Lütfen Bekleyiniz...

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
İçindekiler

    Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? 

    Bebeklerde gaz sancısı problemini önlemek ve bebeğin gazını çıkarmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden ilk olarak, mideye hafif baskı oluşturacak ve gazın çıkmasına destek olacak manevralar yapılabilir. Bebeklerde gazı çıkarmak için yapılması gereken manevralar şu şekilde sıralanabilir: 

    • Bebeği sırtüstü yatırın. Akabinde bebeğin karnına saat yönünde masaj yapın ve dizlerini karnına doğru hareket ettirmeye çalışın. Bu yöntem bebeğin gazını çıkarma konusunda fayda sağlayabilir. 
    • Bebeği besledikten sonra midesine hafif bir baskı oluşturacak biçimde kucağınıza alın. Daha sonra bebeğin çenesini omza yaslayın ve aynı anda sırtını ovalayın. 
    • Bebeğin karnını bacak üzerine gelecek biçimde yatırın. Ve sırtını ovalamaya başlayın.
    • Son olarak, bebeğin gazını çıkarmaya çalışırken mide üzerine fazla baskı yapmamaya dikkat edin. Zira fazla baskı yaptığınız takdirde bebeğiniz kusabilir. 

    Yukarıda sayılan bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri, düzgün bir şekilde uygulandığında etkili olabilmektedir. 

    Bebeklerde Gaz Çıkarma Hareketleri

    Bebeklerde gaz sancısını gidermek için gaz masajına ek olarak başka hareketler de mevcuttur. Bu hareketler sonuç vermediği takdirde gaz masajı denenir. Gaz çıkarma hareketleri söz konusu olduğunda ise ilk başta bebeğin sırtını sıvazlamak akla gelir. Sırt sıvazlama ile beraber mevsim de uygunsa ılık bir duş bebeğinize iyi gelebilir.  

    Bazen bebek gaz damlası kullanmak da faydalı olabilir. Lakin yine de, bebek gazını çıkarmak için en etkili yol gaz masajı olarak kabul edilir. Siz de ‘’yeni doğan bebeği gazı nasıl çıkar?’’ sorusunun cevabını merak ediyorsanız, gaz masajı tekniklerini detaylıca inceleyebilirsiniz. 

    Bebeklerde Gaz Masajı

    Bebeklerde gaz masajı yapmadan önce bebek yağı gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünler bebeğin daha fazla rahat etmesini sağlayacaktır. Bebek masajı esnasında, ilk olarak anne veya babanın sol eli bebeğin göbek deliğinin altına yerleştirilir. Sağ el ise göbek deliğinin üstüne gelecek şekilde konumlanır. 

    Bir eliniz saat yönünde yavaşça ovalama yapmalıdır. Diğer elle ise saat yönünün tersi izlenir. Akabinde ayaklar tutularak yavaşça karın bölgesine doğru götürülmelidir. Sonra, karnı yukarıdan aşağı yöne doğru sıvazlamak gerekir. Masajın son işleminde bebek yüz üstü yatırılır. Ve popo üstü bölgesi ovalanır. Bu gaz masajı ile birlikte bebeğin gazını çıkarmak mümkündür. 

    Bebeklerde Gaz Neden Olur?

    Bebeklerde gaz oluşumuna sebebiyet veren iki önemli neden vardır. Bunlardan ilki, sindirim sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olmasıdır. Sindirim yetersiz kaldığı zaman gaz meydana gelir. Boşaltım sisteminin henüz gelişmemiş olması nedeniyle de oluşan gazın dışarıya atılması çok daha zor hale gelir. Ayrıca laktozun sindirimi için önemli bir faktör olan laktaz enzim düzeyi yenidoğan bebeklerde düşük seviyede olabilmektedir. Bu da beraberinde sindirim yetersizliği oluşumuna yol açabilmektedir. 

    Diğer bir gaz oluşumu nedeni ise beslenme ve ağlamalar esnasında yutulan havanın sindirim sistemi içerisinde hava kabarcıklarını sebep olmasıdır. Zira oluşan gaz bağırsaklar içinde birikir. Bu da gerginlik ve basınç oluşumuna yol açar. Bu durum da bebekte ağrı meydana gelmesiyle sonuçlanır. Bebeklerin şiddetli şekilde ağlamalarının nedeni de biriken gazların meydana getirdiği ağrıdır.

    Bebeğin Gaz Problemi ve Biberon Seçimi

    Bebeklerde gaz sendromunu tetikleyebilecek olaylardan biri de yanlış biberon seçimi veya kullanımı olabilir. Örneğin, biberonla süt verdiğiniz esnada, biberonu eğme açısına dikkat edilmelidir. Özellikle de bu açı sayesinde ağza gelen kısımda boşluk kalmamalıdır. Zira boşluk kalırsa bebek hava yutar. Biberon seçimine gelecek olursak, çok uzun biberonlar bebeklerde daha fazla gaza neden olur. Bu sebeple, biberon seçerken de dikkatli olmak gerekir. 

    Bebekte Gaz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

    Gaz sancısı sebebiyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik meydana gelir. Bu da bebeklerin, dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlamalarına neden olur. Lakin çok fazla ağlayan bir bebekte gaz olduğunu anlayabilmek için doktor muayenesi de son derece önemlidir. Muayene sayesinde altta yatan başka bir sebep olup olmadığı da anlaşılabilir.

    Bebeğin Gazı Çıkmazsa Ne Olur?

    Bebeğin gazını çıkarmadan uyutursanız, midede bulunan gazdan kaynaklı kusmalar meydana gelebilir. Bu kusmalar midedeki akciğerlere kaçabilir. Bu da nefes almada güçlük ve morarma gibi tehlikeli durumlara davetiye çıkarabilir. Aynı zamanda mide ve bağırsaklarda biriken gaz gerginliğe neden olur. Bu gerginlik de beraberinde huzursuzluğu getirir. 

    Huzursuzlukla birlikte bebeğiniz uykuya dalma ve kaliteli uyku uyuma konusunda problem yaşar. Ayrıca huzursuzluktan kaynaklı olarak bebeğiniz sık sık emmek ister. Bu emmeler sonucu yeniden hava yutar. Ve bu da yine gaz oluşumuna sebep olan süreci başlatır. Dolayısıyla bir kısır döngüye girilir. Emerken rahatlayan bebek, daha sonra ağlamaya devam eder. Bu yüzden gazın çıkarılması son derece önemlidir. Gaz çıkarılınca bebek rahatlar ve çok daha iyi bir uyku çekmeye başlar. Bebeğin beslenmesi de düzene girer. 

    Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

    Bilhassa sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebekler için ilk günlerde probiyotik takviyesi yapmak gaz oluşumunu azaltabilir. Simetikon etken maddeli tedaviler de yine gaz sancısından kurtulmak için uygun görülen bebeklere uygulanabilir. Kimyon yağı ve dereotu gibi birtakım bitkisel yağlar içeren şuruplar da gaz sancısına iyi gelebilir. Laktoz sindirimindeki yetersizlikten kaynaklanan huzursuzluk için de laktaz içeren tedavi yöntemleri uygulanarak iyileşme sağlanabilir. Bu süreçte hangi tedavinin bebeğiniz için en iyisi olduğunun kararı ise doktor değerlendirmesi sonrası belirlenmelidir. 


    Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Emzirdikten Kaç Dakika Sonra Gaz Çıkarılır?

    Her emzirme ve beslenmeden sonra 5 ila 7 dakika süresince gaz çıkarma işlemini denemek gerekir. 

    Bebek Gazı Çıkmadan Uyursa Ne Olur?

    Şayet bebek gazı çıkmadan uyuya kalırsa, çok geçmeden uyanır ve ağlamaya devam eder. 

    Kolik Olan Bebek Doktora Götürülmeli mi?

    Kolik olan bebekler huzursuzdurlar. Ve bu bebekleri sakinleştirmek çok çok zordur. Ayrıca bebeğin mustarip olduğu durumun kolik olup olmadığını anlamak için mutlaka doktor muayenesi şarttır. Doktor muayenesinin ardından doktor tarafından en doğru yönlendirme yapılır. Dolayısıyla böyle bir durum söz konusu olduğunda, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak önem arz etmektedir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek