Lütfen Bekleyiniz...

Gebelik Hesaplama

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Gebelik Hesaplama

Gebelik Hesaplama Aracı

* Gebelik hesaplaması için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:

Gün Seçiniz
Ay Seçiniz
Yıl Seçiniz
İçindekiler

    Gebelik Hesaplama Nedir?

    Birçok anne adayı sürekli gebelik tarihini tahmin etmeye çalışır ve bunun için çeşitli araştırmalar yaparlar. Gebelik hesaplama işlemini en doğru şekilde yapmak için bir kadın doğum doktoruna başvurmak ve süreci doktorla birlikte takip etmek alınacak en doğru karar olacaktır. Bununla birlikte hesap yapılırken gün gün ya da ay ay gebelik hesaplaması gibi yöntemler yerine hafta hafta gebelik hesaplaması yöntemi tercih edilir. 

    İlişki tarihine göre gebelik hesaplama yöntemine de pek sık başvurulmaz. Bu durumun asıl sebebi, uluslararası standartlara göre gebeliğin başlangıç tarihinin son âdet kanamasının ilk günü olarak belirlenmiş olmasıdır. Bu hesaplar kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir ve dolayısıyla birçok anne adayı doğum yapacağı günü tahmin etmekte zorlanabilir. Aynı zamanda birçok anne adayı yanlış bir kanıya vararak doğum günü hesaplamasını hamile olduğunu öğrendiği tarihten itibaren yapar ve bu da yanlış hesaplamalara yol açabilir. 

    Ancak gerçeğe en yakın tahmin yukarıda da belirtildiği gibi son görülen âdet kanamasının ilk gününe bakarak yapılabilir. Bu tarih, aslında anne adayı kişinin vücudunun kendisini hamilelik sürecine hazırladığı zamana tekabül eder. Yani kişinin rahim duvarı (endometrium) kalınlaşır ve progesteron hormonu sayesinde duvardan dökülen parçalar kanla birlikte vücuttan dışarı atılır. Daha sonra ise rahim kendisini yenilemeye başlar ve kadın üreme hücresi olan yumurtalar olgunlaşır. 

    Zamanla gelişmeye başlayan yumurta fallop tüpleri aracılığıyla rahme doğru ilerlemeye başlar. Bu süreçte eğer yumurta dışarıdan gelen sperm hücresiyle karşılaşırsa döllenme işlemi başlar ve embriyo oluşur. Bunu takip eden süreç ise ortalama 20 gün sürer. Yani yaklaşık ilk 1 aylık süreç anne adayının vücudu için bir hazırlık sürecidir ve bunun sonucu olarak çoğu durumda ilk hamilelik belirtileri döllenme sonrasındaki 4 ya da 5. haftadan önce ortaya çıkmaz. 

    Gebelik süreci doğal ve olağan şekilde ilerlediği durumlarda doğum tarihini tahmin etmek mümkündür. Ancak kimi durumlarda süreç olması gerektiği gibi sağlıklı bir şekilde işlemeyebilir. Örneğin normalde 40 hafta sürmesi gereken hamilelik süreci, kimi durumlarda 24 ile 37. haftalar arasında son bulabilir ve bunun sonucunda erken doğum gerçekleşebilir. Erken doğum vakalarının büyük bir çoğunluğu ise 34 ve 37. haftalar arasında gerçekleşmektedir.

    Ayrıntılı Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Gebelik haftası hesaplama birçok farklı yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. Gebelik süreci günlere ayrılarak bakıldığında 280 gün, hafta hafta bakıldığında ise 40 hafta sürer. Doğru sonuca ulaşmak adına sıklıkla haftalık hesaplama yöntemi tercih edilir. Gebeliğin başladığı hafta, uluslararası standartlara göre son âdet kanamasının ilk günü olarak belirlenmiştir. Doğum tarihini hesaplamak için kullanılan bir diğer metot ise son âdet kanamasının olduğu tarihten 3 ay çıkartıp 7 gün eklemektir. Böylelikle doğumun hangi hafta yapılacağı kestirilebilir. 

    Örneğin en son âdet kanamasının ilk günü 20 Nisan olan bir anne adayı, bu tarihten 3 ay geriye gidilip üzerine 7 gün eklendiğinde 27 Ocak haftasında doğum yapacağı sonucuna varılabilir. Gebelik hesaplaması yapmak anne adayları için oldukça önemlidir. Zira bu sayede anne adayları hafta hafta ortaya çıkabilecek semptomları, izlenmesi gereken tavsiyeleri ya da önlemleri daha iyi bir şekilde takip edebilir. Eğer bu tarih bir şekilde unutulduysa ya da anne adayı olan kişi hesaplamayı yapması için doktoruna net bilgi sağlayamıyorsa, gebelik haftasının hesaplanması için kişiye ultrasonografi yapılır ve böylelikle bebeğin ve rahmin gelişimine bakılarak gebelik süresi hesaplanabilir.

    Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Tüp bebek yöntemi doğal yollardan çocuk sahibi olamayan ya da bu ihtimalin oldukça düşük olduğu çiftler tarafından tercih edilmektedir. Modern çağın en büyük yeniliklerinden olan tüp bebek yönteminde kadın üreme hücresi olan yumurta ve erkek üreme hücresi olan sperm alınarak laboratuvar ortamında birleştirilir. Dolayısıyla normalde cinsel ilişki sırasında olması gereken "döllenme" işlemi laboratuvar ortamında yapay olarak sağlanmış olur. Bu alanda uzmanlaşmış bir doktor ekibi tarafından takip edildiği durumlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı son derece yüksektir. 

    Tüp bebek yöntemini kullanarak çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde gebelik hesaplaması birkaç değişik faktöre bağlı olarak değişim gösterir. Örneğin kişinin tedavi sırasında kullandığı ilaçlar ve diğer çeşitli hormonal etkiler, son adet döngüsünün farklı görünmesine sebep olabilir ve bu da hesaplamaya etki edebilir. Aynı zamanda, erkek ve kadın üreme organlarının döllenme işleminin tamamlanması için yaklaşık 2 haftaya denk düşen bir süreç geçmesi gerekmektedir. 

    Dolayısıyla döllenme gerçekleştikten sonra yani hamileliğin 2. haftasında embriyo transferi yapılır. Bu durumun sonucu olarak embriyonun tam olarak hangi gün rahme yerleştiği bilinir. Dolayısıyla buradan hareketle doğum tarihini de tahmin etmek mümkündür. Tedavinin ilerleyişine göre kimi farklılıklar olabilse de, embriyonun yerleştirilmesinden itibaren ortalama 266 gün sonra, yani yaklaşık 38 hafta sonra, doğumun gerçekleşeceği öngörülür. 

    Kimi durumlarda ise anne rahmine birden fazla embriyo yerleştirilebilir. Bu yöntem kullanılarak yapılan tüp bebek tedavisi zaman zaman kişinin hamile kalma ihtimalini arttırsa da normal tedaviye göre biraz daha riskli olduğu kabul edilir. Bununla birlikte çoklu embriyo transferi sonucunda çoğul gebelik durumu da görülebilir. Tıpkı tekli embriyo transferinde olduğu gibi çoklu embriyo transferinde de gebelik hesaplama yöntemi aynıdır. Yani embriyo transferinden sonraki 266. günde doğumun gerçekleşeceği hesaplanır.

    Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

    Ay ay gebelik hesaplaması haftalık yapılan hesaplama yöntemine göre daha az tercih edilmektedir. Söz konusu hesaplama yönteminde, hamilelik sürecinin başlangıç tarihi olarak yumurtanın döllendiği vakitten hareket edilir. Ay ay gebelik hesaplama yönteminin zorluğu da buradan ileri gelir. 

    Zira döllenme tarihini tam olarak bilmek zor olabilir. Bu sebeple hesaplama yapmak için 28 günlük adet döngüsünün 14. günü referans noktası olarak alınır. Bunun sebebi ise gebeliğin genellikle 14. gün civarında başlayacak olmasından ileri gelir. Ay üzerinden yapılacak olan gebelik hesabı tam da bu tarihten başlar ve kişi kaç aylık hamile olduğunu hesap edebilir.

    Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir?

    Gebelik hesaplama işlemi yapılırken anne adaylarının yardım alabileceği bir gebelik hesaplama cetveli bulunmaktadır. Bu tablo aynı zamanda hamileliğin kaçıncı haftasını olduğunu bilen ancak kaçıncı ayında olduğunu bilmeyen kişilere de yardımcı olmaktadır. Gebelik hesaplama cetveline göre:

    • 4 ila 5 haftalık gebelik: 1 aylık
    • 8 ila 9 haftalık gebelik: 2 aylık
    • 12 ila 13 haftalık gebelik: 3 aylık
    • 16 ila 17 haftalık gebelik: 4 aylık
    • 20 ila 21 haftalık gebelik: 5 aylık
    • 24 ila 25 haftalık gebelik: 6 aylık
    • 28 ila 29 haftalık gebelik: 7 aylık
    • 32 ila 33 haftalık gebelik: 8 aylık
    • 36 ila 37 haftalık gebelik: 9 aylık
    • 40. Haftanın son dönemi ise 9 ay 10 günlük hamilelik sürecine tekabül etmektedir.

    İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

    İlişki tarihine göre yapılan gebelik hesaplamasının doğru sonuçlar vermesi pek muhtemel değildir. Dolayısıyla kişi tam olarak kaç haftadır hamile olduğunu öğrenmek ve doğum tarihini hesaplamak amacıyla son âdet kanaması geçirdiği ilk günü baz almalıdır. Bu durum göz önüne alınarak, ilişki tarihine göre yapılan gebelik hesaplamasında tam net bir tarihe ulaşmanın zor olduğu bilinmelidir. Fakat yine de ortalama bir gebelik tarihi hesaplaması yapmak mümkündür. 

    Bu duruma yol açan şey ise spermlerin rahim içerisinde yaklaşık 3 gün boyunca hayatta kalabilecek olmasıdır. Bu da 72 saate tekabül eder. Sonuç olarak yumurtalıklardan rahme doğru hareketine başlayan yumurtanın tam olarak hangi aralıkta dölleneceği belli değildir. Örneğin döllenme işlemi kimi durumlarda ilk 2 saat içerisinde gerçekleşirken, kimi durumlarda ise 70. saatte gerçekleşebilir. Bu da ilişkiye girilen tarih tam olarak biliniyor olsa dahi doğum tarihinde yaklaşık 2-3 günlük sapmalara sebebiyet verebilir.

    Ultrason ile Gebelik Hesaplama Nasıl Olur?

    Eğer kişi adet gördüğü son dönemin ilk gününü tam olarak bilmiyorsa, sıklıkla düzensiz adet yaşayan bir vücut yapısına sahipse, ovülasyon dönemi geciktiyse ya da basitçe gebeliğinin başlangıç tarihi hakkında çeşitli şüpheleri mevcutsa bir kadın doğum doktorundan randevu alarak bu durumu görüşebilir. 

    Bu durumda gebeliğin süresini tespit etmek için ultrasonografi yöntemi kadın doğum doktorları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Ultrasonografi yönteminden elde edilen sonuçlara ek olarak kişinin uterusunun boyutu da her muayenede ölçülür. Bu iki verinin birleşimi sonucunda kişinin gebelik süresi tespit edilir ve doğum tarihi üzerinde net bir öngörüye sahip olunabilir.


    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek