Lütfen Bekleyiniz...
Kategoriler
A
B
Ç
D
E
F
G
İ
K
N
O
P
R
S
Ü
Y

    Nöroloji

    Nöroloji Nedir?

    Erişkin Nörolojisi ve Çocuk Nörolojisi olmak üzere iki gruba ayrılan Nöroloji, sinir sistemi fizyolojisi ve rahatsızlıklarını ele alan tıbbi bilim dalıdır. Sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik yapısının yanı sıra klinik sendromları da inceleyen Nöroloji bölümü; omurilik, beyin ve periferik sinir sistemine ilişkin herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisini üstlenir. 


    Nörolog Kime Denir? 

    Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde ihtisas sahibi tıp hekimlerine Nörolog adı verilir.  


    Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklarla İlgilenir? 

    Epilepsi

    Halk arasında nöbet geçirme veya sara krizi olarak da bilinen epilepsi, nöroloji biriminin ilgilendiği hastalıklardan biridir. Nadiren de olsa yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilen epilepsi, genellikle çocukluk döneminde başlar. Şuur kaybı, ağızdan köpük gelmesi ve kollarda ve bacaklarda istem dışı eylemler en sık rastlanan epilepsi nöbetleri arasındadır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurulması ve gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Epilepsi hastalığında başlıca kullanılan tetkik yöntemi EEG olmakla beraber, hastalığın tedavisi antiepileptik ilaçlarla gerçekleştirilir.   


    Baş Ağrısı

    Baş ağrısı, yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Türlü şikâyetlere sebebiyet veren baş ağrısı tiplerinin en yaygınları ise migren ya da gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu noktada gerekli teşhisin konması için hastanın şikâyetleri ve baş ağrısının tipi göz önünde bulundurulur. Çizilen yol haritasına göre tanı ve tedavi süreci nöroloji birimi tarafından yürütülür.    


    Beyin Damar Hastalıkları

    Beyin damar hastalıkları; beyin kanamaları ve beyin damar tıkanıklıklarını kapsar. Örneğin felç olarak da bilinen bir işlev bozukluğu olan inme, beyin damarlarından birinde yaşanan tıkanıklık sonucu beynin o bölgeyi besleyememe durumunda gerçekleşir. Tıkanıklık yaşanan damarın desteklediği bölgelerde hücre ölümünün gerçekleşmesiyle; vücudun herhangi bir bölgesinde kuvvet kaybı, konuşma kaybı, şuur kaybı, görme bozuklukları ve baş dönmesi gibi durumlar görülebilir. Bu noktada Nöroloji uzmanları devreye girerek MR ve Bilgisayarlı Tomografi tetkiklerinden faydalanarak tıkanıklık yaşanan damarı ve bundan direkt etkilenen bölgeyi saptar. Akabinde gerekli tedaviyi tertip eder.

    Damar tıkanıklığının yanı sıra toplardamar tıkanıklıkları sonucu ortaya çıkan venöz hemorajiler ve tansiyona bağlı gelişen beyin kanamaları da beyin damar hastalıkları arasında gösterilebilir.      


    Demans 

    Demans, takip ve tedavisi nöroloji uzmanları tarafından yürütülen bir başka rahatsızlıktır. Bunama olarak da bilinen ve ileri yaşta görülen demans hastalığının en temel sebebi Alzheimer’dır. Genellikle unutkanlıkla baş gösteren şikâyetlerin devamında düşünce bozuklukları, rutin eylemleri gerçekleştirme güçlüğü, bilişsel aktivitelerde azalma ve yemek yemeyi reddetme gibi durumlar yaşanır. 


    Uyku Bozuklukları

    Gündelik hayatımızda her geçen gün daha da artan stres, sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaya devam etmektedir. Uyku apnesi ve horlama gibi rahatsızlıklar da davetiye çıkarılan sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Özellikle de yeterli uykuyu alamadıkları zaman insanlar sürekli yorgun hissetmekte ve bu durum hayat kalitemize anında yansımaktadır. Eğer bu gibi sıkıntılar yaşıyor ve hayat kalitenizin tekrardan eski düzeyine gelmesini istiyorsanız, bir nöroloji uzmanına görünmenizde fayda var. 


    Hareket Bozuklukları

    Nöroloji bölümünün ilgilendiği bir başka konu olan hareket bozuklukları; Parkinson hastalığı, diskineziler, esansiyel tremor ve huzursuz bacak sendromu gibi hastalıkları bünyesinde barındırır. İstemsiz eylemler, baş bölgenizde meydana gelen sarkaç gibi sallantı, yüzünüzde ifade kaybı, ellerde titreme ve yürüme bozuklukları gibi sıkıntılı durumlar yaşıyorsanız, nöroloji bölümü sizin için doğru adrestir.   


    Kas Hastalıkları

    Vücudun iskelet kaslarının zayıf düşmesine sebep olan otoimmün hastalık Myastenia Gravis, en yaygın olarak görülen kas hastalığıdır. Genetik geçişli hastalıklar arasında ise en yaygını Duchenne Müsküler Distrofi hastalığıdır. Bu iki hastalık söz konusu olduğunda sinir-kas iletiminde bozukluk yaşanır ve bu nedenle kaslarda incelmenin yanı sıra kas kasılmasında bozukluk meydana gelir. Nöroloji bölümü, bu hastalıkların tanı tedavisinde etkin bir rol oynamaktadır. 


    Demiyelinizan Hastalıklar

    Demiyelinizan hastalıklar arasında en sık görüleni Multiple Skleroz(MS) hastalığıdır. Tedavisi uzman nörologlar tarafından yürütülen MS, kronik bir hastalıktır. MS hastalığının dışında Devic hastalığı ve Nöromyelitis optica(NMO) gibi başka demiyelinizan hastalıklar da vardır. 

    Bütün bu hastalıklara ek olarak; vertigo, yüz ağrıları, diyabetik polinöropati ve yüz felci gibi hastalıkların da teşhis ve tedavi süreci Nöroloji bölümü tarafından yürütülür. 


    Randevu Al

    Hastanemizde görev yapan doktorlarımızı görüntüleyip, takvimden istediğiniz tarih ve saati seçerek hızlı randevu alabilirsiniz.

    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek