Lütfen Bekleyiniz...

Üreteroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Üreteroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?
İçindekiler

    Üreteroskopi (URS) Nedir?

    Böbrekleri ve idrar torbasını birbirine bağlayan 4 mm iç çapına sahip silindir şeklindeki tüpe ‘’üreter’’ adı verilirken, üretere endoskopik (kapalı yöntemle) olarak girme işlemi ise üreteroskopi (URS) olarak tanımlanmaktadır. Üreteroskopi, idrar yollarında yer alan küçük ve orta ebattaki böbrek taşlarının tedavisi için tercih edilen yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. 

    Üreteroskopi İşlemi Hangi Amaçla Yapılır?

    Üreteroskopi işlemi, üreter adı verilen tüpte yer alan darlık, taş ve tümörlerin teşhis ve tedavisi için uygulanmaktadır. Taş tedavisi söz konusu olduğunda cihazın içinden taş kırma ve tutma aletleri geçerken, darlık tedavisi söz konusu olduğunda genişletmeye yarayan balon ve aletler geçmektedir. Ayrıca tümör tedavisi gündeme geldiğinde, biyopsi ve temizleme aletleri cihazın içinden geçmekte, her bir yöntem için değişik enerji metotları bulunmaktadır.  

    Üreteroskopi İşlemi Öncesi Hazırlıklar Nelerdir? 

    Üreteroskopi işlemi, ekseriyetle hasta genel anestezi altındayken yapılsa da bazı durumlarda spinal anestezi de tercih edilmektedir. Hangi anestezi yöntemi uygulanırsa uygulansın, hastanın ameliyat öncesi 6-8 saat hiçbir şey yememesi, hatta içmemesi gerekir (su, sigara dâhil). Bunun dışında, operasyon öncesinde aspirin ve kumadin (coumadin) gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca üreteroskopi işlemi için hastaneye gelen hastaların yanlarında bütün tetkiklerin bulunmasında fayda vardır. 

    Bu arada doktorunuz, idrar yolu enfeksiyonu testi yapabilmek adına, üreteroskopi işlemine başlamadan evvel idrar örneği vermenizi isteyebilir. 

    Üreteroskopi İşlemi Nasıl Yapılır? 

    Çoğunlukla genel anestezi altında uygulanan üreteroskopi işleminde, üreteroskop aracılığıyla idrarın vücuttan atıldığı o minik delikten tamamen doğal yöntemlerle idrar torbasına (mesane) girilir. Akabinde yine aynı yöntemle, üreter adı verilen tüp biçimindeki idrar kanalına girilmektedir. Üreteroskop cihazının ucunda bulunan minik fiber optik kamera, mesanenin ötesini görme ve ekrana büyütmeli bir biçimde görüntü aktarma konusunda yardımcı olur. Bu aşamada net bir görüntü elde edebilmenin yanı sıra kolay bir giriş işlemi için daimi su sisteminden yararlanılır. Ardından darlık, tümör ya da taş tedavisi için gereksinim duyulan bütün cihazlar üreteroskopun içinden geçirilir; böylece bölgeye daha kolay ulaşılır ve tedavi gerçekleşmiş olur. Ortalama 20 dakika süren üreteroskopi işleminin 90 dakikaya kadar uzadığı da görülmüştür. 

    Üreteroskop Cihazı Türleri Nelerdir? 

    Farklı tip üretereskop cihazları mevcut olmakla beraber, bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:

    1. Rigid (Sert), 

    2. Semi-rigid (Yarı bükülebilir),

    3. Fleksibl (Esnek-Bükülebilir).

    Üç cihazın da farklı çapta ve boyutta versiyonları vardır. 

    Üreteroskopi İşleminden Sonraki Süreç Nasıl İşler?

    Üreteroskopi işleminden ortalama 2-4 saat sonra hastaların çoğu taburcu olabilir durumdadır. Ancak yine de operasyonun yapıldığı gün araç kullanmamanızda fayda vardır. Ayrıca her ne kadar nadiren de olsa, bazı durumlarda işlem uzun sürebilmektedir. Bu nedenle, geceyi hastanede geçirmeniz de söz konusu olmaktadır; ancak bu olasılığın nadiren gerçekleştiğini tekrardan belirtmiş olalım. Üreteroskopi işleminin ardından ağrı beklenen bir durum değildir; lakin yine de kimi hastalarda ağrılar görülmektedir. Yine nadiren rastlanan bu ağrı durumu birkaç gün sürse de, doktorunuzun vereceği ağrı kesiciler sayesinde hasta, bu geçici ağrıyı en az sancılı şekilde atlatabilir. Şayet ağrınız beklenenden uzun sürerse ve ağrı kesiciler de tesir etmezse, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.   


    Üreteroskopi ile İlgili Sık Sorulan Sorular


    İdrar yoluna takılan stent nedir?

    Plastik tüpler olarak tanımlayabileceğimiz stentler, günümüzde genellikle üreter (idrar kanalı) ve böbrek taşı hastalarında ya da idrar kanalı darlığı çeken hastalarda, idrar akışını sağlamak için böbrek ile mesane arasına yerleştirilir. Ayrıca İdrar kanalı (üreter) içinde bulundukları için üreteral stent olarak nitelendirilirler. Kaymamaları için iki ucunun da J biçiminde olduğu stentler ise ‘’Double-J (DJ) üreteral stent’’ olarak isimlendirilirler.  

    Böbrek stenti neden takılır?

    İdrar yolunda tıkanıklık yaşayan hastalarda böbrek şişmesinin giderilmesi için böbreğe küçük plastik bir tüp yerleştirilir. Bu sayede, böbrekte oluşan ve mesaneye (idrar torbası) akamayan idrar dışarı alınır. Bu işlemin sonucunda böbreğin hasar görmesi engellenmiş olur.

    İdrar yoluna takılan stent nasıl çıkarılır?

    Double-J stentler, ekseriyetle endoskopik yöntemle (kapalı olarak) çıkarılır. İdrar kanalından girilen aletler yardımıyla stent dışarı çekilir. Kadınlardaki idrar kanalı oldukça kısa olduğu için bu işlem öncesinde anestezi gerekmez; ancak erkeklerde ve çocuklarda bu işlem uygulanmadan evvel anestezi yapılması uygundur.

    Üreter kanalı kaç mm’dir?

    Üreter kanalı, böbrek ve mesane (idrar kesesi) arasında idrarı taşıyan 25-30 cm uzunluğa sahip bir kanaldır.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek