Lütfen Bekleyiniz...

Füzyon Prostat Biyopsi Nedir? Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Füzyon Prostat Biyopsi Nedir? Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?
İçindekiler

    Füzyon Prostat Biyopsi

    Günümüzde Prostat kanseri vakaları her geçen gün artıyor. Daha genel bir veri sunmak gerekirse, Prostat kanseri dünyada ikinci, Avrupa ve Amerika’da ise en çok tanısı yapılan kanser türüdür. Prostat kanserinin tanısı ve kanserin taraması ise kandan alınan Prostat Spesifik Antijen (PSA) seviyelerine, parmakla yapılan prostat muayenesi ve makattan yerleştirilen ultrason cihazı kılavuzluğunda alınan biyopsi sonuçlarına dayanmaktadır.


    Prostat Biyopsisi Nedir?

    Prostat biyopsisi, prostat içerisinden özel bir iğne ile parça alma işlemidir aslında. Günümüzde de her ne kadar teknoloji ilerlemiş olsa da, prostat kanseri teşhisi için halen prostat biyopsisi kullanılmaktadır.
    Biyopsi yapılarak alınan prostat dokusu, özel boyalar ile işlem gördükten sonra, hücrenin kanserli olup olmadığına bakmak için mikroskop altında incelenir. Yapılan inceleme sonucunda ise patoloji uzmanı, prostat dokusundan parça alınan ve incelenen hastanın prostat kanseri olup olmadığını söylemektedir.


    Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

    Prostat kanserinin son derece arttığı bir yüzyılın içerisindeyiz. Özellikle yaşı ilerleyen erkeklerin, yaşamlarını idame ettirirken büyük zorluklar yaşamasına sebep olan prostat kanseri için erken teşhis de oldukça önemlidir.
    Peki prostat biyopsisi neden yapılır? Hangi durumlarda prostat biyopsisi gereklidir?
    Prostat şüphesi ile başvurduğunuz üroloğunuz tarafından yapılan muayenenizde, doktorunuzun şüpheli bir durum görmesi veya kanınızda yüksek oranda Prostat Spesifik Antijen (PSA) değerinin saptanması durumunda, prostat bezinizde kanserli hücre olup olmadığını kontrol etmek amacıyla biyopsi uygulanır.
    Uygulanan biyopsi sonucunda prostat bezinizde kanserli hücre bulunması durumunda, var olan kanserin karakteristik özellikleri (yerleşimi, boyutu, saldırganlığı) değerlendirerek, kanserli hücrenin tedavisi için biyopsi yöntemine başvurulur ve tedavi başlatılır.


    Prostat Biyopsisinin Çeşitleri Nelerdir?

    Prostat kanseri tanısı konulmadan önce mutlaka yapılması gereken prostat biyopsisi öncesinde, prostat MR’ı çekilerek, çekilen MR sonucunda da saplanan şüpheli durumlara yönelik olarak yapılmaktadır.
    Günümüzde prostat biyopsisi 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki, Klasik Prostat Biyopsisi, bir diğeri ise Füzyon Prostat Biyopsisi’ dir.

    Standart Prostat Biyopsisi (Eski Tip)

    Standart prostat biyopsisi, günümüzde de irili ufaklı birçok hastanede, üroloji uzmanları tarafından yapılan, prostat tedavisi ve tanısında eski tip olarak adlandırabileceğimiz tedavi yöntemidir.
    Standart prostat biyopsi tekniğinde sadece ‘transrektal ultrasonografi’ kullanılmaktadır. Daha açık ifade etmek gerekirse hastalığın teşhisi için MR incelemesi yapılmaz.
    Hastanın makat bölgesine üroloji uzmanı tarafından ultrason probu yerleştirilir. Makat bölgesine yerleştirilen ultrason cihazı, içeride yer alan kanserli hücreleri göremez. Ultrason cihazının makat içerisinde prostatla ilgili olarak görebileceği alanlar; prostatın önü, arkası ve prostatın periferik zonu (kabuk kısmı) gibi alanların görünümünü sağlayabilir.
    Standart prostat biyopsisi yapılırken, prostatın arka yüzeyinden inceleme amaçlı 12 parça alınır ve incelenmesi için patoloji kısmına gönderilir. Standart prostat biyopsisi, yıllardır kullanılan bir yöntem olmasına rağmen prostat kanseri tanısını atlama oranı oldukça yüksektir.

    Füzyon Prostat Biyopsisi (Yeni Tip)

    Prostat dokusunda yer alan kanserli hücrelerin tanısı için gerekli biyopsi uygulaması, gelişen teknolojilerle birlikte farklı bir noktaya ulaşmıştır. Özellikle son yıllarda geliştirilen ve standart prostat biyopsisi ile yapılan tedaviler sonucunda oluşan dezavantajların önüne geçmeyi hedefleyen Füzyon Prostat Biyopsisi ile yüksek oranda prostat dokusunda bulunan kanserli hücrelerin tespiti ve tespit edilen kanserli hücrelerin doğru evrelendirilmesini sağlamaktadır.
    Prostat tedavisinde özellikle agresif seyir eden kanser hücrelerinin atlanmasını önleyen füzyon biyopsisi Türkiye’de sayılı merkezlerde ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesinde yapılmaktadır.
    Füzyon Prostat Biyopsisi öncesinde hastaların multiparametrik prostat MR’ı çekilir. Çekilen MR sonucunda prostat kanseri bakımından şüpheli olan alanlar işaretlenir ve ardından ikinci aşama olan hastanın uyutulması aşamasına geçilir. Uyutulan hastanın makat bölgesine yerleştirilen ultrason probu ile, ultrason ve MR görüntüleri eşleştirilir. Standart biyopsi ile seçilemeyen prostat kanseri alanları, yapılan bu işlem sonucunda görülür hale gelir.
    Füzyon Prostat Biyopsisi, özellikle prostat kanseri açısından risk oluşturulan alanlar ile tümörün belirlenmesiyle gerekli doku hücrelerinin prostat üzerinden alınmasını sağlamaktadır. Teknoloji ile gelinen son noktada kullanılan bu yöntem ile, prostat kanseri teşhisinde başta hızlı ilerleyen agresif kanserli hücreler olmak üzere, tüm prostat kanserleri için doğru tanı ve teşhisin konulmasını sağlamaktadır.

    Füzyon Biyopsisinin Standart Biyopsiye Göre Faydaları Nelerdir?

    Yapılan güncel bilimsel çalışmalar sonucunda, Füzyon biyopsisinin standart biyopsiye oranla daha fazla prostat kanserli tanısı ve teşhisini gerçekleştirdiği kanıtlanmıştır.  
    Kanser saptama oranı, standart biyopsi de %40 iken, füzyon biyopsisinde bu ora %80-85’leri bulmaktadır.
    Füzyon biyopsisi, daha önceleri standart biyopsi ile prostat dokusuna kör olarak yapılan biyopsi işlemini yerine lezyonları görerek işlemin yapılmasını sağlamaktadır. Bu sayede standart biyopside yakalanmayan dokular tespit edilir ve prostat kanseri tedavisinin gecikmemesi sağlanır.



    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek