Lütfen Bekleyiniz...

Varikosel Nedir? Varikosel Belirtileri Nelerdir? Varikosel Ameliyatı

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Varikosel Nedir? Varikosel Belirtileri Nelerdir? Varikosel Ameliyatı
İçindekiler

    Erkeklerde testisleri koruyan erbezi torbalarında yer alan toplardamarların şişerek genişlemesi ve büyümesi olarak tanımlayabileceğimiz varikosel, son derece yaygın bir tıbbi durum olup genellikle genç erkekleri etkilemektedir. Bacaklarda görülebilen varisli damarlar ile benzerlik gösteren varikosel vakaları; genellikle sol testiste, testislerin üst kısmında görülür. Bu durumdan muzdarip kişiler uzandıkları zaman varikoseli göremeyebilir. Fakat varikosel, ayağa kalktıkları zaman gözle görülebilecek kadar belirgin seviyeye gelebilir. Bu tip vakalarda, söz konusu bölgeye dokunulduğu takdirde torba içinde plastik borular varmış gibi bir hissiyat gelebilir.

    Varikoseller, düşük sperm üretiminde ve sperm kalitesinin azalmasında son derece etkilidir. Hatta bu durum, kısırlığa dahi yol açabilir.  Ancak bütün varikosel vakalarında sperm üretimi olumsuz etkilenmez. Ayrıca, varikosel vakalarının çoğunda teşhis son derece kolaydır. Bunun yanı sıra, vakaların çoğu için tedaviye gerek yoktur. Varikosel sadece şikâyetlere yol açtığı takdirde tedavi edilmekte ve bu tedavilerde uygulanan yöntem çoğunlukla cerrahi müdahale olmaktadır.

    Varikosel Belirtileri Nelerdir?

    Varikosel belirtileri, vakanın teşhisi ve tedavisi için son derece önemlidir. Varikosel genellikle;

    ●       Testis üzerinde şişlik,

    ●       Kabarıklık,

    ●       Testislerde terleme ve sıcaklık hissi,

    ●       Testiste ağrı şeklinde belirti vermektedir.

    Bunların haricinde damarlardaki genişleme, belli bir vakitten sonra dışarıdan görülebilecek kadar belirgin hale gelebilir.

    Varikosel Neden Olur?

    Varikoselin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Oldukça yaygın bir tıbbi durum olan varikosel, çocuk sahibi olan yetişkinlerde dahi %15 oranında görülmektedir. Kısırlık nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvuran erkeklerin ise yüzde % 30-40’ı bu rahatsızlıktan muzdariptir. Varikosel vakaları %90 oranında sol testiste görülürken, %2 oranında sağ testiste, % 8 oranında ise iki taraflı (bilateral varikosel) olarak görülür.

    Varikosel Ağrısı Nasıl Geçer?

    Eğer ufak çaplı bir rahatsızlığa yol açsa da doğurganlığı etkilemeyen bir varikoselden muzdaripseniz, ağrıyı hafifletmek için yararlanabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    ●       Doktorunuzun tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanmak.

    ●       Kan basıncını azaltmak ve damarların genişlemesini önlemek adına sıkı bir iç çamaşırı ya da atlet kayışı giymek. Bu durum varis çorabına benzer bir etki yaratabilir ve böylece bazı varikosel vakalarında ağrının geçmesine yardımcı olabilir.

    Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Varikosel tedavisi herkes için ihtiyaç duyulan bir durum değildir. Zira varikoseli olan pek çok erkek, herhangi bir tedavi yaptırmadığı halde baba olabilir. Varikosel tedavisiyle genellikle sperm kalitesinde iyileşme elde edilir. Ancak tedavi görmeyen bir varikoselin sperm kalitesinin zamanla giderek daha kötüleşip kötüleşmediği hala bilinmemektedir. Erkek kısırlığı söz konusu olduğunda, varikosel tedavisiyle kısırlık iyileştirilebilir veya IVF (in vitro fertilizasyon) gibi teknikler kullanılacaksa sperm kalitesi artabilir.

    Varikosel Ameliyatı Nasıl Olur?

    Varikosel ameliyatında amaç, kan akışının normal damarlara yönlendirilmesi için etkilenen damarın sıkıştırılması ya da kapatılmasıdır. Varikosel onarımı, diğer tedavilere nazaran az riskli bir tedavidir. Bu tedavinin risklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    ●       Enfeksiyon

    ●       Varikosellerin tekrarlanması

    ●       Toplardamar hasarı

    ●       Hidrosel (testislerin çevresinde sıvı birikmesi)

    Varikosel ameliyatı için genellikle iki farklı yöntem uygulanmaktadır:

    1) Varikoselektomi: Bu yöntem, varikosel ameliyatının hastanede açık cerrahi yöntemiyle yapılmasıdır. Varikosel tedavisinde en çok tercih edilen yöntem de varikoselektomidir. Genel veya lokal anestezi altında uygulanan tedavi, genellikle ayakta tedavi olarak bir günde gerçekleşir. Operasyonu yapacak olan ürolog, etkilenen damarlara çoğunlukla kasık bölgesinden ya da kasık altından yaklaşır, fakat karın bölgesine de bir kesi atılması mümkündür. Akabinde, anormallik gösteren toplardamarlar mikroskop yardımıyla sıkıştırılır ya da bağlanır. Bu şekilde gerçekleşen varikoselektomi operasyonundan sonra, kan akışının anormal damarların çevresinden normal damarlara doğru gerçekleşmesi beklenir.

    2) Varikosel Embolizasyonu: Bu yöntem, açık cerrahiye oranla daha az invaziv bir işlemdir. Bu operasyon esnasında kasık damarına küçük bir kateter yerleştirilir. Bu aşamada, ya kateterin içine ve varikosele bir bobin yerleştirilir ya da enjeksiyon yapılarak dokular tahrip edilir. Her iki şekilde de kanın anormal damarlara ulaşması önlenir.

    Varikosel Ameliyatı Sonrası 

    Varikosel onarımında yaşanan gelişmeler, varikosel ameliyatı olanlar arasında ameliyat sonrası görülebilecek komplikasyon riskinin bir hayli azalmasını sağlamıştır. Ayrıca bu gelişmeler sayesinde varikosel ameliyatı olanlar, ameliyatın iki gün sonrasında fazla zorlayıcı olmayan aktivitelerle normal hayatına dönebilir ve iki hafta içerisinde egzersiz yapmak gibi daha yorucu aktivitelere de başlayabilir.

    Varikosel ameliyatı ağrısı son derece hafiftir, ancak bu ağrı birkaç gün veya bir hafta kadar sürebilir. Bu duruma çare olarak doktorunuz, ameliyatın ardından hastaya sınırlı bir süre boyunca kullanabileceği ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Varikosel ameliyatı sonrasında bir süre cinsel ilişkiye girmemeniz de yine doktorunuz tarafından önerilebilir. Kısır erkeklerin neredeyse yarısı, cerrahi müdahalenin ardından düzelmektedir. Ayrıca cerrahi müdahale sayesinde, testis büyümesinde yavaşlama görülen çoğu genç de şikâyetlerinden kurtulmaktadır.

    Varikosel Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Varikosel kısırlığa neden olur mu?

    Varikosel, tedavi edilebilir kısırlık sebepleri arasında ilk sıradadır. Varikosel ameliyatı sayesinde, bu sorun çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. 

    Varikosel ameliyatı ne kadar sürer?

    Mikrocerrahi yöntemlerle yapılan varikosel ameliyatında bölgede bulunan bütün damarların bağlanması zaruridir. Ameliyatın tek veya çift taraflı olması ve bağlanan damar sayısına bağlı olarak operasyon süresi 1 ila 2,5 saat arasında değişkenlik göstermektedir.

    Varikosel tekrarlar mı?

    Varikosel için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu rahatsızlığın tekrarlama olasılığı da bu yöntemlere göre farklılık göstermektedir. Mikrocerrahi yöntemiyle uygulanan varikosel ameliyatlarında ise hastalığın nüks etme ihtimali neredeyse sıfırdır. 

    Varikosel tedavi edilmezse ne olur?

    Kronik bir rahatsızlık olmasıyla bilinen varikosel, ne yazık ki kendi kendine düzelmez. Şayet tedavi edilmezse hastalık ilerleyebilir ve varikosel boyutunda genişleme, testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde giderek daha fazla azalma gibi sonuçlara yol açabilir. Bu durumların hiçbiri yaşanmasa dahi, ömür boyu varikoseliniz kalabilir. Dolayısıyla, bu rahatsızlıktan ötürü şikâyetleriniz varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır. Doktorunuz size tedavi konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Zira her varikoselin ameliyat edilmesi gibi bir şart yoktur. Bu duruma doktorunuz karar verecektir.

    Varikosel için bitkisel tedavi var mıdır?

    Varikosel oluşumunda ve tedavisinde, beslenmenin herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle, tıp uzmanları tarafından varikosel için herhangi bir bitkisel tedavinin bulunmadığı dile getirilmektedir.                                                                                                                                    

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek