Lütfen Bekleyiniz...

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Nasıl Bulaşır?
İçindekiler

    Hepatit B Nedir?

    Hepatit B, aynı isimle bilinen virüs nedeniyle karaciğerde gelişen durum olarak tanımlanabilir. Hepatit B hastalığı, dünyanın her yerinde sıklıkla görülen bir karaciğer iltihabıdır. Hepatit B, özellikle Güney Avrupa, Doğu ve Uzak Doğu bölgelerinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Hepatit B, bu bölgelere kıyasla Batı’da daha az görülmektedir. Türkiye ise Hepatit B açısından orta derecede riskli bir bölgedir.

    Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

    Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20’sinde sarılık görülürken kalan %80’lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir. Bu tablolar ancak hastalık çok ilerledikten sonra görülmektedir. Ölüm, en çok siroza bağlı karaciğer yetersizliği ve karaciğer kanseri yüzünden meydana gelir. Bu durumda çözüm ancak karaciğer naklidir.

    Hepatit B Nasıl Bulaşır? 

    Hepatit B virüsü insana çeşitli yollardan bulaşmaktadır. Bulaş; kan, kan ürünleri ve enfekte olmuş olan vücut sıvılarının vücuda girmesiyle olur. Diğer geçiş yollarının korunmasız seks, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve gebelikte anneden bebeğe geçiş olduğu bilinmektedir. Yaygın inanışın aksine Hepatit B; aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek ve öksürmek gibi yollarla bulaşmaz. 

    Ayrıca hastalık iş ve okul hayatı açısından da risk oluşturmaz. Ortak alanların kullanımı Hepatit B virüsünün bulaşması için yeterli değildir. Hastalığın seyri akut ya da kronik olabilmektedir. Ancak bazı kişiler hastalığa yakalansa bile belirti vermeden sessiz taşıyıcılar olabilirler. 

    Hepatit B Kimlerde Görülür?

    Özellikle sağlık çalışanları hepatit B’ye karşı büyük risk altındadır. Bunun nedeni sağlık çalışanlarının gün içerisinde sık sık kan ile temas etmeleridir. Kan alırken iğne batması durumunda hastalık sağlık çalışanına bulaşabilmektedir. Hepatit B taşıyan annelerin bebekleri de risk altındadır. Doğum sırasında bulaş anneden çocuğa gerçekleşebilmektedir. Ayrıca korumasız cinsel ilişkiye girenler de risk altındadır. 

    Hepatit B konusunda riskli grupta yer alan kişileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

    • Ortak enjektör kullanan uyuşturucu madde bağımlıları
    • Kan transfüzyonu yapılanlar ve ameliyat olanlar
    • Cerrahi ameliyat ve tıbbi tedavi alanlar
    • Hamile kadınların bebekleri (Anne Hepatit B taşıyıcısı ise)
    • Sağlık personeli/eğitimciler 
    • Hemodiyaliz hastaları, hematoloji hastaları
    • Virüsü taşıyan kişinin aile üyeleri
    • Korunmasız ve çok eşli cinsel hayat
    • Erkek homoseksüeller
    • Seks işçileri
    • Vücut deldirme işlemi yaptıranlar
    • Alkol bağımlıları

    Hepatit B Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Hepatit B tanısı koymak için kan testlerine ihtiyaç vardır. Kan testleri ile virüse ait antijene ve kişideki antikorlara bakılmaktadır. Hastalığın olmaması için ikisinin de negatif sonuç vermesi gerekmektedir. Antikor pozitif çıkıyorsa kişi hastalığı geçirmiş ve tamamen iyileşmiştir. Bu kişiler Hepatit B’ye karşı ömür boyu bağışıklık kazanmış olurlar. Ancak antijen pozitif çıkıyorsa bu kişinin vücudunda hala virüs bulunduğu anlamına gelir. 

    Eğer antijen 6 aydan uzun süre pozitif kalıyorsa bu kronik enfeksiyon anlamına gelebilir. Kişinin HBsAg değeri pozitif ise kişinin vücudunda Hepatit B virüsü bulunmaktadır. Pozitif değer kişinin Hepatit B aşısına başarılı tepki gösterdiğini; kronik olmayan bir hepatit B enfeksiyonundan iyileştiğini ve bunun yanında ileride hepatit B enfeksiyonuna bağışıklık kazandığını gösterir. HBcAb’nin pozitif olması ise önceden geçirilen hepatit B enfeksiyonuna işaret eder. 

    Hepatit B Tedavisi Mümkün müdür?

    Hepatit B, en uzun tedavi süresi olan hastalıklardan birisidir. Tedaviler bazı kişilerde ömür boyu sürebilmektedir. Hastalığı tamamen geçiren bir ilaç ise bulunamamıştır. İlaç tedavisinin kesildiği durumlarda hastalık şiddetini artırabilmektedir. Özellikle taşıyıcı kişiler yılda 1-2 kez mutlaka sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar. 

    Bu bakımdan sirozlu ve ciddi kronik hepatitli kişiler doktor danışmadan asla kullandıkları ilaçları bırakmamalıdırlar. Kronik Hepatit B hastalarının senede 1 veya 2 kere ultrason takipleri yapılmalıdır. Bu önemlerin uyulmaması durumunda hastalık şiddetini arttırabilir ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu durumda ise karaciğer nakli tek çözümdür. 

    Hepatit B Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Uzun süredir Hepatit B tedavisi için yeni antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında yeni ilaçlar için de çalışmalar hala devam etmektedir. Ancak ilgili tedaviler uygulansa bile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Yapılan tedaviler hastalığı yavaşlatmaya ve virüs aktivitesini azaltmaya yönelik olarak yapılmaktadır.

    Hepatit B Aşısı Nedir?

    Hepatit B aşısı, Hepatit B ile daha önce karşılaşmamış kişilere yapılmaktadır. Özellikle bazı meslek grupları Hepatit B açısından büyük risk altındadır. Bu kişileri aşılama ile korumak mümkündür. Örneğin, sağlık çalışanlarının hepsi önemli risk altında çalıştığı için mutlaka aşılanmaları gerekmektedir. 

    Bu kişiler, başkalarının vücut sıvıları ile en çok temasta olan meslek gruplarındandır. Bakımevi çalışanları ve öğretmenlerin de diğer insanlarla teması çok olduğundan aşılanmaları önemlidir. Böylece bu kişiler hastalıkla karşılaşsa bile herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkmayacaktır.

    Hepatit B Aşısı Nasıl Uygulanır?

    Hepatit B aşısı ilk olarak bebeklik çağında uygulanmaktadır. Bebeklerde birinci doz aşısı ilk 72 saat içerisinde uygulanmaktadır. İkinci doz ise bebek 1.ayını doldurduktan sonra uygulanır. Son doz olan üçüncü doz ise 6. ay tamamlandıktan sonra uygulanmaktadır. Ancak anne Hepatit B taşıyıcısı ise ilk dozu bebeğin doğumundan 12 saat içerisinde yapılmalıdır. Sonrasında bu süreç yine 1. ay ve 6. ay sonunda tekrarlanmalıdır. 

    Yetişkin kişilerin hastalıktan tam olarak korunması için toplam 3 doz aşı olmaları önerilmektedir. Hepatit B’nin aşı takvimi ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Ayrıca Hepatit B aşısına ulaşmak oldukça kolaydır. Hepatit B aşısına hastanelerden, sağlık kurumlarından ve aile hekimliklerinden ulaşmak mümkündür. Hastalık taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için Hepatit B testi olmak da önemlidir. Hepatit B testini de aynı şekilde hastanelerde, sağlık kurumlarında ve aile hekimliklerinde yaptırabilmek mümkündür.

    Hepatit B Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

    Hepatit B hastaları ilaç tedavilerinin yanı sıra beslenmelerine de dikkat etmelilerdir. Bu kişiler alkol almamalı ve bitkisel çözümlere yönelmemelidirler. Özellikle fazla tuzlu yemekler tercih edilmemelidir. Kişide kilo sorunu varsa düzenli egzersiz ve uygun bir beslenme düzeni gerekmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir sebze ve meyve hastalığı geçirmeye yaramayacaktır. Özellikle enginar, karaciğere fazla tüketildiğinde zarar verebilir. Karaciğer hastalıklarında filtre kahvenin karaciğere iyi geldiği bilinmektedir.

    Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan hastalarda Hepatit B alevlenebilir ve önemli ölçüde karaciğer hasarına yol açabilir. Organ nakli yapılmış kişiler, kanser ve lösemi hastaları da bu bakımdan risk altındadır. Ayrıca kronik romatizmal hastalığı ve kronik bağırsak hastalığı olan kişilerde de Hepatit B yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu kişilerde izlenecek olan tedavi diğer hastaların tedavisinden farklı olarak yapılabilir. Tedaviler uzun süreli ve koruyucudur. 

    Hepatit B Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Hepatit B Taşıyıcısı Kime Denir?

    Erişkin hastaların ortalama %10’unda kandaki virüs temizlenemez. Çocuk hastalarda ise bu oran %90 civarındadır. Bu durumda bu kişiler virüsü taşırlar ve başkalarına bulaştırırlar. Bu kişilere Hepatit B taşıyıcısı denmektedir. Görünüşte hiçbir sağlık sorunu belirtisi vermeyen kişiler vücut sıvılarıyla hastalığı diğer insanlara bulaştırırlar. Hepatit B taşıyıcılarından bazılarında kronik hastalık gelişmektedir ve bunun sonucunda siroz ve karaciğer kanseri görülebilmektedir.

    Hepatit B Kronik Hastalık Varsa Ne Yapmak Gerekir?

    Bu durumda virüs kişinin vücuduna çoktan girmiştir ancak kişide bağışıklık gelişmemiştir. Bu kişiler uzun seneler boyunca gerekli önlemleri alarak normal hayatlarına devam edebilirler. Ancak bu durumda doktor kontrolünde bulunmaları şarttır. Zaman zaman yapılacak olan bazı tetkikler ile durum kontrol altına alınabilir. Ancak bu kişiler hastalığı başkalarına bulaştırma riskleri olduğunu hiçbir zaman unutmamalıdır. 

    Hepatit B Hastaları Spor Yapabilir mi?

    Hepatit B hastalarının spor aktivitelerine katılmalarının hiçbir sakıncası yoktur. Bu kişiler spor gibi aktivitelerde diğerleri için risk oluşturmazlar. Ayrıca okul ve iş hayatlarında da risk söz konusu değildir.

    Hepatit B Aşısı Koruyucu mudur?

    Hepatit B aşısı hastalıktan korunmak için en etkili yöntemdir. Aşı takvimine göre uygulanmış olan 3’er dozun ardından kişiler oluşan antikorlar sayesinde hastalığa karşı ömür boyu korunacaklardır.

    Hepatit B Ölümcül müdür?

    Sağlıklı taşıyıcıların senede 1 veya 2 kere kontrollerini yaptırmaları şarttır. Bunun yanında ilaç tedavisi gören kişiler ilaçlarını kullanmayı doktorları söylemediği sürece bırakmamalıdırlar. Bu durumda siroz ya da karaciğer kanseri gelişebilir. Siroz da karaciğer kanseri de ölümcül hastalıklardandır. 

    Güzellik Merkezlerinden Hepatit B Bulaşır mı?

    Hepatit B hastalığı, kişiden kişiye vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri Hepatit B’nin yanında viral enfeksiyonlar ve mantar hastalıkları açısından da risk teşkil etmektedir. Güzellik merkezlerinde kullanılan aletler kesik ve sıyrıklara neden olabilir. 

    Başka kişiler için de bu aletlerin kullanılması durumunda hastalık diğer insanların kan dolaşımına girebilir. Bu yüzden manikür ve pedikür setleri kişiye özel olması gereken eşyalardır. Güzellik merkezlerinde tek seferlik manikür ve pedikür setleri tercih edilirsiniz ya da kendi setinizi yanınızda götürebilirsiniz.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek