur. Bu sapmaya da Burun Kemiği Eğriliği (Septum Deviasyonu) adı verilmektedir. Zira normal şartlar altında septumun orta hatta yer alması, sol ve sağ burun boşluklarının da eşit genişlikte olması gerekmektedir. Lakin pek çok insan septumun orta hatta bulunmamasından şikâyetçidir; bunun nedeni de bu sapmanın hafif eğriliklere sebep olmasıdır. 

    Septum adı verilen duvarın tamamının ya da bir kısmının belirgin şekilde eğri olması halinde, kişide solunum sıkıntıları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı söz konusu olduğunda, burun eğriliği bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Burun kemiğindeki eğrilik ne kadar fazla olursa, kişide görülen burun tıkanıklığı da paralel bir şekilde artmaktadır. Burnun içinde her iki tarafta da üç tane olmak üzere konka adında etler bulunur. Burun kemiği eğriliğinden muzdarip bireylerde, kemikteki eğrilikle beraber konka adı verilen etlerde de büyüme ve şişlik meydana gelebilir. Bu da, burun tıkanıklığını daha büyük bir sıkıntı haline getirebilmektedir.

    Burun Eğriliği Neden Olur?

    Burun eğriliği doğuştan olabildiği gibi, doğum esnasında bebeğin doğum kanalından geçişi gerçekleşirken ortaya çıkan travmadan dolayı da meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, çocukluk döneminde düşme, yaralanma, çarpma gibi durumlar ileride burun kemiği eğriliğine yol açabilir. Zira büyüme çağında septum adı verilen duvardaki kemik ve kıkırdak kısımları aynı hızda gelişmeyebilir. Son olarak, erişkinliğe geçiş döneminde burun şeklinde farklılık ve sapmalar meydana gelebilmektedir. Bu da burun eğriliğinin genetik sebeplerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkar.

    Burun Kemiği Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

    Burun kemiği eğriliği sıkıntısından muzdarip bireylerde en sık görülen belirti, burun tünellerinde meydana gelen tıkanıklıkla beraber nefes almada zorlanmadır. Bunun haricinde görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Sıkça görülen burun kanamaları,

    • Sık sık nüks eden sinüzit rahatsızlığı,

    • Yüz ağrısı,

    • Baş ağrısı,

    • Genizde akıntı,

    • Bebeklerde ve çocuklarda sesli solunum,

    • Solunum yolu enfeksiyonu.

    Burun Kemiği Eğriliği Zararları Nelerdir?

    Burun kemiği eğriliğinin hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren pek çok zararı bulunmakla beraber, burun kemiği eğriliğinden muzdarip bireylerde görülen sıkıntıları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Burun eğriliği yüzünden kişide horlama görülebilir,

    • Apne, 

    • Östaki borusu tıkanıklığı, 

    • Kulakta sıvı birikimi,

    • Kişide burun tıkanıklığı oluştuğu için sürekli ağızdan nefes almaya başlanır; bu da farenjite neden olabilir,

    • Burun kemiği eğriliğine bağlı olarak tekrarlayan burun kanamaları ve sinüzit atakları baş gösterebilir,

    • Baş ağrısına neden olabilir,

    • Kişide geniz akıntıları görülebilir,

    • Burun kıkırdak eğriliği dolayısıyla burundan hava geçişi azalmaktadır, dolayısıyla ağızdan alınan hava akciğerlerde ve üst solunum yollarında sıkıntılara neden olabilir. 


    Burun Eğriliği Tanı Yöntemleri Nelerdir? 

    Burun kemiği eğriliği söz konusu olduğunda başvurulan teşhis yöntemi, ilk olarak burnun endoskopik olarak muayenesidir. Akabinde rinomanometrik ölçümler yardımıyla burun solunumu objektif bir biçimde saptanırken, burun kanalının darlıklarını tespit edebilmek adına akustik rinometriye başvurulur. Bunların haricinde, alerji ve sinüzit konka şişlikleri gibi sıkıntıların varlığında tomografi, film ve laboratuvar tetkiklerine başvurulmaktadır.  

    Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı

    Burun kemiği eğriliği sıkıntısında cerrahi yöntemler tek tedavi seçeneği olarak öne çıkar. Burunda yer alan kemik ve kıkırdak eğriliklerini kapalı olarak düzeltme yöntemi olan septoplasti, burun kemiğindeki eğriliği düzelten bir burun eğriliği ameliyatıdır. Septoplasti ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında uygulanabilirken, hastaların konforu açısından en çok tercih edilen yöntem genel anestezi altında yapılandır. Operasyon esnasında kıkırdak veya kemikte bulunan eğri dokuların kapalı bir şekilde çıkarılmasıyla burun eğriliği giderilir ve diğer sağlık sorunları da önlenmiş olur.

    Ameliyat süresine gelecek olursak; anesteziye harcanan zamanı saymadığımız sürece, operasyon ortalama 30-45 dakika aralığında sürmektedir. Septoplasti adı verilen burun kemiği eğriliği ameliyatında, kesi burun içinden yapılmaktadır. Bu sayede burun hava pasajında tıkanıklığa yol açan kemikler çıkartılır. Şayet bu aşamada kıkırdak eğrilerinin düzeltilebilme olanağı mevcut ise, gerekli onarım yapılarak kıkırdak eğrisi yerine konur. Yine burun etlerinde herhangi bir şişlik olma durumunda, operasyon içerisinde bu sıkıntı da halledilmektedir. 

    Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası

    Burun eğriliği ameliyatı sayesinde burundaki hava yolu açılmaktadır. Genellikle ameliyat sonrasında burun tamponu uygulanır. Uygulanan tamponlar da çoğunlukla hava kanallı silikon olmaktadır. Bunun sebebi, silikon olduğu için tamponların alınma aşamasının çok daha rahat hale gelmesidir. Hava almayı sağlayan bu tamponlar, kişinin ameliyattan sonraki süreci çok daha rahat atlatmasını sağlar. Ameliyattan 3 gün sonra hastaların rutin hayatlarına dönmeleri mümkündür. 

    Ameliyattan bir hafta sonra da burun içine konulmuş olan tamponlar çıkarılır. Böylece ameliyat sonrası hastada herhangi bir iz kalmamış olur. Bu ameliyatın ardından burnun dış yapısında herhangi bir cilt kesisi veya biçim değişikliği söz konusu olmamakta; bununla birlikte gözün alt kısmında herhangi bir şişlik veya morluk meydana gelmemektedir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek