Lütfen Bekleyiniz...

Geniz Eti Nedir? Neden Büyür? Geniz Eti Ameliyatı

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Geniz Eti Nedir? Neden Büyür? Geniz Eti Ameliyatı
İçindekiler

    Geniz Eti (Adenoid) Nedir?

    Geniz boşluğunun üst kısmında yer alan bir savunma dokusu olarak tanımlayabileceğimiz geniz eti (adenoid), vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olan antikorlar üreterek yabancı organizmalar ve mikropları vücuttan uzaklaştırır. Genellikle ergenlik çağında küçülen geniz eti, yetişkinlik döneminde ise yok olur. Geniz eti, vücuda faydalı bir doku olarak sayılabilir ancak sık sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldığı takdirde, çeşitli nedenlere bağlı olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, işitme duyusuna ciddi hasar verebilecek kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, bu sıkıntının tedavisi konusunda hatırı sayılır bir yere sahip olan geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) çok büyük önem arz etmektedir.

    Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

    Geniz etinin büyümesi, bazı belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Burundan nefes almakta zorluk çekme

    • Sürekli ağızdan nefes alma

    • Soluk alırken ses çıkması

    • Burun tıkalıymış gibi genizden konuşma

    • Uyku esnasında horlama

    • Uyku apnesi (Uyku esnasında birkaç saniye süreyle solunumun durması)

    Geniz Etinin Büyümesi Ne Gibi Sıkıntılara Yol Açar?

    Geniz eti büyüdüğü takdirde şu sıkıntılara yol açabilir:

    Soluk almada zorluk: Geniz etinin aşırı büyümesi, burundan gelen hava yolunu tıkayarak nefes borusuna ulaşımı zorlaştırır. Böylece çocuklar ağızları açık uyumak zorunda kalır. Bunun yanı sıra yemek yerken epey zorlanma yaşarlar ve genellikle ağızları açık durumda olur. Bu durum, birçok yönden hayat kalitesini düşürür.

    Uyku bozuklukları: Geniz etinin büyümesi soluk almayı zorlaştırdığı için çocuklarda ciddi huzursuzluğa yol açabilir. Uykudan sık sık uyanma, aşırı terleme ve altını ıslatma gibi sıkıntılar baş gösterebilir. Gündüzleri ise uyku hali veya hiperaktivite söz konusu olmaktadır. Bunların haricinde dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü, öğrenme sürecinde zorlanma gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bazı çocuklarda uyku esnasında solunum durması olarak bilinen uyku apnesi de görülebilir. Zira çocuklarda görülen uyku apnesinin en yaygın sebebi geniz eti ve bademciklerdir. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde beyin felci, büyüme geriliği, kalp yetmezliği gibi ağır hastalıkların yanı sıra ani ölümlere dahi neden olabilir.

    İştahsızlık: Geniz etinin aşırı büyümesine bağlı olarak gelişen sıkıntılardan biri de iştahsızlıktır. 

    Büyüme geriliği: Büyüme hormonu salgısı büyük oranda uyku esnasında gerçekleşir. Lakin geniz eti sıkıntısı yaşayan çocuklarda görülen uyku bozukluklarından dolayı salgılanan büyüme hormonu seviyesi de düşüş yaşar. Haliyle çocuklarda büyüme geriliği görülür.

    Diş yapısında ve çene kemiklerinde bozukluklar: Geniz etinin aşırı büyümesiyle çocuklarda burun tıkanıklığı görülür. Bu durum, çocukları ağızdan nefes almaya mecbur bırakır. Uzun bir süre ağızdan nefes alındığı takdirde üst çenede daralma, öne doğru gelişememe, orta yüzde basıklık gibi gelişimsel bozukluklar meydana gelebilmektedir. Tıp dilinde bu durum ‘’geniz eti yüzü (facies adenoides)’’ olarak adlandırılmaktadır. Diş yapısında bozukluklar ve çürüklerin meydana gelmesi de geniz eti büyümesine bağlı olarak ortaya çıkabilen sıkıntılar arasında sayılmaktadır.  

    Sinüzit: Geniz eti büyümesiyle ortaya çıkabilen başka bir rahatsızlık ise kronik sinüzittir. Sinüzit ilaç tedavisiyle kısmen iyileşebilir ancak en ufak bir soğuk algınlığı yahut yorgunluk sonucu hastalık nüks edebilmektedir.

    Orta kulak hastalıkları: Geniz boşluğu, orta kulağa açılan östaki kanallarına ev sahipliği yapar. Geniz etinin büyümesiyle östaki kanallarında tıkanma meydana gelebilir. Hatta geniz etindeki mikroplar orta kulağa aksederek enfeksiyona yol açabilir. 


    Geniz Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

    İlk etapta doktor, iltihaplı geniz eti için antibiyotik tedavisi uygular. Geniz etinin iltihaplı olmaması halinde, bir süre beklenebilir. Zira çocuklarda geniz etinde biraz büyüme yaşanması normaldir, zamanla da bu geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Ancak bu süreç muhakkak bir doktorun bilgisi ve kontrolü dâhilinde olmalıdır.  

    Geniz eti Ameliyatına Hangi Durumlarda Karar Verilir?

    Kişide şu durumların görülmesi geniz eti ameliyatı kararı alınırken son derece önemlidir:

    • Nefes alma güçlüğü

    • Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı

    • Uyku apnesi

    • Konuşma bozukluğu

    Bunların yanı sıra;

    • Çocukta nükseden geniz eti enfeksiyonları ve bu duruma bağlı olarak gelişen kulak enfeksiyonları ve bademcik iltihabı söz konusuysa, 

    • Antibiyotik tedavisinden olumlu sonuç alınamadıysa, 

    • Büyümüş durumdaki geniz eti, hava yollarında tıkanmaya yol açıp soluk almayı zorlaştırıyorsa, geniz eti ameliyatı gündeme gelmektedir. 

    Geniz eti mikroplar ve enfeksiyonlara karşı savunma sağladığı için, çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yoğun bir şekilde maruz kaldıkları dönemlerde bu dokunun ‘’koruyucu olarak’’ kalması hedeflenir. Ancak bu durum çocuğa zarar vermeye başladıysa ve yukarıdaki durumlardan biri söz konusuysa, 2 yaşından küçük olmaması şartıyla geniz eti ameliyatı her yaşta uygulanabilir. 2 yaşından küçük çocuklarda ise bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmamış durumdadır. Lenfoid doku (bağışıklık sisteminde rol üstlenen doku) olarak nitelendirilen geniz etinin, bu yaştaki çocuklarda ağız ve burundan alınan mikroorganizmalarla savaşması büyük önem arz etmektedir.


    Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Geniz eti ameliyatında çocuğunuz genel anestezi ile uyutulur. Ortalama 20 dakika boyunca uyku hali devam eder. Geniz eti ameliyatında deriye herhangi bir kesi atılmasına ihtiyaç yoktur. Cerrah geniz etini ağızdan alabilir. Operasyon sonrasında solunum güçlüğü veya kanama belirtisi görülürse, hasta tekrar ameliyata alınabilir.  

    Geniz Eti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Nedir?

    Eğer kişi sadece geniz ameliyatından çıkmışsa, iyileşme süresi tahmini olarak 1 ya da 2 gündür. Çocuklarda bademcik ameliyatlarının iyileşme süresi ortalama 3 ila 5 gün iken, yetişkin bireylerde ise bu süre 10 güne kadar çıkabilmektedir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek