Lütfen Bekleyiniz...

Trigliserid Nedir? Trigliserid Yüksekliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Trigliserid Nedir? Trigliserid Yüksekliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler

    Trigliserid Nedir?

    En kısa tanımıyla trigliserid, kanda bulunan bir lipit (yağ) türüdür. Alınan ve bir an önce kullanılma ihtiyacı duyulmayan kaloriler, vücutta trigliseride dönüşür ve yağ hücrelerinde depolanır. Uzun süre aç kalındığında, hormon üretiminde ve fazlasıyla enerji harcadığınız spor programlarında vücutta depolanan bu trigliseridler kullanılır. Kısaca ifade etmek gerekirse trigliseridler, gerekli durumlarda kullanılmak üzere vücudun yağ hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda enerjiye dönüşürler. 

    Tansiyon ve kolesterol seviyelerinin yanı sıra, kalp sağlığı için de önemli bir ölçüt olan trigliseridlerin kanda bulunma oranları, sağlıklı bir kalp için takip edilmesi gereken parametrelerden bir tanesidir. Zira kanda yüksek oranda bulunan trigliserid, kalp hastalığı riskinin artması anlamına gelir. Bununla birlikte trigliseridler, endokrin sisteminin çalışma mekanizmasını kontrol eder. Dolayısıyla, kanda bulunan trigliserid oranının ideal seviyede olması son derece önemlidir.  

    Trigliserid Yüksekliği Nedir?

    Kanda aşırı trigliserid bulunmasına hipertrigliseridemi adı verilir. Hipertrigliseridemi (trigliserid yüksekliği), kanda bulunan trigliserid seviyesinin 150 mg/dL'nin üzerinde olması durumudur. Yüksek trigliserid seviyeleri, kalp hastalıklarının gelişiminde en büyük risk faktörlerinden biridir. Bu nedenle, yüksek trigliserid muhakkak kontrol altına alınmalıdır. 

    Uzun bir süre boyunca yüksek seyreden trigliserid seviyelerine bağlı olarak arter duvarlarında sertleşme problemi ortaya çıkar. Bu durum, damar sertliği (aterosklerozis) adı verilen hastalığa yol açar. Damar sertliğinden kaynaklı olarak kronik kalp rahatsızlıkları, kalp krizi ve inme gibi sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, yüksek trigliserid nedeniyle pankreas enfeksiyonları da kendini gösterebilmektedir. 

    Trigliserid Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

    Trigliserid yüksekliği; karaciğer, kalp ve pankreasa bağlı hastalıklar üzerinde tehdit oluşturmakla beraber, çoğunlukla metabolik sendrom, obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla beraber görülür. ‘’Trigliserid neden yükselir?’’ sorusuna ise şu risk faktörlerini sıralayarak cevap verebiliriz:

    • Dengesiz ve sağlıksız beslenme

    • Aşırı kilo ve obezite

    • Sürekli olarak vücudun harcadığı enerjiden daha fazla enerjiyi besinlerden almak 

    • Bazı ilaçlar

    • Aile üyelerinde yüksek kolesterol ve trigliserid seviyeleri öyküsünün bulunması

    • Genetik hastalıklar

    • Sigara ve alkol tüketimi

    • Tip 2 diyabet hastalığı

    • Akut veya kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları

    • Tiroit metabolizmasına bağlı olarak gelişen hastalıklar

    Başta yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri sebebiyle tedavi gören hastaların aileleri olmak üzere tüm bireyler, aile hekimlerinin tavsiye ettiği aralıklarla erken yaşlardan itibaren gerekli sağlık taramalarından geçmelidir. 

    Trigliserid Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

    Trigliserid yüksekliği, ileri seviyede olmadıkça ve uzun süre boyunca devam etmedikçe genelde belirti vermez. Ancak kanda bulunan trigliserid seviyesi 500 mg/dL'nin üzerinde çıktığı takdirde, ciddi belirtiler ile kendini gösterebilir. Trigliserid yüksekliği söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek en yaygın belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Baş ağrısı

    • Pankreas iltihabı (Pankreatit)

    • Yorgunluk hissi

    • Dirsek ve diz eklemlerinde nodül oluşumu

    Bu belirtiler, kanda bulunan trigliserid seviyeleri aşırı yükselen bireylerde görülür. Hastalık bu raddeye kadar geldiği takdirde, başta kalp hastalıkları olmak üzere ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelir. Bunu önleyebilmek için trigliserid, kolesterol ve diğer kan lipitleri 6 ayda bir olmak üzere rutin kan testleriyle değerlendirilmeli, daha ileri yaş grubundaki bireyler için kontrol aralığı daha kısa tutulmalıdır.

    Trigliserid Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

    Kalp, damar, pankreas ve karaciğer hastalıklarının önüne geçebilmek için kan lipitleri ideal aralıklarda tutulmalıdır. Bununla birlikte kilo kontrolünün sağlanması, kan lipit profilinin sağlıklı değerlere getirilmesi için son derece önemlidir. Bundan dolayı, yüksek trigliserid düzeyleri bulunan ve kilo problemleri olan hastaların bir diyetisyene yönlendirilmeleri oldukça doğaldır. Hastalar, sağlıklı beslenme düzeniyle ideal kilolarına ulaşmalıdır. Diyetisyen tarafından verilen diyet planında rafine şeker mümkün olduğu kadar azaltılmalı, karbonhidrat ihtiyacının büyük çoğunluğu tam tahıllar ve meyvelerle karşılanmalıdır. Zira sürekli olarak karbonhidrat ve yağ deposu besinler tüketmek, kandaki trigliserid seviyesini yükselten faktörlerden bir tanesidir. Bunların haricinde, doymuş yağ alımı en aza indirgenmeli, bilhassa kırmızı et haftada en fazla iki kere tüketilmelidir. Kan lipitlerini dengeleme bakımından son derece faydalı olan Omega-3 yağ asitlerini içeren balık, deniz ürünleri ve ceviz gibi besinler diyet planına uygun bir şekilde tüketilmelidir. 

    Akıllarda oluşan ‘’Trigliserid nasıl düşer?’’ sorusuna verilecek en doğru cevaplardan bir tanesi de, zararlı alışkanlıkların terk edilmesidir. Şayet alkol ve sigara kullanıyorsanız, vakit kaybetmeden bu alışkanlıklardan vazgeçmeniz gerekmektedir. Düzenli spor yapmak, kan lipit dengesini sağlayan etkenlerden bir tanesidir. Bu nedenle, düzenli olarak spor yapılmalıdır. Yaşam tarzında yapılacak bu gibi değişiklikler, trigliseridi düşürme konusunda oldukça faydalı olabilir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra doktorunuz tarafından reçete edilecek ilaçlar düzenli kullanılırsa ve bu ilaç tedavisi, dengeli bir beslenme planı ve düzenli spor ile desteklenirse, kandaki kolesterol ve trigliserid seviyeleri önemli ölçüde düşebilir. Bu sayede, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azalırken hâlihazırda kalp hastası kişilerde ise ciddi komplikasyonların gelişimi engellenebilir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek