Lütfen Bekleyiniz...
Kategoriler
A
B
D
Ç
E
F
G
İ
K
N
O
P
R
Ü
S

    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları bölümü, mikroorganizmaların vücudumuzda oluşturduğu hastalıkların teşhisi, tetkiki ve tedavisi üzerine çalışmalar yapar. Bu birimde yapılan çalışmaların esas amacı, hastalığa yol açan virüs, mantar, bakteri ya da parazitlerin tespitidir. Bu tespite bağlı olarak tanı ve tedavi yöntemleri hayata geçirilir. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları bölümü kapsamında birçok hastalık bulunmakla beraber, bu hastalıklar insan hayatında ciddi yer kaplamaktadır. Bu hastalıkların çoğu doğru teşhis ve tedavi eşliğinde geçmektedir. 

    Normal şartlarda vücudumuzda yaşayan ve zararsız olan pek çok organizma vardır. Zararsız olmanın yanı sıra çoğu bakteri vücuda yardımcı olmaktadır. Ancak bazı durumlarda belli başlı organizmalar hastalığa yol açabilmektedir. Başta bakteriyel, fungal, viral ve paraziter hastalıklar olmak üzere, pek çok organizmanın yol açtığı hastalıklar Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları bölümü kapsamına girmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkların tanı ve tedavisi bu bölümde yapılır. Bilhassa viral enfeksiyonlar, virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlardır. Virüsler de tıpkı bakteriler gibi her ortamda bulunabilirler. Ancak virüsler, kendi kendilerine üreme yetisine sahip olmadıkları için canlı bir mikroorganizmaya tutunma ihtiyacı duyarlar. Bu durum, kimi hastalıkların ekseriyetle kişiden kişiye yahut böceklerden ve hayvanlardan dolayı bulaşmasına neden olabilir. 

    Enfeksiyon Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

    Enfeksiyona bağlı olarak gelişen hastalıklar, bulaşma yoluyla ortaya çıkabilirken bu hastalıkları vücudumuz kendi de üretebilir. 

    Bakteriler

    Tek hücreli organizmalar olan bakteriler, neredeyse her yerde bulunabilir. Örneğin hava, su, insan vücudu ve toprakta çeşitli bakteriler barınmaktadır. Bakteri tedavisi ise çoğunlukla antibakteriyel ilaçlar yardımıyla yapılır. Boğaz, idrar yolu enfeksiyonları ve tüberküloz gibi hastalıklar, bakterilerin en çok neden olduğu hastalıklardır. Bunların haricinde menenjit, zatürre ve larenjit gibi hastalıklara da yol açabilirler. 

    Virüsler

    Virüsler, bakterilere nazaran daha küçük olsalar dahi soğuk algınlığından AIDS’e kadar, pek çok hastalığa yol açarlar. Virüslere karşı antibiyotik kullanımı etki etmemektedir. Bu da virüsler ve bakterileri ayıran bir diğer nokta olarak göze çarpar. 

    Kendi başlarına üreme yetisi olmayan virüsler, vücuda girer girmez hücreleri yok etmeye ve yayılmaya başlar. Kimi virüslere karşı özel aşılar geliştirilse de, halen birçok hastalık için aşı bulunamamıştır. Virüslerin en sık yol açtığı durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:  

    • Soğuk algınlığı

    • Grip

    • Akut bronşit

    • Kızamık

    • Larenjit 

    • Kızamıkçık

    • AIDS

    • Hepatit

    • COVID-19

    Mantarlar

    Mantar hastalığı çoğu zaman cilt yüzeyinde meydana gelir. Bununla birlikte nadir de olsa iç organlara aksedebilir. Mantarlar genelde el ve ayak tırnakları, saçlı bölge, kasık bölgesi veya cilt yüzeyinde kaşıntı ve sulu lezyonlarla beraber görülür. Hızla yayılan hastalıkların başında gelen mantarlar, aynı zamanda akciğerleri, sinir sistemini veya kemikleri dahi enfekte edebilmektedir. Bu nedenle, mantar tedavilerinin ihmal edilmeyip mümkün olduğu kadar çabuk yapılması gerekir.  

    Parazitler

    Bir başka canlıyı konak olarak kullanıp hayatını idame ettirmeye çalışan parazitler; bit, kıl kurdu, sivrisinek, uyuz, tenya veya solucan gibi küçük canlıların yanı sıra insanları da hedef alabilirler. Bu konaklara bağlanan parazitler buradan beslenmeye çalıştıkları için insan ve hayvanlarda kilo kaybı, kemik ağrıları, yorgunluk ve ishal gibi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olurlar. Özellikle de gebelik dönemlerinde tehlikeye yol açabilecek toksoplazma parazitine karşı son derece dikkatli olmak gerekir.

    Enfeksiyon Hastalıkları En Çok Kimleri Etkiler?

    Neredeyse herkes hayatında bir kez dahi olsa bulaşıcı hastalıklara maruz kalmıştır. Ancak enfeksiyon hastalıklarının en sevdiği ve en çok bulaştığı bireyler, bağışıklık sistemi zayıf olanlardır.

    Hayatınız boyunca bir kez dahi olsa bulaşıcı hastalıklara yakalanmışsınızdır. Lakin enfeksiyon hastalıkları en fazla bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülmektedir. Bilhassa organ nakli ameliyatı geçirmiş bireyler, HIV ya da AIDS virüsüne yakalanmış kimseler, yetersiz beslenen ve ileri yaştaki bireylerin enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski diğer bireylere oranla daha fazladır.

    Enfeksiyon Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

    Enfeksiyon hastalıkları söz konusu olduğunda kişide ortaya çıkan belirtiler, enfeksiyona yol açan organizmaya bağlı olarak değişebilir. En sık görülen belirtileri ateş ve yorgunluk olup hafif geçirilen enfeksiyon hastalıkları için istirahatin yanı sıra evde ilaç tedavisi verilebilmektedir. Ancak enfeksiyon çeşitlerinden bazıları hastanın hayatını tehdit edebileceği için, böyle durumlarda hastane ortamında müdahale şarttır.

    Enfeksiyon hastalıkları, enfeksiyonun çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösteren semptomlar sergiler. Lakin yine de enfeksiyona bağlı hastalıkların temel ve genel olarak görülen belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Ateş

    • İshal

    • Kas ağrıları

    • Yorgunluk

    • Öksürme 

    Ayrıca şu durumlar meydana gelirse vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda var:

    • Bir hayvan tarafından ısırılırsanız, 

    • Nefes darlığı çekiyorsanız,

    • Birdenbire şiddetli öksürük oluyorsa,

    • Ateşiniz varsa, 

    • Ciddi şekilde baş ağrınız varsa,

    • Kızarıklık ya da şişlik, 

    • Ansızın beliren görme problemleri.

    Enfeksiyon Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Enfeksiyon hastalıklarında tedavi süreci, enfeksiyona yol açan mikroorganizmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu olduğunda genellikle antibiyotik tedavisi devreye girerken, viral enfeksiyonlardan muzdarip hastalara ise istirahat ve antiviral ilaçlar verilir. Mantar veya paraziter enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarda ise antifungal veya antiparaziter ilaç tedavisi uygulanır.


    Randevu Al

    Hastanemizde görev yapan doktorlarımızı görüntüleyip, takvimden istediğiniz tarih ve saati seçerek hızlı randevu alabilirsiniz.

    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek