Lütfen Bekleyiniz...

Reflü Nedir? Belirtileri ve Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Reflü Nedir?  Belirtileri ve Tanı Yöntemleri Nelerdir?
İçindekiler

    Reflü Nedir?

    Sindirim sistemi, vücuda alınan gıdaların en sağlıklı şekilde mideye iletilmesi ve burada herhangi bir fonksiyon bozukluğu olmaksızın sindirilmeye başlamasını sağlar. Oral yol ile alınan gıdanın ağızda kimyasal ve fiziksel sindirime maruz kaldıktan sonra yemek borusu adı verilen ince ve uzun yapı aracılığı ile mideye gönderilmesi sağlanır. 

    Bu borunun alt kısmı, yalnızca gıdaların mideye inmesi gereken durumlarda açılan bir kapağa sahiptir. Yemek borusunun ucundaki bu kapakçığa sfinkter adı verilmektedir. Sfinkter, temel olarak aşağıdaki maddelerin yemek borusundan çıkarak yeniden ağza doğru yol almasını engellemeyi amaçlar: 

    1. Mide asitleri

    2. Mideye ulaşmış ve belirli bir oranda sindirilmiş olan gıdalar

    3. Mide sıvısı

    Reflü hastalığı, tam olarak bu kapakçıkta meydana gelen gevşeme dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. Ağızdan mideye yemek geçişi dışındaki süreçlerde de bir şekilde açık kalan bu kapakçık, yakıcı mide asidinin ve diğer maddelerin yeniden yemek borusuna, oradan da daha yukarıya çıkmasına sebep olur. 

    Reflü Belirtileri Nelerdir? 

    Reflü, genellikle çabuk fark edilebilen bir sağlık problemidir çünkü mide asidi gibi güçlü bir sıvının yemek borusuna kaçması kişide öksürmeye ve acı bir tat deneyimine sebep olabilir. Özellikle yemek borusuna geri geldiğinde ekstra yakma yapılabilecek gıdaların tüketimi belirtileri daha çok artırdığından dolayı, reflü hastaları bu durumun yemek borusu kapakçığından mı,  yoksa farklı bir problemden mi kaynaklandığını hemen ayırt edebilmelidir. 

    1. Baharatlı, alkollü, asitli gıdaların tüketiminde mideden yukarıya doğru artarak gelen yanma hissi deneyimi, reflünün en yaygın belirtisi olarak biliniyor. 

    2. Ayrıca, yutma güçlüğü de pek çok reflü hastasının deneyimlediği bir problem. 

    3. Reflü hastaları genellikle özellikle konuşmaya yeltendiklerinde yoğun bir öksürükle karşılaşırlar. Kimi zaman soğuk algınlığı karıştırılan bu öksürük, mide asidinin boğaz ve çevresini yakması sonucu gerçekleşmektedir. 

    4. Mide bulantısı, kusma isteği, yukarıdaki durumlardan dolayı oluşan iştahsızlık, hıçkırık, sık sık gerçekleşen geğirme gibi problemler, reflünün yaygın belirtileri arasında sıralanabilmektedir. 

    5. Bunların yanı sıra, yalnızca mide ve üst alanlarda değil, bağırsak gibi alt alanlarda da fonksiyon bozukluklarına sebep olan reflü, gündelik yaşam kalitesini düşürürken sindirim sisteminin çalışma performansını da olumsuz etkiler. 

    6. Reflü, ağıza sürekli yakıcı bir asit tadının gelmesine sebep olduğundan, ağız ve diş sağlığı üzerinde de yıpratıcı bir etkiye sahiptir. Uzun süredir reflü hastası olan bir bireyin dişlerinde çürüğe rastlanma ihtimali oldukça yüksektir.

    Reflü Neden Olur? 

    Reflünün ne şekilde etki gösterdiğini anladık. Reflünün oluşma sebebi ise başat olarak yemek borusunda yatar. Gereğinden uzun süre ve sürekli olarak mide asidi ile temas eden yemek borusu kapakçığı zamanla hasar alır. Yüksek asidik değere sahip olan bu sıvı, kapakçığın tahribatına yol açar ve kapakçık fonksiyonelliğini büyük ölçüde yitirir. 

    Bu tahribat, yemek borusu kapakçığı ile yemek borusu arasında sık bir yapıya sahip olan bağlantının daha gevşek olmasına sebep olabilir. Bu gevşek bağ, kapağın gerekli ölçüde kapanmaması ile sonuçlanır. Bir süre sonra ise mide asidi ve yenen yemeklerin özütleri yemek borusuna doğru yeniden yükselmeye başlar.

    Reflü Tanı Yöntemleri Nelerdir? 

    Reflü tanısı konulabilmesi için doktorunuz tarafından iki farklı yöntem kullanılabilir: 

    1. Gastroskopi: Bu işlem mide kapağınızın incelenmesi sürecidir. Eğer reflü mide fıtığından kaynaklanıyorsa, bu aşamada doktorunuz bunu fark eder ve ona göre tedavi sürecini yönetir. 

    2. Phmetre: Yemek borusu mide asidine maruz kaldığından dolayı reflü hastalığı ortaya çıkar. Phmetre ise yemek borusundaki asit miktarını ölçer. 

    Reflü Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

    Reflünün tamamen tedavi edilebilmesi için hastanın yaşam ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi son derece önemlidir. Özellikle tüketilen gıdalar, gıda tüketme saatleri, tüketimden sonra yapılan aktiviteler reflünün daha yoğun olarak ya da daha hafif olarak deneyimlenmesine sebep olabilmektedir. 

    1. Reflü, ilaç tedavisi kullanılarak iyileştirilebilir fakat hastanın mutlaka yaşam tarzıyla sürece katkıda bulunması gerekir. 

    2. Reflü ameliyatı da sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Nissen fundoplikasyon, sıklıkla tercih edilen cerrahi prosedürlerden biridir ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesinde alanında profesyonel doktorlar tarafından yapılır. 

    3. Ayrıca, doktorunuzun yönelttiği yaşam tarzı tavsiyelerine uymak da tedavinin önemli bir parçasıdır. 

    Reflüyle İlgili Sık Sorulan Sorular

    Hastanemiz uzmanlarına sorduk ve reflüyle ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını derledik!

    Reflünün türleri nelerdir?

    Kişiye reflü tanısı konulabilmesi için öncelikle iki tip reflüden birine karar verilir. Özel Denizli Cerrahi Hastanesinde doktorunuzun yaptığı tetkikler sonucu, tipik ya da atipik reflü olduğunuz ortaya çıkabilir. 

    1. Tipik Reflü: En belirgin semptomları midede yanma hissi, ağızda sürekli ekşimsi ya da acımsı bir tat hissedilmesi, iştah kesintisi. 

    2. Atipik Reflü: KBB (kulak burun boğaz) yolaklarında deneyimlenen hastalık ve ağrılar, bu tip reflünün belirgin özelliklerinden bazılarıdır. Boğazdaki yanma ve hastalık, sık sık kuru öksürük şikayeti ile hastanenin ziyaret edilmesine sebep olur. Kimi zaman ses kısılması ve ağız kokusu da bu şikayetlere eşlik eder. 

    Reflü ile gastrit aynı şey mi?

    Hayır. Gastrit adı verilen sağlık problemi doğrudan midenin asidik sıvının asidik değerinin artması anlamına gelir ve bu sağlık probleminde durumdan zarar gören alan doğrudan midedir. Reflüde ise zarar gören alan yemek borusu ve daha yukarıda kalan yolaklardır. 

     

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek