Lütfen Bekleyiniz...

Bağırsak İltihabı (Kolit) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Bağırsak İltihabı (Kolit) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler

    Bağırsak İltihabı (Kolit) Nedir?

    Bağırsak iltihabı, sindirim sistemi organlarının iltihaplanması neticesinde gelişen hastalıkların genel adıdır. Kolit ise kalın bağırsak iltihabı olarak bilinen bir hastalıktır. Kolit hastalığı, mikroplar ya da başka zararlı uyaranlara bir tepki olarak bağırsağın mukozal tabakasının iltihaplanması olarak da tanımlanabilir. Bu hastalık bağırsakta ülserlere neden olmakla birlikte, akut veya kronik olmak üzere iki farklı tipi bulunur. İltihabi bağırsak hastalıklarının en yaygın olanlarıı ise ülseratif kolit hastalığı ve Crohn hastalığıdır. 

    Bağırsak iltihabı hastalıkları, zaman zaman alevlenme, daha sonra şiddetlenme ve remisyona girme (hastalığa dair belirtilerin kesilmesi) şeklinde ilerlemeye devam eder. Doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçmek mümkündür. Doğru tedavi seçeneklerinin uygulanması ile hastalıkla birlikte gelişen yan etkileri ve komplikasyonları da önlemek söz konusudur. 

    Kolit Çeşitleri Nelerdir?

    Kolit çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: 

    • Ülseratif kolit
    • Crohn hastalığı
    • Alerjik kolit
    • Enfeksiyöz kolit
    • Mikroskopik kolit
    • İskemik kolit
    • Antibiyotik kullanımına bağlı psödomembranöz kolit
    • Radyoterapinin yan etkisinden kaynaklı olarak gelişebilen radyasyon koliti

    Ülseratif Kolit Nedir?

    Kolit türlerinden biri olan ülseratif kolit, rektum ve kalın bağırsağı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık, kalın bağırsakların iç yüzeyini kaplayan bölümünün iltihaplanması sonucu gelişir. Bu rahatsızlıkla beraber görülen semptomların çok büyük bir bölümünde (yaklaşık %95’inde) kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda  tutulum gözlenir. Ülseratif kolit hastalığı aynı zamanda, ekseriyetle makatta yukarı doğru, kalın bağırsak boyunca yayılım gösterir.

    Crohn Hastalığı Nedir?

    Kolit türlerinden diğeri olan Crohn hastalığı, sindirim sisteminin herhangi bir bölgesini etkiler. Ayrıca genel olarak ince bağırsak tutulumuna sebep olur. Ülseratif kolit hastalığında yalnızca bağırsağın yüzeyi etkilenirkem, Crohn hastalığında ise daha derin dokular da etkilenmektedir. 

    Bağırsak İltihabı (Kolit) Belirtileri Nelerdir?

    Bağırsak iltihabının belirtileri, hastalığın bölgesine, etkilediği alana ve iltihaplanmanın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kimi vakalarda hafif belirtiler görülürken, kimi vakalarda ise hastalarda daha yoğun ve şiddetli belirtiler görülmektedir. İltihabi bağırsak hastalıkları; semptomların artması, alevlenmesi ve remisyon dönemleriyle ilerlemektedir. Yaygın görülen Crohn hastalığı ve ülseratif kolit belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir: 

    • İstemsiz kilo kaybı
    • Karın ağrısı
    • İshal
    • İştah azalması
    • Dışkıda kan görülmesi
    • Midede görülen kramplar
    • Yorgunluk ve halsizlik

    Bu belirtilerden bir veya birden fazlası mevcutsa, ilgili kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Zira bağırsak iltihabı hastalıkları aşırı ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle de hastalığın erken teşhisi ve bununla beraber tedavisi son derece önemlidir. Başvuracağınız sağlık kuruluşunda gerekli tetkikler ve testler yapılacak, bunun akabinde uygun görülen tedavi sürecine başlanacaktır. 

    Bağırsak İltihabı Neden Olur? 

    Kişide görülen kolit çeşidine bağlı olarak kolit nedenleri de değişkenlik gösterir. Kolit hastalığında en yaygın görülen neden ise bağırsakların yani kolonun zararlı bakteri, virüs ya da parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Kimi bağırsak hastalıkları da kolite yol açabilen faktörler arasında yer alır. Bunun haricinde, kalın bağırsakta azalan kan akımı yahut alerjik reaksiyonlar da kolit hastalığına sebebiyet verebilir.

    Kolit Hastalığı Kimlerde ve Ne Sıklıkta Görülür?

    Kolit, hastalığın altında yatan sebebe bağlı olarak her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Lakin ülseratif kolit hastalığı, daha çok 15-30 yaş grubu bireylerde görülmektedir. Bu hastalığın erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı eşit olup, genetik geçiş de görülebilmektedir. Aynı zamanda yakın akrabalarda ve hastaların çocuklarında da bu hastalığın görülme olasılığı mevcuttur. 

    Bağırsak İltihabı Tanı Yöntemleri Nelerdir? 

    Öncelikle belirtilerin fark edildiği an derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gastroenteroloji uzmanı, ilk olarak hastanın şikayetini detaylıca dinler. Bu aşamada hastanın öyküsüne haiz olunur. Daha sonra ise fizik muayenesi gerçekleştirilir. Akabinde kan, gaita ve iltihabi testlerine bakılır. Sonuca ulaşabilmek için genel olarak kolonoskopi yöntemi tercih edilir. Kolonoskopi yöntemi sayesinde kalın bağırsağın kontrolü gerçekleşir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulduğu takdirde bağırsaktan parça alınıp biyopsi de yapılır. Bu aşamaların sonucunda hastalığın kolit tanısı konulabilmektedir. 

    Kolit Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

    Kolit tedavisi, hastalığın türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Zira hastalığın çeşidine bağlı olarak özel tedavi planı oluşturulur ve akabinde tıbbi tedaviler uygulanır. Bağırsak iltihabı tedavisinde asıl amaç, hastalığa yol açan iltihaplanmanın hafifletilmesidir. İltihaplanmanın azalması ile birlikte semptom ve bulgular da hafifler. Aynı zamanda hastalık uzun dönemde remisyona (hastalık belirtilerinin gözlemlenmediği dönem) uğrar. Uygulanacak tedavi yöntemi ile hastalığın yol açtığı kompikasyonların da önüne geçmek mümkündür.

    Bağırsak iltihabı tedavisi söz konusu olduğunda, ilaç tedavisine ve cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

    İlaç Tedavisi

    Kolit hastalığının ilaç tedavisinde genellikle şu ilaçlara başvurulmaktadır: 

    • Bağışıklığı baskılamak adına kullanılması gereken azotriopin ve metotraksat gibi ilaçlar,
    • İltihaplanmayı hafifletmek için kortikosteroid benzeri antiinflamatuar ilaçlar,
    • Hastalıktan kaynaklı olarak enfeksiyon meydana gelmişse doktor tarafından verilen antibiyotikler,
    • Son olarak, hastanın durumuna göre doktor tarafından ağrı kesici, ishal önleyici ve vitamin takviyesi de verilebilir. 

    Cerrahi Tedavi

    Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının cerrahi tedavisi söz konusu olduğunda, hasar görmüş olan bağırsak kısmının çıkarılması ve bağırsağın sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Bu hastalıkla birlikte gelişebilecek bağırsak tıkanıklığı tarzı durumlarda görülebilen komplikasyonların tedavisi için de cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu tür vakalarda cerrahi tedavi daima kesin çözüm değildir. Ameliyat ile hastanın genel durumunun çok daha iyi hale gelmesi ve ortaya çıkabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi hedeflenir. 

    Bağırsak İltihabı (Kolit) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Kolit Bulaşıcı mıdır?

    Kolitin hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan çeşitleri vardır. Örneğin; ülseratif kolit ve Crohn hastalığı bulaşıcı değildir. Dolayısıyla bu iki hastalık da kişiden kişiye bulaşmaz. 

    Kolit Hastalığının Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Kolit hastalarının beslenme planları, kolit hastalığının altında yatan sebebe ve hastalığın türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Beslenme bağırsak hastalıklarının asıl sebebi olmasa da, tüketilen bazı gıdalar alevlenmeyi tetikleyerek semptomların şiddetini artırabilir. Bu tetikleyici besinler ise sabit değildir, yani kişiden kişiye değişir. Dolayısıyla ülseratif koliti yahut Crohn hastalığı olan kişilerin semptomlarını artıracak tek bir gıda ya da içecek yoktur. 

    Bağırsak iltihabından muzdarip bireylerde aşırı kilo kaybı yaşandığında veya düzensiz beslenme başladığında, doktor tarafından beslenme desteği için ilk adımlar atılır. Söz konusu hastaya enteral nütrisyon (tüp) veya damar yoluyla besin takviyesi sağlanır. Bu işlemler sonucunda hastanın iyileşmesi ve bağırsağın düzelmesi hedeflenir. 

    Bağırsak İltihabı Tehlikeli midir?

    Bağırsak iltihabı daha çok çocuklarda görülür. Ancak tüm yaş gruplarında etkilidir. Günlük hayat kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. 


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek