Lütfen Bekleyiniz...

Tırnak Batması (Batık Tırnak) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Tırnak Batması (Batık Tırnak) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi
İçindekiler

    Tırnak Batması (Batık Tırnak) Nedir?

    Tırnak batması günümüzde birçok insanın muzdarip olduğu rahatsız edici bir sağlık problemidir. Batık tırnak olarak da bilinen tırnak batması, genellikle çoğu kişi tarafından ciddiye alınmaz. Ancak tedavi ne kadar geciktirilirse, durum o kadar ciddileşir. Tırnak batmasında tırnağın köşesi veya kenar kısmı kıvrılarak tırnağın yanındaki yumuşak etin içine girer ve hastada ağrıya sebep olur. Tırnak batması çoğunlukla ayak başparmaklarında görülür. Ancak el tırnak batması da görülebilen bir durumdur. Batık tırnak olan parmaklarda genellikle iltihap da oluşmaktadır. Tırnak batması iltihap ile beraber görüldüğü takdirde, daha sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Zira iltihap olan bölgede sarı veya beyaz renkli sıvı (irin) görülebilir. Bu durum hastada ağrıyı büyük ölçüde artırır; şişliğe, akıntıya ve hatta kanamaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle, tırnak batması tedavisi vakit kaybetmeden ve ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.

    Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

    Tırnak batması genellikle kendini kafa karışıklığına mahal vermeden belli eder. Bu rahatsızlığın kendine has belirtileri vardır. Söz konusu belirtiler, hastalığın aşamasına göre değişmekle birlikte tırnak batması sorunu yaşayan çoğu kişide görülür. Genel olarak kişinin yaşam kalitesini düşüren tırnak batması belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Batık tırnağın bulunduğu bölgede hafif ağrılar oluşur ve parmağın batan kenarı hassaslaşır.
    • Batık tırnağın olduğu bölge kızarmaya başlar.
    • Tırnak batmasının olduğu bölgede şişlik oluşabilir. Tırnak dış etkenler yüzünden daha da içeriye batabilir ve böylelikle bölgede iltihap oluşabilir.
    • İltihap oluşan bölgede akıntı ve hatta ilerleyen aşamalarda kanamalar görülebilir. Buna bağlı olarak hastanın hissettiği ağrı da artmaktadır. 
    • Tırnak batmasının olduğu ayağa basarken hasta zorlanabilir, rahatça koşamaz ve şınav çekmek gibi parmağa yük bindiren hareketleri yapmakta güçlük çeker. Kimi hastalarda bu tür aktivitelerden sonra iltihabın arttığı görülür ve hastalar günlük işlerini yapmakta zorluk yaşarlar.

    Ayrıca bu belirtiler, tırnağın dışarıyla temas etmesiyle beraber daha da artacaktır. Ayağın yanlışlıkla bir yere vurulması, rahat olmayan ayakkabılar giymek, tırnak makasıyla bölgeyi yanlış şekilde deşmek gibi durumlar tırnak batması sorununu daha da ilerleten hatalardır. 

    Bu aşamaları takip eden süreçte ise hastalarda yüksek ateş görülebilir. Bunun sebebi, vücudun oluşan iltihap ve enfeksiyonla savaşmasıdır. Bu aşamaya gelindikten sonra hastalığı evde tedavi etmek zorlaşır ve bir uzman tarafından yardım alınması daha doğru olur. Tırnak batması hastaya büyük acı veren ve bununla birlikte hareket kabiliyetini de kısıtlayan bir hastalık olduğundan dolayı belirtiler dikkatle takip edilmeli ve fazla ilerlemesine imkân vermeden tedavi edilmelidir. 

    Tırnak Batması Neden Olur?

    Tırnak batmasının çeşitli sebepleri olabilir. Rahatsızlığın ortaya çıkmasını sağlayan bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Günlük hayatın yoğun temposunda, iş ortamında, okulda veya dışarıda giyilen ve ayağı sıkan ayakkabılar tırnak batmasının en önemli sebeplerindendir. Ayakta tırnak batması sorununa yol açmamak için ayağın ön tarafını sıkmayacak konforlu ayakkabılar giyilmelidir.
    • Tırnakları yanlış şekilde kesmek tırnak batmasının bir diğer sebebi olarak göze çarpmaktadır. Tırnağı keserken çok derine inilmesi tırnak şeklini bozar ve hastalarda batık tırnak sorununu meydana getirebilir. Bunun yanında tırnaklar yuvarlak veya yamuk şekilde kesilmemeli, mümkün olduğunda düz kesilmelidirler.
    • Kimi hastalarda tırnak batığı genetik yatkınlıklardan da meydana gelebilir. Kişinin ailesinde tırnak batması problemi yaşayan kişiler varsa, bu sorun diğer kişilere de aktarılabilir.
    • Doğru olmayan yöntemlerle pedikür yaptırmak ayakta tırnak batmasına sebep olabilir. Zira yeterince dezenfekte edilmemiş aletlerle yapılan pedikür işlemleri sebebiyle tırnak enfeksiyon kapabilir ve batık tırnak sorunu meydana gelebilir.
    • Ayaklara alınan darbeye bağlı olarak kimi zaman yaralanmalar oluşabilir. Eğer bu yaralanmalar tırnağa yakın bir bölgedeyse kişide tırnak batması sorununun meydana gelmesi mümkündür. Futbolcular, basketbolcular, tenisçiler ve düzenli olarak koşu yapan insanlarda tırnak batması (batık tırnak) görülmesi yaygındır.
    • Tırnak batması, tırnak mantarı gibi ayakta oluşan çeşitli hastalıklar ve enfeksiyonlar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Tırnak mantarı tırnağı kalınlaştırır ve daralmasına sebep olur. Böylelikle ayakta tırnak batmasına sebebiyet verebilir.
    • Tırnak kemiğinin normalden daha çıkık olduğu hallerde batık tırnak sorunu görülebilir.

    Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bu rahatsızlıktan muzdarip bireylerin en çok araştırdıkları konulardan bir tanesi de ‘’tırnak batması nasıl geçer?’’ sorusudur. Ayrıca belirtilere bakarak veya alanında uzman doktorlara danışarak kendisinde tırnak batması olduğunu anlayan bazı kişiler, evde tırnak batması tedavisinin de yollarını araştırmaktadır. Zira batık tırnağın evde tedavi edilip edilmeyeceği, bir başka soru işaretidir. Bu rahatsızlığın evde tedavi yolları vardır. Ancak her ihtimale karşın yapılacak en doğru şey, uzman bir doktorla iletişime geçmek ve onun önerdiği tedavileri uygulamak olacaktır. Bu noktada ilk olarak, ayak tırnak batmasının verdiği acının azaltılması için hasta rahat ve konforlu ayakkabılar giyebilir. 

    Dışarıdayken topuklu veya ayağı sıkan ayakkabıları giymekten kaçınılmalıdır. Evde ise imkân olduğu sürece ayakkabı giyilmemelidir. Hatta ağrıyan bölgeye teması en aza indirmek için çorap giyilmemesi daha da iyi olacaktır. Ayak tırnakları çok kısaltılmadan düz bir görünüme sahip olacak şekilde kesilmelidir. Bu, tırnağın daha derine batma ihtimalini azaltacaktır. Aynı zamanda tırnaklar kesilirken kesinlikle tırnak çevresindeki derinin kesilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra ayaklar ve tırnak bölgesi temiz tutulmalı, duştan sonra iyice kurulanmalıdır. Ancak her ihtimale karşın hastalığın ilerlemesi riske atılmamalıdır ve tırnak batması fark edildiği an alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

    Tırnak Batması Ameliyatı

    Tırnak batması kimi durumlarda çok ağrı verici olup, evde uygulanacak tedavi yöntemleri hiçbir işe yaramayabilir. Bu durumda, tırnağın durumuna göre tırnağın batan kısmı veya tırnağın tamamı tırnak batması ameliyatı yapılarak alınır. 

    Bununla birlikte, diyabet benzeri bir hastalık varsa iltihabın uzun süre kalması riskli olacağından yine cerrahi yöntem önerilmektedir. Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülebilir. Hastalardaki kan akışı yavaşlayabilir ve ayakta bulunan sinir dokusu hasar alabilir. Kimi durumlarda kangrene bile yol açabilir. Şeker hastalığı olan kişilerin batık tırnak durumunda vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına görünmeleri gerekmektedir.

    Cerrahi işlem başlamadan önce hastanın ayağı antiseptiklerle iyice temizlenir ve tırnak yatağına anestezi yapılarak uyuşması sağlanır. Bu işlem, genellikle hastalar için biraz acı verici bir işlemdir. Ancak tırnak bir kere uyuşturulduktan sonra hasta işlemin geri kalanında ağrı hissetmez. Doktor gerekli hazırlıkları yapıp önlemleri aldıktan sonra, batan tırnağı tırnak yatağından ayırmaya başlar. Tırnak batmasına sebep olan bölgedeki tırnak kökünü yok etmek için "koter" adı verilen bir elektrikli cihaz kullanılır ve aynı zamanda asidik bir solüsyondan (trikloroasetik asit) yardım alınır. Bu işlemlerin uygulandığı tırnak kısmı uzamaz. Uzadığı durumlarda ise uzayan yeni tırnak, diğer tırnaktan farklı görünür. İşlem sonunda parmağa vazelin ve diğer koruyucularla kaplı bir pansuman yapılır. Tırnağın alınmasına gerek olmayan durumlarda ise tel uygulaması yapılabilir. Tırnağa tel uygulanarak tırnaktaki dokunun içine gömülen tırnak tedavi edilir.

    Tırnak Batması Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci

    Yapılan operasyondan sonra doktorun önereceği çeşitli ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Eğer hastada diyabet ve benzeri bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar varsa hastaya antibiyotik kullanması önerilir. Evdeyken ayakları yukarıda tutmak, mümkünse kalp seviyesinin üzerinde tutmak faydalı olacaktır. Yapılan pansuman en az iki gün boyunca açılmamalı ve operasyon bölgesi elden geldiğince korunmalıdır. İyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle beraber 4-12 hafta arası sürmektedir. Eğer tırnağın tamamı alındıysa yeni bir tırnak çekilen tırnağın türüne göre 6-12 ay arası bir sürede uzayacaktır.

    Tırnak Batması (Batık Tırnak) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Ayak Tırnak Batması İçin Hangi Doktora Gidilir?

    Tırnak batması sorunun çözümü için Ortopedi ve Travmatoloji, Genel Cerrahi ya da Cildiye branşları ile iletişime geçilmelidir.

    Çekilen Tırnak Tekrar Batar mı? 

    Eğer problemli olan doku tamamen alınıp tahrip edildiyse, bu tırnakta yeniden batma görülmesi beklenmez. Ancak iltihaplı doku tırnakla beraber alınmadıysa bu bölgede tekrar tırnak batması oluşabilir.

    Bebeklerde Tırnak Batması Nasıl Geçer?

    Bebeklerde tırnak batması parmağın kırmızı ve şiş olmasından anlaşılabilir. Bu şişliğe dokunulduğunda bebek ağlayarak veya acıyla tepki verir, yürürken ağlayabilir veya topallayabilir. Bu gibi durumlarda tırnak batması görülen bebeklerde ayakların günde üç dört kez ılık sabunlu suda yıkanması gerekir. Yıkanan ayaklar iyice kurutulmalıdır ve bu işlemden sonra batık tırnağın bulunduğu bölgeye antibiyotik merhemler sürülebilir. Tırnağın altına bir parça gazlı bez koyulup tırnak yukarı doğru kaldırılabilir. Ancak bu yollar fayda etmez ve iltihap artmaya devam ederse doktora danışılması gerekir.

    Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

    Batık tırnak sorununa iyi gelebilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Sabunlu bir suda ayakların yıkanması tırnaktaki şişliği azaltır ve ağrıyı dindirir. Suya epsom tuzu adı verilen tuzlar ilave edilerek hasta daha rahat ettirilebilir. 
    • Sabunlu su yöntemine benzer olarak ayakları bir süre elma sirkesi ilave edilmiş kovada dinlendirmek de uygulanan yöntemlerden birisidir. Tırnak batması sorunu yaşanan ayak günde 20-25 dakika boyunca suda bekletilir. Bu işlemden sonra ayakları iyice kurulamak unutulmamalıdır.  
    • Tırnak batması sorunu yaşayan hastalar bu durumu batık tırnak koruyucusu kullanarak aşmayı deneyebilir. Bu koruyucu batan tırnağı tamamen sararak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Bunun yanında tırnakları yumuşatan ve iyileşmeye katkıda bulunan ilaçlı jeller de doktor tavsiyesiyle alınabilir.

    Tırnak Batması İltihabı Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?

    Tırnak batması iltihabı, hem gençleri hem de yaşlı kesimi etkileyen oldukça sıkıntılı bir sorundur. Bu durumun şiddetli ağrı ve sancı yapması, bu sıkıntıdan muzdarip birçok kişiyi olumsuz etkilemektedir. Lakin daha fazla sıkıntı yaşamamanız ve iltihabı kurutmanız için bazı yollar mevcuttur. Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür. 

    Bu yöntemlerin haricinde, soğan ile iltihap kurutmak ve sarımsak ile iltihap kurutmak gibi yöntemler de vardır. Soğanla iltihap kurutma yönteminde soğanı bir süre haşlayıp iltihaplı bölgeye uygulamanız gerekir. Sarımsakla iltihap kurutma yönteminde ise bir diş sarımsağı yeterince dövdükten sonra iltihaplı bölgeye uygulayın. Evde batık tırnak tedavisi için uygulayabileceğiniz bu yöntemler olumlu sonuç verebilir. 

    Fakat yine de bu rahatsızlığı ciddiye almanızda fayda vardır. Evde tedavi uygulamalarını yapmadan evvel, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve doktordan gerekli bilgi alınmalıdır. 

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek