Lütfen Bekleyiniz...

Kalça Protezi Nedir? Kalça Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Kalça Protezi Nedir? Kalça Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İçindekiler

    Kalça Protezi Nedir?

    Total kalça protezi olarak da bilinen ‘’Total Kalça Artroplastisi’’, kalça eklemi ileri düzeyde kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış hastalara uygulanan, hasar görmüş eklemin değiştirilmesi operasyonudur.

    Total Kalça Protezi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır? 

    Total kalça protezi ameliyatı, genellikle orta yaştan sonra yapılır. Bu operasyon için üst yaş sınırı yoktur. Kemik gelişimini tamamlamış yahut tamamlamak üzere olan herkes için uygulanabilir. Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ‘’kalça displazisi’’ adı verilen kalça çıkığı veya ‘’avasküler nekroz’’ adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır. 

    Kalça protezine başvurulan hastalık ve rahatsızlıkları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Kireçlenme, 

    • Tümörler,

    • Çocukluk döneminden gelen hastalık sekelleri,

    • Romatizmal hastalıklar, 

    • İltihap sekelleri, 

    • İlerleyen yaşla beraber kalça kırıkları ve kanlanma problemi sonrası ortaya çıkan kemik nekrozları.

    Bu hastalık ve rahatsızlıklardan muzdarip kişiler, kalça protezi ameliyatı için uygun adaylardır. Ancak öncelikle ameliyat dışı tedavilere başvurulur. Eğer ameliyat dışı tedaviler fayda sağlamadıysa veya fayda sağlamayacağı öngörülüyorsa, o zaman kalça protezi ameliyatı söz konusu olmaktadır.

    Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Şayet hastanın idrar yolu, boğaz enfeksiyonu gibi aktif bir enfeksiyonu bulunmuyorsa ameliyat hazırlıklarına başlayabilmek için kan örnekleri alınır. Akabinde anestezi doktoruna danışılır. Ameliyatın gerçekleşmesine engel herhangi bir durum olmadığı takdirde, ameliyattan bir gün önce hasta, hastaneye yatırılır. Diyabet ve tansiyon hastalıkları, kalça protezi ameliyatı için engel teşkil etmemektedir. Ancak yine de bu hastalar sıkı takip altında tutulmalıdır. Ayrıca sigara, enfeksiyon riskinde artışa neden olacağı için kullanımı tavsiye edilmemektedir. 

    Ameliyat genel anestezi olarak bilinen narkoz altında ya da belden uyuşturma yapılarak uygulanabilmektedir. Ameliyatı uygulayan cerrahın tercihine bağlı olarak kalçadan yapılan 10-20 cm’lik bir cilt kesisi de kullanılır. Ameliyatın bu aşamasında hasar görmüş kemikler kalçadan çıkarılarak yerine protezler konur. Ardından kapsül, fasya, kas, cilt ve cilt altı dokuları için dikme işlemi yapılır. Ameliyattan ortalama 4-6 saat sonra hastanın ağızdan normal bir şekilde beslenmesine müsaade edilir. Ameliyatın yapıldığı akşam veya hemen ertesi günü hastalar destekle yürümeye başlar. Bu süreçte hastaların varis çorabı ve yürüteç kullanmaları zaruridir.

    Ameliyat sonrası şu detaylara dikkat etmenizde fayda var:

    • En az 2 ay bacak bacak üstüne atmamaya özen gösterin.

    • Otururken öne eğilip yerden bir şey almaya çalışmayın.

    • Dizlerinizi kalça hizasından yukarı kaldırmamaya çalışın.

    • Mümkünse alaturka tuvalete oturmayın.

    • Oturup kalktığınız esnada ön tarafa doğru aşırı eğilmemeye gayret edin. 

    Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

    Total kalça protezi ameliyatı sonrası komplikasyon görülme oranı oldukça azdır. En sık görülen komplikasyon ise bacaktaki kan akımının yavaşlamasıyla birlikte toplardamarlarda oluşan pıhtıdır. Bunun önüne geçebilmek için cerrahi müdahalenin ardından kanı sulandıracak ilaçlarla koruyucu tedavi devreye sokulur. Bu koruyucu tedavi gerek görüldüğü takdirde 20 güne kadar uzatılabilir. Ameliyat sonrasında erken dönemde yürüyüşlere başlamak ve hareketsiz kalmaktan kaçınmak, bu riskin ortaya çıkma ihtimalini büyük ölçüde azaltacaktır. Ayrıca bu aşamada varis çorabı kullanmak da hasta için yararlı olabilir.

    Kalça protezi operasyonlarında enfeksiyon en çok korkulan; dolayısıyla gerçekleşmemesi için en fazla çaba sarf edilen konudur. Enfeksiyon oluşması durumunda protezin değişmesi dahi söz konusu olmaktadır. Ayrıca beraberinde uzun dönem antibiyotik kullanımı da gerekli hale gelir. Ameliyatın iyi bir merkezde, alanında uzman cerrahlardan tarafından yapılması enfeksiyon riskini bir hayli azaltmaktadır. Protez ömrünün de genellikle uzun olması beklenir ancak uzunca bir süre ağır koşullarda çalışıldığı takdirde protez ömrü giderek kısalmaktadır. Aynı zamanda bu duruma bağlı olarak protez ara parçalarında erken aşınma meydana gelebilir. Aşınmaya bağlı küçük partiküller ise kemik ve protez arayüzünde birikip protezin gevşemesine neden olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda protezin değişmesi gerekir. Şayet protez değiştirilmezse kemik erimelerine neden olabilir. Bunların haricinde; protezin yerinden çıkması, protez çevresi kırıkları, protezin bizzat kendisinde oluşan kırıklar, damar ve sinir yaralanması gibi komplikasyonlar da görülebilir. Lakin bu komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali son derece düşüktür. 

    Kalça Protezi Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

    Kalça protezi adaylarında ne gibi belirtiler görülür?

    Kalça protezi adayı hastalarda en sık görülen belirti, şiddetli ağrıdır. İlk etapta sadece yürüdüğünüz zamanlar meydana gelen ağrı, daha sonraki süreçte dinlendiğiniz zamanlarda dahi sizi rahatsız etmeye başlar. Bunun haricindeki diğer belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Hareket etme kısıtlılığı,

    • Bacakta kısalık,

    • Topallama.

    Kalça protezi ameliyatını geciktirirsek ne olur?

    Kalça protezi ameliyatı söz konusu olduğunda, ameliyat dışı tedaviler de ihtimal dâhilinde olabilir. Fizik tedavi uygulamaları, ilaçlar, baston kullanmak, PRP ya da kök hücre gibi eklem için enjeksiyonlar ameliyat dışı seçenekler arasındadır. Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.

    Kalça protezi kimlere uygulanmaz?

    Kalça protezi ameliyatı;

    • Kişisel hijyeni bozuk bireyler, 

    • Demans ya da akıl hastalığı bulunan kişiler,

    • Kalça bölgesinde aktif enfeksiyonu bulunan kişiler,

    • Atardamar veya toplardamarda ileri seviyede yetmezliği olan kişiler,

    • Nörolojik hastalıklara ilişkin kalça çevresi kas felci olan bireyler için uygun değildir.

    Kalça protezinin kullanım ömrü ne kadardır?

    Bütün doğru koşullar oluştuğu takdirde kalça protezinin ömür boyu dayanması amaçlanır. Protezin kullanım ömrünü belirleyen birçok faktör olsa da kalite göz ardı edilmediği takdirde protezin en az 15 yıl dayanması beklenir. Bu sürenin 30 yıl ve daha fazla olması da mümkündür. 

    Kalça protezi ameliyatı sonrası koşabilir miyiz?

    Koşma gibi hafif spor aktivitelerine ameliyattan dört aydan sonra başlanabilir.

    Kalça protezi ameliyatı sonrasında en erken ne zaman banyo yapabiliriz?

    Hastalar, ameliyattan iki hafta sonra banyo yapmaya başlayabilirler.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek