Lütfen Bekleyiniz...

Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler

    Boyun Düzleşmesi Nedir?

    İnsan omurgası normal şartlarda; boyunda, sırtta ve bel altında hafif kıvrımlı ve eğri bir biçime sahiptir. Boyun düzleşmesi söz konusu olduğunda ise boyun, çeşitli sebeplerden ötürü kıvrımını kaybeder ve düzleşir. Omurganın S şeklini oluşturan eğriler, vücut yapısının dengelenmesi ve muhafaza edilmesine yardım eder. Aynı zamanda hareketten kaynaklanan şokların emilmesine, baş bölgesinin ağırlığını rahatça taşımasına ve leğen kemiği ile uyumlu bir biçimde hizalanmasına da yardımcı olan eğriler, boyun ve bel hizasında lordotik (öne doğru oyuk), üst sırt hizasında ise kifotik (geriye doğru çıkık) olarak isimlendirilirler. Lordosis kişinin doğal lordotik eğrisine etki ederken, bu eğrinin çok içe doğru kıvrılmasına ise lordoz denir. Kişinin beline ve boynuna etki edebilen lordosis, omurga üzerinde aşırı baskıya neden olur. Bu durum, ağrı ve rahatsızlık hissiyatına sebebiyet verir. Şiddetli ve tedavisi ihmal edilen vakalarda ise kişinin hareket kabiliyeti olumsuz olarak etkilenebilir.  

    Boyun düzleşmesi tedavisi de bahsi geçen eğrinin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Vakaların çoğunda fizik tedavi ve günlük egzersizler, durumu yönetmek için kâfidir. 

    Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

    Boyun düzleşmesinin en yaygın sebebi servikal omurganın devamlı dik durmasına yol açan anormal bir eğridir. Bu eğrinin anormal hale gelmesi ise kişinin kendi davranışlarından ya da çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Kişinin kendi davranışlarından kaynaklanan sebeplere örnek olarak; uyanıkken veya uyku esnasında son derece kötü bir duruş pozisyonunda kalmak, bilgisayara uzunca bir süre ters bir şekilde bakmak, mesleğinizden kaynaklı sürekli tekrarlanan hareketler vb. sayılabilir. Çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilecek boyun düzleşmesi nedenlerine gelecek olursak; bilhassa ilerleyen yaş ile birlikte intervertebral disklerde gelişen dejeneratif disk hastalıkları, disklerde incelme ve çökmeye yol açabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak omurgada meydana gelen bu değişiklikler, kişinin doğal eğriliğinde değişime neden olabilir ve zamanla boyun bölgesine yüklenen ağırlıktan ötürü dengesizliğe sebep olabilir. 

    Tıbbi uygulamaların istenmeyen bir sonucundan kaynaklanan boyun düzleşmesi vakaları da mevcuttur. Omurgadaki basıncı hafifletmek adına uygulanan Laminektomi prosedürü, bu tıbbi uygulamaların en yaygın olanıdır. 


    Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

    Boyun düzleşmesi, birden fazla belirti ile kendini gösterebilir. Çoğu vakada belirtiler ilk etapta hafif bir şekilde kendini gösterir. Ancak zamanla semptomlar ağırlaşmaya başlar. Boyun düzleşmesi vakalarında en sık görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

    • Boyunda, el ve ayak parmaklarında sertleşme, 

    • Hareket kabiliyetinde azalma, 

    • Baş ağrısı, 

    • Koordinasyon sorunları, 

    • Kas zayıflığı, 

    • Şekil bozukluğu (Omurga deformitesi),

    • Felç, 

    • Mesane ve bağırsak kontrol sorunları.

    Her boyun düzleşmesi vakası aynı şekilde seyretmediği gibi, belirtiler de kişiden kişiye farklılık gösterebilir.


    Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

    Boyun düzleşmesi teşhisinde ilk başvurulan uygulama fiziksel muayenedir. Fiziksel muayene yapılırken doktor, kişinin tıbbi geçmişini öğrenebilmek amacıyla çeşitli sorular sorar. Doktor, bu aşamada gözlenen belirtilere göre MR, röntgen, Bilgisayarlı Tomografi gibi uygulamalara başvurabilir.

    Boyun eğriliğinin kişiden kişiye değişen ve bireyin anatomisine göre farklılık gösteren bir rahatsızlık olması hasebiyle, tanı sürecinde kesin belirlemeler yapılmadan önce doktorlar detaylı bir inceleme yapar. 


    Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

    Boyun düzleşmesi rahatsızlığının tedavisinde izlenecek yol, rahatsızlığa neden olan duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Boyun düzleşmesinden muzdarip kişiler için fizik tedavi, yaşam tarzında değişiklikler ve gerek görüldüğü takdirde cerrahi müdahaleler genellikle olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulan vakalarda, kişi iyileşme sürecinin hemen ardından gündelik aktivitelerini yapabilir hale gelir. Ancak bazı durumlarda üç ay kadar bir süre boyunlukla dolaşmak gerekebilir. 

    Boyun düzleşmesi vakalarının çoğu bireyin davranışlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, fizik tedavi ile birlikte duruş alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler rahatsızlıktan kurtulmak adına yeterli olmaktadır. İlaç tedavisi ise, bireyden kaynaklı davranışlar değiştirilmediği müddetçe yalnız belirtileri hafifletmekte yardımcı olacaktır. Cerrahi müdahale ise genelde tıbbi sebepler ve omuriliğe baskı oluşturan durumlardan dolayı gelişen vakalarda söz konusu olmaktadır. 


    Boyun Düzleşmesi Tedavisi İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Evde Bakım

    Boyun düzleşmesi tedavi sürecinde doktorunuz size birçok öneride bulunabilir. Bu öneriler arasında en yaygın olanı ise boynu dinlendirmektir. Dinlenme ağrıyı hafifletirken iyileşme sürecini destekleme konusunda da yardımcı olabilmektedir. Boyun düzleşmesinden muzdarip kişilerin bu süreçte boyun bölgesini zorlayan hareketlerden uzak durması şarttır. Bu sebeple, bazı vakalarda hareket alanını sınırlamak adına boyunluk kullanımı uygun görülebilir. 

    Keza boyun düzleşmesinden muzdarip kişiler için tasarlanmış yastıklar, bu süreçte sizlere yardımı dokunabilecek bir başka unsurdur. Bunun yanı sıra doğru bir şekilde uygulanacak buz torbaları, bilhassa kaslardan dolayı gelişen ağrıyı hafifletmeye yardım edebilir. Normal şartlar altında bir seferde maksimum 10-15 dakika boyunca buz torbası uygulanmalıdır. Ayrıca ağrıyan bölgeye buz küpü serilerek bölgeye masaj yapılması da kişinin rahatlamasına yol açabilir. Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir. Isı tedavisinin ise maksimum 15-20 dakika boyunca uygulanmasına özen gösterilmelidir. Tedavi sürecinde duruş ve davranışlarınız da kontrol altına alınmalıdır. Çalışma ortamınızı boynun doğru durmasına izin verecek şekilde ayarlamanız, bu noktada hayati önem taşır. 


    Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Boyun düzleşmesi tedavisi ihmal edildiği takdirde, bireyde baş ağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlar artık etki göstermemeye başlar. Bu durum, hayat kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilerken zamanla depresyona dönüşen bir süreç başlamış olur. Bu aşamada kollarda uyuşukluk ve güçsüzlük görülür. Bunların yanı sıra sürekli boyun gerginliği, boyun fıtığına da sebep olabilir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek