Lütfen Bekleyiniz...

Apandisit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Apandisit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İçindekiler

    Apandisit Nedir?

    Özel Denizli Cerrahi Hastanesi, Apandisit rahatsızlıkları ile ilgili gerçekleştirilen ameliyatlarda üstün teknolojileri ve her zaman uzman doktorların bilgi ve becerisini hizmetlerinize sunar. Apandisitten farklı olarak apandis ya da bilimsel ismi ile apendiks, kalın bağırsaktan başlayarak ileri doğru sekiz ile dokuz santim arasında uzayan bir alandır. Kör bağırsak olarak da adlandırılan ve dikkatli bakıldığında bazı bilim insanları tarafından solucana benzetilen bu yapının çeşitli nedenlerle iltihaplanması ve vücudun belirli bölgelerini bu enfeksiyon dolayısıyla olumsuz etkilemesi durumuna apandisit adı verilmektedir.

    Evrimsel biyolojinin bulguları ışığında konuşulduğunda, apendiksin bir dönemler insan soyunun işine yarayan fakat evrimin gelişmesi ile artık ihtiyaç duyulmayan hale gelmiş bir organ olarak nitelendirildiğini söylemek mümkün. ‘’Kullanılmayan organlar zamanla yok olurlar’’ prensibi çerçevesinde, bundan oldukça uzun yıllar sonra apandisin de yok olabileceği bilim dünyasında konuşuluyor.

    Apandisit Belirtileri Nelerdir?

    Apandisit hastalığının hangi nedenlerden ortaya çıktığına dair yapılan bilimsel çalışmalar halen sürüyor. Belirtiler ise nedenlere kıyasla daha net gibi görünüyor. Genel olarak rastlanan vakalarda karnın sağ ya da orta kesiminde yoğunlaşan ve hafifleyen sekanslar halinde deneyimlenen ağrı, apandisitin en önemli habercilerinden bir tanesi. Bu ağrı bir süre karnın orta yerinde kendini gösterdikten sonra apandisin olduğu noktaya doğru kayıyor ve orada yoğun şekilde devam ediyor.

    Apandisit hastalığının belirtilerinden biri ya da birkaçını gösteriyorsanız, Özel Denizli Cerrahi Kliniğini arayarak dahiliye bölümünden randevu talep etmenizi tavsiye ederiz. Doğru zamanda teşhis edilmeyen ve genel fonksiyon kayıplarına sebep olan organ problemlerinin önüne bu şekilde geçebilirsiniz.

    İşte genel apandisit belirtilerinden bazıları:

    1. Karın şişliği 

    2. Apandisitin sindirim ve boşaltım sisteminin fonksiyonlarını dengesizleştirmesi dolayısıyla kabız ya da ishal deneyimi

    3. İştahın azalması ve kimi zaman neredeyse tamamen kesilmesi

    4. Hafif atış

    5. Boşaltım sisteminin yeterince çalışmadığına ve bağırsağın fonksiyonel olarak çalışması durumunda problemden kurtulmanın mümkün olacağına dair biyolojik bir his

    6. Vücudun tamamını etkileyen öksürme, yürüme gibi eylemlerde artarak devam eden ağrı

    7. Mide bölgesinde hissedilen yoğun ağrı, zamanla bu ağrının apandis noktasında sabitlenmesi

    8. Mide bulantısı, kusma gibi şikayetler

    Apandisit Nedenleri Nelerdir? 

    Apandisit hastalığının nedenleri ile ilgili yapılan çalışmalar, tıp dünyasının bu konuda halen daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini söylüyor. Yine de, söz konusu organın bir işlevinin bulunmaması, bu tür problemlerde doğrudan cerrahi prosedürle apandisin alınmasını mümkün kıldığından dolayı, süreç hızlıca tamamlanabilmektedir.

    Apandisite, bir başka değişle apandis enfeksiyonuna sebep olabilen durumlardan bazıları aşağıdaki gibidir: 

    1. Bakteriyel enfeksiyonlar, emilim sürecinden önce gerçekleşen birtakım bağırsak enfeksiyonları

    2. Tümörler ve belirli bölgelerde kanser

    3. Sindirim sürecinde tam olarak sindirilmesi mümkün olmayan katı maddelerin bir şekilde bağırsaklar arasında transfer edilirken apandisite kaçması (özellikle nar çekirdeği, limon çekirdeği, karpuz çekirdeği gibi gıdaların tüketiminde söz konusudur)

    4. Ülser ya da ülseratif gibi rahatsızlıklar (bu rahatsızlıklar apandisit için risk faktörü olarak sıralanabilir)

    5. Sindirim sisteminin çeşitli enfeksiyon ya da iltihap durumlarından dolayı fonksiyonlarını yitirmedi, apendiks ağzında bulunan lenf bezlerinin şişlik yapması. Bu şişkik, karın bölgesine ya da doğrudan apendiksin olduğu bölgeye alınan bir darbede apendiksin tıkanması anlamına gelebilir.

    6. Kabızlık 

    7. Huzursuz bağırsak sendromu sebebiyle fonksiyonel olarak zayıf kalmış olan boşaltım sistemi

    Apendisit Hangi Sağlık Problemleri ile Karıştırılabiliyor?

    Doğru teşhis ve tedavinin gerçekleştirilebilmesi için doktorun alanında uzman bir hekim olması ve söz konusu semptomları bir başka hastalığın sebepleri olarak yorumlamaması gerekir. Apendisit rahatsızlığı, kadınlarda sıklıkla adet sancısı ile karıştırılmaktadır. Ayrıca, ektopik gebelik belirtileri ve pelvik inflamatuar hastalık olarak geçen jinekolojik problemler de apendisit ile kimi zaman karıştırılabilmektedir.

    Hem erkek hem de kadınlarda kabızlık semptomları, sıklıkla apendisit semptomları ile karıştırılmaktadır. Gelişmiş görüntüleme tekniklerinin ve doktorun uzman bakışının bunları karıştırmamak ve eğer apendikste bir problem varsa bunu en kısa sürede tespit edip tedavi etmek konusunda etkili olacağını söylemeliyiz. Ayrıca, Özel Denizli Cerrahi Hastanesi, doktorların teşhis ve tedavi sürecinde onlara ekstra destek olarak üstün teknolojiye sahip medikal cihazlara ev sahipliği yapmaktadır. 

    Apandisit Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

    Apendiks, vücutta tam olarak hangi işlevi yerine getirdiği konusunda halen tartışmaların yapıldığı bir organdır. Dolayısıyla gerekli durumlarda apendiksin basit bir cerrahi prosedür ile vücuttan uzaklaştırılmasını ve sorunun tamamen ortadan kalkmasını pek çok doktor tercih eder. Apendiksin basit bir cerrahi prosedür ile vücuttan uzaklaştırılması işlemine apendektomi adı verilmektedir. Genel olarak doktorlar, hastanın durumuna ve kullandığı ilaçlara göre aşağıdaki iki ameliyat yönteminden biri apendektomi prosedürü için tercih edebilir:

    1. Laparoskopik tedavi

    2. Açık cerrahi

    Apandisit Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir? 

    Apandisit ameliyatından sonra sindirim ve boşaltım sisteminin fonksiyonlarını desteklemek amacıyla lifli gıdaların tüketimi son derece önemlidir. Bunun sebebi, özellikle laparoskopik cerrahinin tercih edildiği durumlarda prosedür sırasında gaz pompalanmasıdır. Bu gaz, hem ilgili bölgede bir süre ağrıya sebep olabilir hem de kabızlığın deneyimlenmesine yol açabilir.

    Genellikle hastaların ameliyat sonrasında yaklaşık bir ay boyunca ağır fiziksel kuvvet gerektiren işlere girişmemesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için doktorunuzdan randevu alabilir ve muayene olabilirsiniz.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek