Lütfen Bekleyiniz...

Baker Kist (Diz Arkası Ağrısı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Baker Kist (Diz Arkası Ağrısı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler

    Baker Kisti (Diz Arkası Ağrısı) Nedir?

    Popliteal kist olarak da tanımlanabilen Baker kisti, dizde biriken eklem sıvısının artarak dışarı doğru taşmasıyla bu bölgede oluşan şişlik ve gerginliğe neden olan çıkıntıdır. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin diz arkası ağrısı olarak da ifade ettiği bu rahatsızlığın en sık görüldüğü bölge gastroknemius bursasıdır. 

    Baker kisti; yuvarlak, düzgün yüzeye sahip ve yumuşak bir kitledir. Kistin başlangıç evresinde çok fazla belirti baş göstermez. Ancak kistin büyümesiyle şiddetli ağrılar söz konusu olabilir. Bilhassa diz arkası Baker kisti, diz bükülmesi ile gerçekleşen fiziksel aktiviteler esnasında ciddi zorlanma ve ağrılara yol açmaktadır. 

    Baker Kisti Neden Olur?

    Baker kisti nedenleri, genel olarak kıkırdak yırtıkları ve diz eklemi iltihapları olarak öne çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar sebebiyle eklemlerin aşırı sürtünme yaşanmadan yumuşak hareketler yapmasını sağlayan kayganlaştırıcı sinovyal sıvı birikir. Bu da Baker kistinin oluşmasına neden olur. Bilhassa fiziksel aktiviteler esnasında gelişen darbeler, yaralanmalar, travmalar ve romatizmal hastalıklar popliteal kiste yol açar. Aynı zamanda Baker kistin oluşma nedenleri arasında;

    • Yaşa bağlı kemik dejenerasyonu ve aşınmaları (Osteoartrit),
    • Romatoid artrit,
    • Gut hastalığı gibi hastalıklar da yer almaktadır.

    Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Baker kistinden şüphelenen ve bu konuda araştırma yapmak isteyen pek çok bireyin aklında ‘’Baker kisti nasıl anlaşılır?’’ sorusu yer edinmektedir. Diz arkasında gelişen ve şişlik biçiminde baş gösteren sol ya da sağ Baker kisti, eklem hareket açıklığı bakımından kısıtlamaya yol açmaktadır. Baker kistinin yaygın görülen belirtileri arasında; şişliğin bulunduğu çevrede görülen ve hareket edildikçe daha da belirginleşen gerginlik ve ağrı yer almaktadır.

    Bu kist, özellikle de diz hareketleriyle birlikte kendini gösteren keskin ağrı ile karakterizedir. Popliteal kist; bacaklar uzatılırken, uzun süre ayakta kalındığı zamanlarda, dizler bükülürken veya gerilirken ciddi rahatsızlık verir. Ayrıca kist bazı durumlarda patlayabilir veya yırtılabilir. Baker kisti patlarsa, ilgili bölgede kızarıklık ve şişkinlik oluşumuna neden olur. Bununla birlikte, kitlenin içinde bulunan sıvı yayılacağı için, dizden baldıra doğru yayılan bir ağrı da söz konusudur. Meydana gelen bu durum, ven trombozu adı verilen toplar damar hastalıkları ile karıştırılabilir. Bu sebeple yanlış tedavi uygulanabilir. 

    Baker Kisti Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Baker kistinin tanısı için öncelikle dizin fiziksel muayenesi yapılır ve şişliğin tespiti sağlanır. Kistin küçük olduğu durumlarda ise etkilenen diz ve sağlam diz karşılaştırılır. Böylece eklem hareket açıklığındaki azalma incelenir. Kistin büyüdüğü veya şiddetli ağrıya sebep olduğu durumlarda ise Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ya da ultrasonografi (USG) gibi radyolojik görüntüleme tetkiklerinden yararlanılır. 

    Manyetik rezonans görüntüleme sayesinde kist rahatça görülebilir. Hatta hastalığın oluşumuna yol açan sebebin eklem hasarı olup olmadığı konusu da yine bu yöntem sayesinde açığa kavuşturulabilir. Bu iki radyolojik test, ayrıca kistin tümör ya da başka bir doku büyümesi olup olmadığı konusundaki değerlendirmeye de yardımcı olur.  

    Baker Kisti Tedavisi Nasıl Olur?

    Baker kisti tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Örneğin Baker kisti buz tedavisi, dejeneratif eklem hastalığı için ilk tavsiye edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Buz ve bandaj uygulamaları ise çoğunlukla şişliğin yanı sıra herhangi bir belirti görülmediği zaman uygulanabilir. 

    Bu uygulamalar ve gerekli egzersizlerle dahi kendiliğinden geçmeyen popliteal kisti için ilaçlı tedaviye de başlanabilir. Akut aşırı ağrılı ve şiş Baker kistine çözüm olarak, steril aspirasyon uygulaması ve iğne yoluyla boşaltılarak glukokortikoid verilmesi sunulabilir. Bu yöntemde ağrıları ve romatizmal yangıyı azaltmak hedeflenir. 

    Diğer bir Baker kisti tedavi yöntemi ise ultrason ile gerçekleştirilen aspirasyondur. Bu yöntem sayesinde iğne yardımıyla kistin içindeki sıvı boşaltılır. Bazı hastalara, iğneli aspirasyon tedavisi akabinde fizik tedavi de tavsiye edilmektedir. Bazı vakalarda ise kistin tedavisi için kistin gelişimine sebebiyet veren romatizmal ya da ortopedik eklem patolojisinin de tedavi edilmesi gerekir. Bu noktada da antiromatizmal ilaçlardan ya da cerrahi yöntemlerden yararlanılır.

    Baker Kisti Ameliyatı

    Baker kisti bazen kendiliğinden geçer. Bazen de ilaçlar veya aspirasyon yöntemi ile tedavi edilir. Ancak Baker kisti patladığında veya çok ciddi komplikasyonlara neden olduğunda, hastalar için ameliyat seçeneği söz konusu olmaktadır. Bu noktada Baker kisti ameliyatı son çare olarak uygulanmakta ve nüks eden vakalarda tercih edilmektedir. Diz eklemi ameliyatlarında sıkça uygulanan artroskopik yöntem, Baker kisti ameliyat yöntemleri arasında yer almaktadır.  

    Ekseriyetle lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyonlarda asıl hedef kistin tamamıyla çıkarılmasıdır. Ancak artroskopi operasyonlarının ardından kistin tekrar oluşma riskinin bulunduğu da göz ardı edilmemelidir. İlgili bölgede zamanla tekrardan sıvı biriktiği takdirde ise açık ameliyat yöntemi söz konusu olabilir. Açık ameliyat uygulamasında kistin tamamı alınır, akabinde kistin olduğu bölge kapatılır. Cerrahi uygulamaların ardından kistin tekrarlama olasılığı %40’dır. Dolayısıyla ameliyat sonrasında hastanın durumunun düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir. 

    Baker Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Kist duvarının yırtılması gibi komplikasyonlar görülmediği takdirde, Baker kisti ameliyatı ortalama 30 dakika sürmektedir. 

    Baker Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

    Her vakada olmasa da bazı durumlarda Baker kisti kendiliğinden geçer. Uzman doktorların takibinde sadece fizik tedavi uygulamaları ve önerilen egzersiz hareketleriyle zamanla kistin kaybolması mümkündür. Vakaların büyük bölümünde (%70) kistin kaybolduğu gözlemlense de, Popliteal kistinin kendiliğinden geçmesi son derece uzun sürmektedir. Hatta öyle ki, bazı vakalarda kistin ortadan kalkması yılları bulabilmektedir. 

    Baker Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Baker kisti tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen dönemlerde patlayabilme riski mevcuttur. Patlama ise açığa çıkan eklem sıvısının baldırlara doğru akmasına yol açar. Bununla birlikte dizden ayak bileğine kadar keskin bir ağrı, şişlik ve renk değişiklikleri meydana gelmektedir. Keza sıvı akışının söz konusu olduğu baldırda belirgin bir kızarıklık ve şişlikler de görülebilir. Bu durum, oldukça ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Hatta bacak damarlarında kan pıhtısı dahi meydana gelebilir. Dolayısıyla şişlik ve kızarıklıklar devam ettiği takdirde, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak elzemdir.

    Baker Kisti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Baker Kistine Hangi Bölüm Bakar?

    Belirtiler genellikle fiziksel aktivite esnasında veya uzun süre ayakta kalındığında ortaya çıkar. Dolayısıyla Baker kisti için ortopedi bölümünden randevu almanız gerekir.

    Baker Kisti Tehlikeli mi?

    Baker kisti, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Aynı zamanda bacak damarlarında kan pıhtısı oluşumuna da sebebiyet verebilir. Dolayısıyla şişlik ve kızarıklıkların devam etmesi halinde, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

    Baker Kisti Kanser midir?

    Baker kisti kanser değildir ve kansere de dönüşmez. Fakat bir hayli dikkatli olunması gereken ve ihmal edildiği zaman ciddi problemlere yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla mutlaka tedavi olunmalıdır.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek