Lütfen Bekleyiniz...

Geniz Akıntısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Geniz Akıntısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?
İçindekiler

    Geniz Akıntısı Nedir?

    Postnazal sızıntı olarak da bilinen geniz akıntısı, çeşitli dönemlerde, birçok kişide görülebilen yaygın bir rahatsızlıktır. İnsan vücudu, devamlı bir şekilde mukus veya diğer adıyla sümük üretir. Bunun en önemli sebepleri, burunda ve boğazda bulunan burun zarlarını nemlendirmekle beraber enfeksiyonla mücadele etmek veya yabancı maddeleri filtrelemektir. 

    Ancak söz konusu bireyler, vücudun ürettiği mukusun bilincinde olmaksızın, mukusu refleksif bir biçimde yutar. Lakin vücut fazladan mukus üretmeye başlar başlamaz, bu durum boğazın arkasında birikinti olarak kendini gösterebilir. Bununla beraber, mukusun burundan boğaza doğru akma durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Fazladan üretilen mukusun burundan boğaza doğru akma durumuna ise geniz akıntısı adı verilir. 

    Geniz Akıntısı Neden Olur?

    Geniz akıntısı nedenleri arasında birçok farklı faktör sıralamak mümkündür. Bu sebepler arasında en yaygın olanı ise alerjik postnazal damlama olarak da bilinen alerjik tepkimelerdir.  Geniz akıntısının en yaygın nedenlerinden bir diğeri, sapmış septum olarak tanımlanabilir. Zira bu durumda, rahatsızlıktan muzdarip bireyin kıkırdak duvarının (septum) yer değiştiği ve belli bir yöne doğru eğilmeye başlaması söz konusudur. Bunun sonucunda ise burun deliklerinden geçiş yapabilme kapasitesi olan alan küçülerek mukus drenajı engellenir. Böylece geniz akıntısı belirtileri ortaya çıkar. 

    Geniz akıntısına neden olan diğer sebepleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Soğuk havalar,
    • Kimyasallar,
    • Ani hava değişimleri,
    • Bakteriyel sinüs enfeksiyonları, 
    • Gebelik,
    • Nemsiz hava,
    • Viral enfeksiyonlar,
    • Parfümler,
    • Gebelik,
    • Baharatlı yiyecekler,
    • Sigara kullanımı,
    • Tansiyon ilaçları,
    • Doğum kontrol hapları,
    • Temizlik ürünleri.

    Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

    Yaygın görülen geniz akıntısı belirtileri arasında;

    • Sürekli yutkunma gerekliliği hissi,
    • Bilhassa yatarken sıkıntıya sebep olan öksürük ve tıkanma nöbetleri,
    • Boğaz içi ve çevresinin kaşınması,
    • Mide bulantısı,
    • Ağız kokusu sayılabilir. 

    Bunların yanı sıra geniz akıntısıyla beraber ortaya çıkan mukus, sümük yahut balgam olarak dışarı çıkarılabilir. Bir diğer belirti olarak sinüs enfeksiyonu da söz konusu olabilir. Zira geniz akıntısıyla beraber sinüs pasajlarının tıkanması olasıdır. 

    Geniz Akıntısı Nasıl Önlenir?

    Alerji nedeniyle baş gösteren geniz akıntısını önleyebilmek için, bu duruma sebebiyet veren alerjenlerden olabildiğince uzak durmak şarttır. Yine bu duruma çözüm olarak günlük alerji ilacı veya alerji iğneleri kullanılabilir. Rahatsızlıktan muzdarip kişiler, mutlaka evlerini veya bulundukları ortamı temiz tutmalıdır. 

    Bulunduğunuz herhangi bir ortamın tozsuz olması son derece önemlidir. Toz akarlarından korunmanın yollarından biri ise yatak ve yastık kılıfları kullanmaktır. Ayrıca bu kılıfların değişiminin sık sık yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra, havalandırma, ısıtma ve klimalardaki hava filtrelerinin değişimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. 

    Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

    Geniz akıntısından kurtulmak için, öncelikle akıntıya sebep olan nedenlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Bunun için de vakit kaybetmeden donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurmak elzemdir. 

    Geniz Akıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Vücudun kendini savunma sistemlerinden biri olarak da tanımlayabileceğimiz geniz akıntısı, çoğu vakada iyi huylu seyreden bir rahatsızlıktır. Lakin yine de günlük yaşam kalitesini bir hayli düşürdüğü için, erken teşhis ile birlikte tedavi olmak önemlidir. Sürekli geniz akıntısı şikayetlerinde doktorlar, kortizonlu steroid içeriğine sahip burun spreyi reçete edebilirler. Tıpkı diğer kortizonlu ilaçlarda olduğu gibi, mevzu bahis burun spreyleri de bazı yan etkilerin doğmasına sebebiyet verebilir.  

    Yine doktor tarafından reçete edilecek bazı sinüs nemlendiricileri veya sinüs durulama araçları, yine birikmiş vaziyetteki fazla mukusu temizleyerek akıntıdan muzdarip kişilerin rahatlamasını sağlayabilir. Ayrıca bireylerin dinlenmek için uzanmış veya uyur vaziyetteyken, başlarını hafifçe yüksekte tutmaları tavsiye edilir. Bu sayede mukusun düzgün hareketi için uygun drenaj mümkün hale gelebilir. Ve kişi, gece ortaya çıkabilecek öksürük nöbetlerine karşı kendini koruyabilir. 

    Eğik septum kaynaklı hastalarda ise geniz akıntısı tedavisi için tek yol, burun bölgesine yapılacak cerrahi müdahaledir. Septoplasti olarak bilinen bu ameliyat ile nazal septum sıkılaştırılır ve düzleştirilir. Ancak operasyondan en verimli sonucun alınabilmesi için nazal septumda yer alan bazı kısımların çıkarılması söz konusu olabilir. Reflü hastalığı veya yutma güçlüğünün postnazal sızıntıya sebebiyet verdiği vakaların tedavi sürecinde ise doktorun genellikle diğer sağlık sorunlarını teşhis edebilmek adına farklı testler uygulaması ya da duruma uygun olarak diğer ilaçların reçete edilmesiyle ilerler. 

    Geniz Akıntısı İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri 

    Tedavi sürecinde susuz kalmamak son derece önemlidir. Zira susuz kalan vücut, daha yapışkan yapıya sahip mukus üretimine zemin hazırlayacaktır. Ne yazık ki durum da bireyin durumunun daha kötüye gitmesi anlamına gelebilir. Bu durumun önüne geçmek için çay ve çorba gibi ılık ya da sıcak sıvıları tüketmek de önem arz etmektedir. Zira bu sıvılar sayesinde mukus sulanabilir ve daha akışkan bir yapıya kavuşabilir. 

    Bunların yanı sıra, geniz akıntısının belirtileri ile ortaya çıkan şikayetleri hafifletmek için bazı yöntemler de mevcuttur. Bilhassa eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlar bulmak mümkündür. Bu ilaçlar burun ve boğazdaki tıkanıklığın giderilmesi konusunda yardımcı olabilir. Keza tuzlu burun spreyleri de burun açıklıklarını nemlendirmek için kullanılabilir. Böylece postnazal sızıntı semptomlarını azaltmak söz konusu olabilir. 

    Ancak yine de böyle bir adım atmadan evvel, mutlaka bir doktora görünmekte fayda vardır. Hangi ilaç olursa olsun, bünyenize ne derece etki vereceği belli olmayan bir ilacı reçetesiz olarak almanız tavsiye edilmemektedir. Özellikle de rahatsızlığın belirtileri bir haftadan daha fazla süre devam ederse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Ayrıca yine bu süreçte ateş, hırıltılı solunum ya da ağır kokulu mukus gibi belirtiler de mevcutsa, vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak elzemdir.  

    Geniz Akıntısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

    Geniz Akıntısı İçin Ne Yapmalı?

    Hastalığın tedavisi için yukarıda bahsedilen yaşam tarzı değişiklikleri ve evde bakım önerilerini dikkate alabilirsiniz. Lakin yine de postnazal sızıntı bireyin yaşamını ciddi olumsuz etkileyen türden bir rahatsızlık olduğu için, her ihtimale karşı donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak büyüyebilme ihtimali olan sıkıntıların önüne geçilmelidir. 

    Geniz Akıntısı İçin Evde Ne Yapılabilir?

    Sıvı tüketimi, tedavi için hayati önem taşımaktadır. Bolca sıvı tüketimi bu dönemde mutlaka ama mutlaka yapılmalıdır. Sıcak veya ılık içecekler de mukus yapısını daha akışkan hale getireceği için tercih edilebilir. Özellikle de zencefil çayı bu noktada sizlere yardımcı olabilir. Günde 2 defa olmak üzere düzenli bir şekilde zencefil çayı içebilir, bir nebze de olsa kendinizi rahatlatabilirsiniz. 

    Geniz Akıntısı Yutkunma Zorluğu Yapar mı?

    Bu rahatsızlık kişinin boğazında ciddi sıkıntıya yol açabilir. Zira enfeksiyon olmasa dahi, bademcikler ve çevresinde şişlik oluşturarak bireyin boğazında bir şey varmış hissine neden olabilir. Bu şey genellikle yutkunmaya rağmen gitmez. Dolayısıyla geniz akıntısının yutkunma zorluğuna yol açtığı söylenebilir. Şikayetlerden bir an evvel kurtulmak için, vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlamak gereklidir. 

    Geniz Akıntısı Kaç Gün Sürer?

    Rahatsızlığın tedavi süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Zira tedavi süresi de hastalığın sebebine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin bireydeki geniz akıntısının altında yatan neden grip ya da nezle ise ekseriyetle 5 ila 10 günlük bir süre zarfında gerçekleşecek tedavi ile düzelmek mümkündür. Diğer yandan akut iltihaplı sinüzitlerin sebep olduğu vakalarda ise 10 ila 14 gün süren bir tedavi uygulanabilmektedir. 

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek