Lütfen Bekleyiniz...

Omuz Artroskopisi Nedir? Omuz Artroskopisi Sonrası İyileşme

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Omuz Artroskopisi Nedir? Omuz Artroskopisi Sonrası İyileşme
İçindekiler

    Omuz Artroskopisi Nedir?

    Günümüzde omuz rahatsızlıklarını tedavi etmek için daha çok omuz artroskopisi ve açık cerrahi yöntemlere başvurulur. Bu yöntemler arasından hastaya en uygun olanı, uzman bir hekimin kararıyla belirlenir. Eskiden açık cerrahi yöntem daha sık seçilmekteyken, günümüzde ise teknolojinin gelişimiyle artroskopik yöntem daha çok rağbet görmektedir ve açık cerrahi yöntemle karşılaştırıldığında başarı oranı daha yüksektir. 

    Omuz vücuttaki en esnek eklemlerden birisidir. Fakat bu esnek yapıdan dolayı omuzda sık sık yaralanmalar ve sakatlanmalar meydana gelebilir. Omuzda meydana gelen bu problemler, omuz artroskopisi olarak adlandırılan cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Omuz artroskopisi, 1970 senesinde ilk kez ABD’de kullanılmıştır. Bu yöntem, omuzda meydana gelen hastalıkları veya yaralanmaları saptayıp tedavi etmek için uygulanan hızlı ve konforlu bir yöntemdir. 

    Omuz artroskopisinde kullanılan aletler ince ve küçüktür. Cilt kesisi de buna bağlı olarak küçük olacağından, artroskopi yöntemi hastanın konforuna ve ameliyat sonrası rehabilitasyon sürecine pozitif etki etmektedir. Ayrıca omuz artroskopisinde daha küçük kesiklerle çalışıldığı için açık cerrahi operasyona kıyasla ameliyat sonrası daha estetik bir görüntü elde edilmektedir.

    Omuz eklemi üç farklı kemikten oluşur. Bu kemikler; kol kemiği (humerus), köprücük kemiği (klavikula) ve kürek kemiği (skapula) olarak adlandırılır. Bahsi geçen kemikler kolun serbest şekilde hareket edebileceği şekilde birbirine bağlanmışlardır. Tendonlar, kaslar ve bağlar gibi yumuşak dokular da omuz kemiklerin sağlam durmasını sağlayan ve eklemin hareketini kolaylaştıran yapılardır. 

    Omuz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?

    Omuz artroskopisi yöntemiyle omuz eklemlerinin içindeki problemler artroskop olarak adlandırılan küçük bir kamera aracılığıyla görüntülenmekte ve gerekli operasyon yapılmaktadır. Kamerayla alınan net görüntüler sayesinde hekimler omuzdaki rahatsızlığın sebebini diğer yöntemlere kıyasla daha net anlarlar. Omuzdaki problem açıkça anlaşıldıktan sonra cerrahi ekip tarafından küçük el aletleri kullanılarak gerekli işlemler yapılır. 

    Omuz artroskopisi işlemi sırasında kullanılan aletler küçük olduğu ve küçük kesikler atıldığı için hastalar genellikle çok acı hissetmezler. Bunun yanında omuz artroskopisi yöntemiyle hastaların yaşayacağı enfeksiyon riski açık cerrahi yöntemde yapılan operasyonlara kıyasla daha azdır. Omuz artroskopisi yöntemi bu sebeplerden dolayı gönül rahatlığıyla yaptırılabilecek güvenli ve konforlu bir işlemdir. Ancak bu süreçte hastanın kesinlikle doktorun önerileri dışına çıkmaması gerekmektedir. 

    Omuz Artroskopisi Hangi Durumlarda Önerilir?

    Omuz artroskopisi genellikle fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilemeyen omuz ağrısı şikâyetlerinde ortopedi uzmanları tarafından önerilmektedir. Omuz artroskopisi genellikle aşağıda belirtilen durumlarda önerilir:

    • Hareket güçlüğü.
    • Eklemlerden ses gelmesi.
    • Fizik tedavi yapılmasına veya ilaç kullanılmasına rağmen geçmeyen kalıcı ağrılar.
    • Kollarda güçsüzlük hissi.

    Omuz Artroskopisi Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

    Omuzda baş gösteren problemlerin çoğu artroskopik yöntemle tedavi edilebilir. Bu problemlerin başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

    Omuz Sıkışma Sendromu: Omuz yapısının yapılan ters ve hatalı hareketlerle zarar görmesi mümkündür. Kolların yukarıya ani ve omzu zorlayıcı şekilde kaldırılması sonucunda kaslar kemiklerin arasına sıkışabilir ve böylelikle de omuz sıkışma sendromu meydana gelebilir. Geçmişte zorlu cerrahi yöntemlerle üstesinden gelinen bu durum, artık omuz artroskopisi yöntemiyle kolayca tedavi edilmektedir.

    Omuzdaki Kas Yırtıkları: Omuzlardaki kas yırtıkları kendiliğinden iyileşememektedir. Omuzdaki kas yırtıklarının tedavisi için cerrahi operasyon gerekmektedir. Ancak ileri yaş veya başka hastalıklar sebebiyle hastaya cerrahi müdahale yapılması sakıncalı olabilir. Bu durumda doktorlar tarafından cerrahi müdahale yerine artroskopi yöntemi tercih edilmektedir. 

    Yineleyen Omuz Çıkıkları: Tekrarlayan omuz çıkıklarının cerrahi operasyonla tedavi edilmesi gerekir. Fakat cerrahi operasyonlar uygulandığında hastaların iyileşmesi güç bir süreçtir ve uzun zaman alır. Doktorun yapacağı teşhisler sonucunda uygun kişiler üzerinde omuz artroskopisi yöntemi uygulanabilmektedir.

    Kalsifik Tendinit: Ameliyat dışı tedavi yöntemlerinden sonuç alınamıyorsa gerekli tedavi için omuz artroskopisi yöntemi uygulanabilir. 

    Rotator Manşet Yırtığı: Rotator manşet aşırı kullanım veya ani zedelenme sonucu yırtılabilir. Böylelikle omuzlarda ağrı, kollarda güçsüzlük ve omuz hareketlerinde kayıp gibi problemler ortaya çıkabilir. Cerrahi operasyonda rotator manşeti meydana getiren kasların tendonları kol kemiğine çapa, cerrahi vida veya dikiş yardımıyla tekrardan bağlanırlar. 

    Kapsül Esnemesi: Kapsüldeki gevşeklik doğuştan olabileceği gibi omuzdaki çıkıklar sebebiyle de meydana gelebilir. Gevşek durumdaki kapsül eklemi yerinde sağlam tutmakta zorlanır. Bu durum kişiye sanki eklemleri gereğinden fazla hareket ediyormuş hissiyatı verir. Omuz artroskopisi yöntemiyle esneyen kapsül içeriye doğru bükülür ve dikişle eski yerine tutturulur. Böylece kapsül yeniden eski gerginliğini kazanır ve omuz ekleminin güçlenmesi sağlanmış olur. 

    Labrum Yırtılması: Labrum yırtığı tekrar eden omuz çıkıklarının önemli sebeplerindendir. Labrum yırtığı olan kişilerde eklemde takılma, sıkışma meydana gelebilir. Bazı durumlarda bu yırtık kişiye omzu yerinden çıkmış hissi verir. Labrum, glenoid yuvasına takılarak tedavi edilebilir. Bu işlem için glenoidal kemiğine yerleştirilen özel çapalar kullanılmaktadır. Yapılan işlem sonucunda eklem eskisine göre daha güçlü ve sağlam hale gelir. 

    Artrit ve Yumuşak Cisimler: Yaş ilerleyip eklemler uzun süreli olarak kullanıldıkça eklemdeki kıkırdaklar hasar görebilir. Kıkırdağın uğradığı bu hasara artrit adı verilir. Yaşlanmanın yanında, çeşitli yaralanmalar ve romatizmal problemler sebebiyle de artrit meydana gelebilir. Hasar görüp aşınan eklemlerin içinde kemik çıkıntıları, kıkırdak veya kemik parçaları gibi serbest dolaşımda olan cisimler görülebilir. Mevcut olan kemik çıkıntıları ve serbest cisimler operasyon esnasında temizlenir. Eklemin aşınmış ve kaba kısımları düzeltilir. Yeni bir kıkırdak oluşumunu sağlamak için kemiği inceltme (törpüleme) veya kazıma seçenekleri de ele alınabilir. 

    Omuz Artroskopisinin Zararı Var mıdır?

    Omuz artroskopisi yöntemiyle tedavi olan hastalar genellikle yan etki görmezler ve büyük bir ağrı hissetmezler. Ama her cerrahi işlemde olduğu gibi omuz artroskopisi sonrasında da çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Omuzda tutulma veya sertlik, omuzda uzun süreli ağrı, enfeksiyon, damarlarda ve sinirlerde hasar, damarlarda kanama ve kan pıhtılaşması olarak sıralanabilir. Ancak omuz artroskopisi operasyonu alanında uzman doktorlar tarafından yapılırsa ve hasta operasyondan sonra doktorunun belirttiği talimatları takip ederse omuz artroskopisi sonrası komplikasyonların meydana gelme olasılığı oldukça düşecektir. 

    Omuz Artroskopisi Sonrası Nasıl Bir İyileşme Süreci Yaşanır?

    Omuz artroskopisi sonrası iyileşme süreci, genel olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Operasyondan sonra hastalardan bir gece boyunca hastanede kalmaları istenir. Hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır ve ağrıyı dindirmesi için ağrı kesici verilir. Hastaya taburcu edildikten sonraki birkaç haftayı dinlenerek geçirmesi önerilir. Bu süreç içerisinde hasta duş almamalıdır. Oluşan şişliğe saat başı buz uygulanır ve hastanın pansumanı iki günde bir değiştirilir. Operasyonun üzerinden 15 gün geçtikten sonra ise dikişler alınır ve hasta duşa girebilir.

    Bu süreçten sonra çeşitli vücudu yormayan omuz egzersizleri yapılması faydalı olacaktır. Bu durum, genel olarak omuz artroskopisi sonrası egzersiz olarak bilinir ve tedavi sonrası yapılması oldukça yararlıdır. Ayrıca doktorun verdiği ilaçlar kesinlikle kullanılmalı, ani hareket yapmamaya özen gösterilmelidir. Doktor ek olarak hastadan 3 – 6 hafta boyunca kol askısı takmasını isteyebilir. Hasta, yapması gereken omuz güçlendirici egzersizleri de içinde bulunduran bir rehabilitasyon programını hekiminden talep edebilir. Zira omuz artroskopisi sonrası fizik tedavi de yabana atılmaması gereken durumlardan bir tanesidir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci yapılan operasyona ve kişiye göre farklılık göstermektedir. Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek