Lütfen Bekleyiniz...

Priapizm Nedir? Nedenleri, Tanısı, Tedavisi Nedir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Priapizm Nedir? Nedenleri, Tanısı, Tedavisi Nedir?
İçindekiler

    Priapizm Nedir?

    Herhangi bir cinsel uyarı olmaksızın sürekli ve ağrılı gelişen sertleşme olarak tanımlanan priapizm, daha kısa tanımıyla uzun süren ereksiyon halidir. Genel olarak sancılı bir süreç oluşuyla kişiyi son derece olumsuz etkileyen priapizm, cinsel uyarılmayla beraber ortaya çıkmayabilir. Priapizm acil bir tıbbi durumdur ve ihmal edilmeden bir uzmana görünmekte fayda vardır; zira priapizm, cinsel fonksiyonlarda bozukluk, iktidarsızlık ve penis enfeksiyonu gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Her yaş grubundaki erkeklerde görülebilen bir rahatsızlık olarak öne çıkan priapizm, bebeklerde dahi görülebilmektedir. Ortaya çıkma sıklığını göz önünde bulunduracak olursak priapizm; çocukluk döneminde 5-10 yaş grubundaki çocukları, yetişkinlik döneminde ise en çok 20-50 yaş grubundaki bireyleri etkilemektedir. 

    Penise kan toplanmasıyla beraber geri boşalma yaşanmadığı durumlarda ortaya çıkan priapizm, kalıcı sertleşmeye neden olabilir. Bu nedenle, bu rahatsızlıktan muzdarip bireyler vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve gerekli tedaviyi almalıdır.     


    Priapizm Türleri Nelerdir?

    Priapizm; yavaş akıntılı priapizm ve yüksek akıntılı priapizm olmak üzere iki gruba ayrılır. 

    1.) Yavaş Akıntılı Priapizm: Priapizm gruplarından ilki olan yavaş akıntılı priapizm, sert ve ağrılı sertleşmeye yol açar. Yavaş akıntılı priapizm söz konusu olduğunda, penise gelen ve penisten vücuda giden kan akışı tamamıyla durma noktasına gelir. Şayet oluşan sertlik 6 saat sürerse, dokularda çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı, böyle bir sıkıntı yaşandığı takdirde en kısa sürede doktora başvurmak zaruridir. Aksi takdirde gerekli müdahale ve tedavi zamanında uygulanmazsa, kalıcı sertleşme (ereksiyon) gibi bir rahatsızlık meydana gelebilir. 

    2.) Yüksek Akıntılı Priapizm: Diğer bir priapizm türü olan yüksek akıntılı priapizm, yarı sert ve ağrısız sertleşmeye neden olur. Yüksek akıntılı priapizmin ortaya çıkma nedeni, çoğunlukla yaralanmalardır. Yüksek akıntılı priapizm sıkıntısı çeken penis, tam sert olamamakla birlikte yumuşama haline de geçiş yapamaz. Çocuk ve gençlerde daha yaygın olarak görülen yüksek akıntılı priapizmin tanısı, fizik muayene ve Renkli Doppler Ultrasonografi uygulamalarıyla yapılmaktadır. 


    Priapizm Nedenleri Nelerdir?

    Priapizmin kesin bir nedeni olmamakla beraber, priapizmi tetikleyen belli başlı etkenler mevcuttur. Bu etkenleri şu şekilde sıralayabilir ve açıklayabiliriz:

    • Orak Hücreli Anemi: Hücre anemisi adı verilen ortamda yeterli seviyede oksijen olmaması, vücudun daha fazla oksijene gereksinim duyması ve vücutta su kaybı gibi durumlardan ötürü gelişir. Kan hastalığı bulunan orak hücreli anemiler genetik olmakla birlikte, bu sıkıntıda alyuvarların şeklinde bozulma meydana gelir ve orak şeklini alır. İstatistiksel verilere baktığımızda, orak hücre hastalarında priapizm görülme oranı %42’dir.


    • İlaçlar: Priapizm rahatsızlığını tetikleyen etkenlerden bir diğeri ilaçlardır. Özellikle bazı ilaçlar, başta penis olmak üzere vücutta bulunan sinirleri olumsuz etkileyebilmektedir. Normal şartlar altında bu olumsuz etkilenen sinirler, penisi beslemekle görevli atardamarları genişletir; bu durum, penisin büyüyerek dikleşmesine yol açar. Mental hastalıklar ve depresyon tedavisi için kullanılan ilaçlar, yanlış kullanılan ilaçlar gibi etkenler priapizme neden olabilmektedir. Ayrıca bu konuda bilhassa reçetesiz ilaçlara dikkat etmek gerekir; zira reçetesiz ve sağlığa zararlı ilaçlar priapizmi tetikleyebilmektedir.


    • Yaralanma: Yaralanmalar, priapizm nedenleri arasında bulunan bir başka tetikleyici olarak ön plana çıkar. Penil arterin zarar görmesi ve penis yaralanması gibi durumlar, priapizm rahatsızlığına davetiye çıkarmaktadır; böylece, kan dolaşımı sekteye uğrar. Ayrıca bahsi geçen yaralanmalar, iskemik olmayan priapizme en çok sebep olan tetikleyiciler arasındadır.


    Bunların haricinde, priapizme yol açabilecek diğer nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Omurilik veya genital bölgede meydana gelen travma

    • Uyuşturucu madde kullanımı

    • Karbonmonoksit zehirlenmesi

    Bazı vakalar için kanser hastalığı da priapizm sebepleri arasında bulunmaktadır; zira bu tür vakalarda görülen kanser hastalığı, penisteki kan dolaşımını engeller. Bahsi geçen bütün tetikleyici ve nedenlerin bilincinde olmak, potansiyel priapizm hastalarına koruma sağlayacaktır. Bu nedenle, bu tetikleyicileri ve nedenleri iyice öğrenmek gerekmektedir. 


    Priapizm Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Kesin priapizm teşhisi konulabilmesi için, öncelikle herhangi bir cinsel uyarı olmadığı halde uzun süren ereksiyon halinin var olup olmadığına bakılır. Eğer bu ereksiyonun sonucunda boşalma gerçekleşmiyorsa, o zaman tanı koymak için önemli bir veri elde edilmiş olur.  

    Priapizm tanısı için doktor, öncelikle şu koşulları göz önünde bulundurur; sertleşme süresinin 6 saatin üzerinde olup olmadığı, hastanın uyuşturucu kullanıp kullanmadığı ve penis üzerine düşme gibi bir travma yaşanıp yaşanmadığı.  

    Bu sorulardan aldığı cevaplarla beraber hastanın tıbbi geçmişine haiz olan doktor, fizik muayene de yaparak priapizm tanısında kesin sonuca ulaşır. 

    Priapizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Priapizm tedavisi için öncelikle ereksiyon halinin süresine bakılmaktadır. Zira ereksiyon hali 6 saatten uzun sürmüşse, tedaviden verimli bir sonuç almak olanaksız hale gelebilmektedir. Bu nedenle, priapizm sıkıntısı yaşayan bireyler için erken teşhis çok büyük önem arz eder. Genel, epidural ve spinal anestezi uygulaması altında yapılan priapizm tedavileri, penise belirli aralıklarla bandaj yapılmasını gerektirir. Fakat priapizm tedavisinde genellikle cerrahi yöntem tercih edilir ve iğne ile kanla dolu kavernöz cisimler arasında şant yapılır. Bu uygulama sayesinde penis yıkanırken, kan da boşaltılmış olur. Bu yöntem sonuç vermediği takdirde, safeno kavernöz şant ameliyatları söz konusu olmaktadır. 

    Genel olarak doktorların uyguladığı priapizm tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Ameliyat: Ameliyat, priapizm tedavi yöntemleri bakımından ilk başvurulan seçenek olarak ön plana çıkar. Bununla birlikte damar çatlağının meydana geldiği vakalarda da söz konusu olmaktadır. Bu tip durumlarda hekim, kan akışını tekrardan sağlayabilmek adına çatlamış damarları birbirine bağlar. 

    • Cerrahi Şant: Yavaş akıntılı priapizm tedavisinde başvurulan tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, penisteki kan dolaşımını sağlamak adına şant açılır; böylece kan dolaşımının normal seviyeye gelmesi hedeflenir. 

    • Aspirasyon: Bir başka priapizm tedavi yöntemi olarak göze çarpan aspirasyon işleminde penis uyuşturulur ve iğne yardımıyla penisteki kan boşaltılır.

    • Intracavernous Enjeksiyon: Yavaş akıntılı priapizm söz konusu olduğunda başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem uygulanırken penise alfa agonist enjekte edilir ve damarların daraltılması sağlanır. Böylece kan akışı yavaşlar ve şişlik durumunda gözle görülür bir azalma meydana gelir.

    • Buz Paketleri: Özellikle de ağrılı priapizm sıkıntısıyla başvuran hastalara uygulanan yöntemlerden biridir. Bu yöntemle hastaların penis bölgesine buz uygulanarak şişliğin azaltılması sağlanır.

    Şayet priapizm belirtilerinden şikâyetçiyseniz, bir dakika dahi kaybetmeden bir doktora başvurmanız sağlığınız açısından verilecek en doğru karar olacaktır. Bu rahatsızlıkta erken teşhis ve beraberinde gelecek erken tedavi hayati önem taşımaktadır. Zira bu hastalığı ihmal ettiğiniz veya ertelediğiniz takdirde, cinsel hayatınızda geri dönülemez hasarlar meydana gelebilmektedir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek