Lütfen Bekleyiniz...

Hilterapi Nedir? Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Hilterapi Nedir? Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi
İçindekiler

    Hilterapi (Lazer Tedavisi) Nedir?


    Hilterapi (lazer tedavisi) ve yüksek yoğunluklu lazerin tam olarak ne olduğu, kas ve doku sorunu yaşayan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hilt, ‘’high intensity laser therapy’’ adıyla bilinen yüksek yoğunluklu bir lazerdir. 2002 yılında FDA tarafından onay alan Hilt, dünyadaki modern tıp merkezlerinde ve hastanelerde gitgide popüler olmakla birlikte güvenle de kullanılmaktadır. Hilt, uygulanan vücut bölgesindeki dokuların derin bölgelerine nüfuz edip ulaşarak, ilgili bölgedeki kan dolaşımını artırıp ödemi azaltır. Ayrıca o bölgenin iyileşmesini sağlayan hücreleri aktif hale getirerek hasar görmüş, yıpranmış ya da travmaya uğramış dokuyu tamir etmektedir. Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (Hilt) dolaşımı artırıp, iyileşmeyi hızlandıran özelliği sayesinde ilgili bölgedeki ağrıyı ya da hasar görmüş dokuyu çok belirgin bir şekilde ortadan kaldırmaktadır.

    Tamamen zararsız ve ağrısız olan bu tedavi yöntemi esnasında hasta, hiltin uygulandığı ilgili ağrı ya da hasar bölgesinde hafif bir şekilde ısı artışı hissedebilir. Bu etkili tedavi yöntemi, özellikle de hastaların günlük rutinini olumsuz etkileyen akut-kronik adı verilen ağrılara yönelik olarak tasarlanmıştır. Sırt, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere kas romatizması (fibromiyalji), boyun ve bel fıtıkları, kas-tendon yaralanmaları, tetik nokta ağrıları, diz ve kalça kireçlenmeleri, tenisçi ve golfçu dirseği, sinir sıkışmaları, omurga rahatsızları ve eklem hastalıkları gibi sıkça görülebilen rahatsızlıkları tedavi etmektedir. Ayrıca hilterapi sadece basit bir ağrı tedavisi değildir. Ağrının yanında ağrıya sebep olan ana problem kaynağını da gideren etkili bir tedavi yöntemidir.


    Hilterapi Faydaları Nelerdir?


    Hilterapi, birçok tedavi yöntemi ile iyileşmesi mümkün olmayan kas yapılarını ve dokularını yüksek yoğunluklu lazer yöntemi ile tekrardan hayata döndürür. Bununla beraber bu yöntem sayesinde, diğer terapi yöntemlerinin iyileştirmede yetersiz olduğu patolojiler tedavi edilebilmektedir. Tedavinin başlangıcından itibaren ilgili bölgelerdeki ağrılarda %60 oranında azalma olmaktadır ve hastanın kısa sürede vücut fonksiyonları tekrardan eski haline getirilip tekrardan günlük yaşantısına dönmesi sağlanmaktadır.


    Hilterapi Nasıl Etki Eder?


    Yüksek yoğunluklu lazer (HILT) vadettiği etkilerini analjezik, antiinflamatuvar ve antiödemik mekanizmaları yardımıyla fototermal, fotokimyasal ve fotomekanik olmak üzere 3 şekilde gösterip gerçekleştirmektedir. Fototermal etki ile beraber derinlerde bulunan dokuları ısıtarak kaslarda gevşeme sağlamaktadır. Ayrıca fotokimyasal etki ile vücutta bulunan iyileştiren hücrelerin salgıladığı kimyasal mediatör’ün salınımını artırmaktadır. Fotomekanik etkisiyle de patolojiye sebebiyet veren bütün bariyerleri geçerek derinlerde bulunan dokulara ulaşmaktadır. Bütün bunların neticesinde hilterapi;


    • Sinir hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olup beyinle olan iletişimlerini geliştirir. 
    • Liflerin daha fazla harekete izin vermesi ve uzatılabilmesi için skar dokusunu yumuşatır.
    • Ödem ve ağrıyı giderir.
    • Kan damarlarında genişleme yaratarak o bölgede bulunan toksinlerin oradan uzaklaşmasını sağlar.
    • İyileştiren hücreleri uyarır.


    Kronik ağrı hafızasını sıfırlamak ya da değiştirmek suretiyle iç organlarda derinlemesine yol alır ve böylece ilgili bölgenin ağrı hissi bastırılmış olur.


    Hilterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?


    Hilterapi bilindiği üzere en çok bel ve boyun fıtığı, topuk dikeni, kas ağrısı ve romatizması, eklem ağrıları ve bağ doku zorlanmaları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak ayrıca;


    Hilterapi bilindiği üzere en çok bel ve boyun fıtığı, topuk dikeni, kas ağrısı ve romatizması, eklem ağrıları ve bağ doku zorlanmaları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak ayrıca;


    • Osteoartrit,
    • Yumuşak doku romatizmaları,
    • Romatoid artrit,
    • Yanık iyileşmesi,
    • Dekübitis ülseri,
    • KTS (Karpal Tünel Sendromu),
    • Tendinit ve bursitler,
    • Spor yaralanmaları,
    • Radikülopati ve diskopatiler,
    • Kronik osteomyelit,
    • Diyabetik nöropati,
    • Epikondilit,
    • Diş hastalıkları,
    • Trigeminal nevralji,
    • Postherpetik nevraljiler,
    • Sjögren sendromu,
    • Kırıklarda kemik oluşumu,
    • Skar tedavilerinde de sıkça kullanılmaktadır.


    Hilterapi Hangi Durumlarda Kullanılmaz?


    Hilterapi çocuklarda henüz açık olan fontaneller üzerinde, kanserli lezyona yakın bölgelerde, hamile kimselerde, iltihabi alanlarda, romatizma rahatsızlıklarının aktif olan dönemlerinde, dövme bulunan bölgede, kanser hastalarında ve variköz venlerde (varis) kullanılmamalıdır. Epilepsi tanısı olan hastalarda ve kalp pili olan hastalarda uzman kişi tarafından çok dikkatli olacak şekilde uygulanmalı ya da asla uygulanmamalıdır. Doktor ve hastanın gözlük takması ve tedavinin kıyafet üzerinden uygulanmaması gerekmektedir. Bir metreden daha kısa mesafeden göze yönlendirilen lazer, kornea aracılığı ile yoğunlaştırılarak göze zarar verebilmektedir.


    Hilterapi (Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi) ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular


    Diğer Lazerlerden Farkları Nelerdir?


    Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi (HILT), soğuk ya da düşük seviye lazer terapisinden farklıdır ve bu tip lazerlerden çok daha güçlü bir lazerdir. Lazerin hücresel dokuda daha derinlemesine yol almasını ve ulaşmasını sağlama konusunda son derece başarılı olan bu tedavi, daha da uzun süren sonuçlar elde edebilmek adına çevre dokuların iyileşmesini de sağlar.


    Hilterapi Kaç Seans Sürer?


    Hilterapi tedavisi, etkisini ilk seanstan başlayarak gösterebilmektedir. Hastanın rahatsızlığının iyileşmeyen ve uzun süre boyunca devam eden (kronik) ya da kısa süreli ve ani (akut) olması durumuna göre uzman doktorun önerisi üzerine doz kararı ve lazer uygulama süresi belirlenmektedir. Çoğunlukla bir seans 10 ile 30 dakika arasında sürebilmektedir. Akut olan durumlarda 1 ila 5 seans arası yeterli olabiliyorken, kronik durumlarda bu sayı 6-12’ye kadar uzayabilmektedir.


    Hilterapi Yan Etkileri Nelerdir?


    Hilterapinin şu ana kadar bilinen ya da tecrübe edilmiş olan hiçbir yan etkisi yoktur.


    Uygulamada Ağrı Olur mu?


    Uygulamada hastalar tarafından herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Sanılanın aksine ağrılı veya hasarlı bölgede tüy dökülmesi, cilt yanığı veya ciltte lekelenme gibi sorunlara sebep olmamaktadır. Yüksek yoğunluklu lazerden gelen ışık ilgili kas dokusunun üzerinde sıcak bir his bırakabilir. Ayrıca hilterapi yaptıran hastaların çoğu, bu sıcaklık ya da ısınma hissini çok rahatlatıcı bulduklarını ifade etmiştir. Bazı hastalar tarafından bu his “sıcak bir güneş ışığı gibi” şeklinde tarif edilmiştir. Böylelikle lazer tedavisinin oldukça konforlu olduğu söylenebilir. Fakat yöntemin uygulanması esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, uygulamanın doğru bir şekilde doğru bölgeye yapılmasıdır. Bundan dolayı uygulamanın kesinlikle işinde uzman, deneyimli ve profesyonel bir kişi tarafından yapılması gerekmektedir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek