Lütfen Bekleyiniz...

Botoks Nedir? Nasıl ve Neden Yapılır? Botoks Tedavisi Nedir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Botoks Nedir? Nasıl ve Neden Yapılır? Botoks Tedavisi Nedir?
İçindekiler

    Botoks Nedir?

    Başta estetik olmak üzere pek çok tıbbi alanda uygulanan botoks, yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir ekzotoksindir. Botoks, Clostridium Botulinum adı verilen bakteriden elde edilir. Ayrıca yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri ortadan kaldırmanın en güvenilir ve kolay yöntemidir. Sistemik olarak bütün kaslara tesir etmeyen botoks, yalnız enjekte edildiği bölgeye etki eder ve sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını önler. Aynı zamanda sinirlerle kaslar veya ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici bir süreliğine durdurur. 

    İlk kez göz tembelliği, blefarospazm (göz kapaklarını tam düzgün bir şekilde hareket ettirememe rahatsızlığı) ve servikal distoni tedavisinde uygulanan botoks, daha sonraki süreçte kaş çatmalarının neden olduğu kırışıklıkları düzeltmek adına kullanılmıştır. 

    Botoks Neden Yapılır? 

    Botoks uygulamasının hangi alanlarda ve hangi amaçla uygulandığı en çok merak edilen hususlardan biridir. En çok yüz kırışıklıklarının ortadan kaldırılmasına ve koltuk altı terlemelerine çare olarak kullanılan botoks, hem tedavi edici hem de koruyucu nitelikte bir uygulamadır. Zamanla yüzde beliren çizgilerin tamamen açılmasını sağlamakla beraber, henüz yüze yerleşmese dahi belirginleşen çizgilerin derinleşmeden iyileşmesine olanak tanır. Bunların haricinde, ter bezlerini bloke etmesiyle aşırı terleme derdine de son verir.

    Botoks Hangi Durumlarda Uygulanır?

    Botoksun uygulandığı iki ana alan vardır. Bunlar:  

    1- ) Tıp Alanında Kullanımı: İlk etapta tıbbi bir uygulama olarak kendini gösteren botoks, şaşılık tedavisi ve blefarospazm gibi rahatsızlıklara çare oldu. Bu rahatsızlıklara çare olarak halen devam eden botoks uygulaması tıp alanında; tek taraflı yüz spazmları, yüz felci, aşırı terleme, vücudun farklı bölgelerindeki kas spazmları, migren, kas spazmına bağlı olarak gelişen boynun yan durması gibi sıkıntılarda kullanılmaktadır. Bunların haricinde, diş gıcırdatma ve çene kasılması gibi sıkıntılarda çene kasları olarak bilinen masseter kasını gevşetmek için de uygulanmaktadır.


    2-) Kozmetik Kullanımı: Botoksun insanlar arasında bu kadar popüler hale gelme sebeplerinden bir tanesi de kozmetik alanında kullanılmaya başlamasıyla oldu. Botoks uygulamasının kozmetik alanda en sık kullanımı, kırışıklıkların bulunduğu deriyi korumaktır. 


    Botoks Tedavisi


    Botoks ile Yüz Kırışıklıklarının Tedavisi

    Mimik kaslarının sürekli olarak çalışması, zamanla bu kasların üzerini örten deri kıvrımlarını çok daha görünür hale getirir. Bununla birlikte yüz bölgesinde dinamik çizgiler ortaya çıkmaya başlar. Bu çizgilere en çok kaş arası, alın, göz kenarı ve dudak çevresinde rastlanır. Botoks uygulaması sayesinde mimik kaslarının çalışması zayıflar; böylece deride kas hareketlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan katlanma ve çizgilenme de azalmış olur. Bu sayede yüz kırışıklıklarından kurtulan birey, çok daha genç bir görünüme kavuşur. 

    Botoks ile Hiperhidrozis (Aşırı Terleme) Tedavisi

    Botoks uygulaması sayesinde ter bezleri ve sinir uçları arasındaki iletim durdurulabilir; böylece ter bezleri daha az çalışmaya başlar. Özellikle de hayat kalitesini bir hayli düşüren ve kişinin öz güven kaybetmesine neden olan hiperhidrozis (aşırı terleme), botoks işlemi ile tedavi edilebilmektedir. 

    Botoks ile İlgili Sık Sorulan Sorular

    Botoks işlemi yapıldıktan ne kadar süre sonra etki göstermeye başlar? 

    Botoks uygulamasının etkisi 48-72 saat arasında başlamakla birlikte, maksimum etki 10-14 günde gerçekleşir.

    Botoksun etkisi ne kadar sürer?

    Yüz kırışıklıkları için yapılan botoksun etkisi, ilk kez uygulandığı takdirde ortalama 4-6 ay arasında sürmektedir. Tekrarlayan uygulamalar sayesinde bu süre zarfı 8-10 aya kadar uzayabilir. Botoks uygulaması koltuk altına uygulandığında ise terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar bir süre düzene sokmaktadır. Yine tekrarlayan uygulamalar sayesinde bu süre 16-18 aya kadar uzayabilmektedir.  

    Düzenli botoks yaptırmanın bir faydası var mıdır?

    Düzenli botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzenle devam ettikleri takdirde kırışıklıklara sebep olan mimik kaslarında bir zayıflama meydana gelir. Bundan dolayı botoksun etki süresi uzamaya başlar ve botoks uygulanma aralıklarında da uzama meydana gelir. 

    Botoks yaptırmayı bırakırsak kırışıklıklar daha kötü hale gelir mi?

    Bu soruya cevabımız net bir şekilde ‘’Hayır.’’ Bilakis botoksu bıraktığınız zaman mimik kaslarınız zayıflamış olacağı için kırışıklıklar da azalmış durumda olacaktır.  

    Botoks yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Botoks, güvenilir bir yerde ve tecrübeli biri tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir soruna yol açmayacaktır. Doktorunuz, dikkat etmeniz gerekenler konusunda sizleri daha net bilgilendirecektir. 

    Botoksun yan etkileri var mı? Varsa bu yan etkiler nelerdir?

    Botoks uygulamasının yan etkileri olabilmektedir. Bu olası yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Enjeksiyon bölgesinde ağrı, ödem ve kızarıklık,

    • Baş ağrısı,

    • Hafif mide bulantısı,

    • Yutma güçlüğü,

    • Boyun zayıflığı,

    • Grip,

    • Safra kesesi fonksiyonlarında bozukluk,

    • Ateş ve titreme,

    • Kurdeşen,

    • Hırıltı,

    • Ağız kuruluğu,

    • Çift görme,

    • Kanama ve şişme,

    • Alt göz kapağı kaslarında zayıflık,

    • Vücut genelinde kas zayıflığı,

    • Konuşma bozuklukları.

    Botoks kimler için uygun değildir? 

    Botoks uygulaması şu kişiler için uygun değildir:

    • Sinir-kas sistemine ait hastalığı bulunan kişiler (Eaton-Lambert sendromu gibi),

    • Hamile kadınlar,

    • Emziren anneler. Zira botulinum toksininin süt yoluyla bebeğe geçme tehlikesi vardır. 

    Botoks yaptırınca yüz şişer mi?

    Hayır. Botoks, sanılanın aksine yüze yapılan bir dolgu uygulaması değildir. Bir dolgu maddesi olmayan botoks, yüzün şişmesine sebep olmamaktadır.

    Botoks yaptırmak yerine bakım kremleri kullanılırsa aynı etki alınır mı?  

    Hayır, kesinlikle mümkün değildir. Botoks işlemi, uzman bir doktorun kas içerisine enjeksiyon yapmasıyla gerçekleşir. Kremler ise bundan alakasız bir şekilde yüzeysel bir şekilde cilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla, gösterdikleri etki de çok farklı olmaktadır. Kremler yalnız yüzeysel ince çizgilere tesir edebilirken, botoks uygulaması dinamik kırışıklıkları ortadan kaldırmaktadır. Kremlerin cildi besleme, cildi nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma gibi fonksiyonları vardır. Ayrıca kırışıklık görünümünü hafifletmeye yararlar. Botoks ise kırışıklığa neden olan kasları gevşetir ve belirli bir süre ciltte kırışıklık oluşmasını önler.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek