Lütfen Bekleyiniz...

Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama

Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama Aracı

Cinsiyet Seçiniz
Yaşınız (Örn. 32)
Boyunuz cm. (Örn. 172)
Kilonuz kg. (Örn. 69)

İçindekiler


    Günümüzde pek çok kişi bazal metabolizma hızını merak etmekte ve bunun için güvenilir bir hesaplama aracı aramaktadır. Sizin için sunduğumuz hızlı ve güvenilir Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama Aracı sayesinde artık çok kolay bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz! 

    Bazal Metabolizma Nedir?

    İnsan vücudunun hareket edebilmek için enerji harcadığı bilinen bir gerçektir. Ancak gözden kaçan bilgilerden biri de vücudun hareket etmiyorken de enerji harcadığıdır. Vücudu sıcak tutma, nefes alma gibi vücudun sadece yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek için enerji kullanan metabolik sisteme bazal metabolizma adı verilir.  Yani kas hareketi yapmadan,  fiziki aktivitede bulunmadan vücudun kendi sistemini idame ettirmek için kullandığı enerjidir.

    Hiçbir aktivitede bulunmuyorsak bile yaşamsal fonksiyonları devam ettirmek için vücudun enerjiye ihtiyacı vardır. Bazal metabolizma, dinlenme sırasında vücudu hayatta tutabilmek için harcanan minimum enerji miktarını ifade eder. Nefes alma, hücre üretimi, besin işleme, protein sentezi ve iyon taşınması gibi vücudun sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan toplam kalori miktarıdır.

    Beyin, böbrekler, karaciğer ve kalp gibi vücudun ana organları dinlenirken yakılan enerjinin yarısını oluştururlar. Yağ, sindirim sistemi ve en önemlisi kaslar ise kalan enerjiyi oluştururlar. Bir kişinin vücudunun işlevini devam ettirebilmesi için gereken minimum kalori miktarının ne kadar olduğu kişiden kişiye değişmektedir.

    Bazal Metabolizma Hızı Nedir?

    Özellikle kilo almak veya kilo vermek isteyenler için bazal metabolizma hızı oldukça önem taşır. Vücudun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için belli bir enerji miktarı gerekir. Halk arasında düşünülenin aksine vücudumuz fiziksel bir aktivitede bulunmasa da hayatta kalabilmek için kaloriye ihtiyaç duyulur. Solunum, hücre üretimi, dolaşım gibi hayati fonksiyonları gerçekleştirebilmek için enerji gerekir.

    İnsan vücudu uyurken bile enerji harcar. İhtiyaç duyulan minimum kalori miktarı kişiden kişiye değişir. Yaş, cinsiyet, hareketlilik gibi unsurlar bazal metabolizma hızını etkileyen bir durumdur. Gerek fiziksel gerek zihnen dinlenmeye çekilmiş bir insanın yaklaşık 12 saat süren açlık durumunda harcanan enerjidir. Ayrıca yaşın ilerlemesi ile birlikte bazal metabolizma hızının düştüğünü söylemek mümkündür.

    Bununla birlikte, bazal metabolizma ve dinlenme metabolizması sıkça birbirine karıştırılır ancak ikisi benzer olsa da birbirinden oldukça farklıdır. Dinlenme metabolizma hızı, vücudun dinlenirken yaktığı kaloriye denir. Dinlenme metabolizma hızı hesaplanırken yaşamsal fonksiyonların yanı sıra vücut dinlenme durumundayken yaktığı kaloriler de hesaba katılmalıdır. Dinlenme metabolizma hızından söz edildiğinde sindirim ve egzersiz dışında giyinmek, yemek yeme hareketi vb. yaşantıda fazla efor sarf etmeden yapılan hareketler de hesaba katılır. Genellikle sabah uyandıktan sonra, kahvaltıdan önce veya bir egzersiz yapmadan önce ölçülür. 

    Bazal Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?

    Boy, kilo ve yaşa bağlı olarak hesaplanan bazal metabolizma hızı Harris-Benedict formülü ile hesaplanır. Bu yöntem oldukça tahmini bir sonuç verir. Bu yüzden en doğru hesaplama ancak laboratuvar ortamında mümkün olabilir. Zira donanımlı bir laboratuvar ortamında BMH hesaplaması çok daha doğru sonuç verecektir.

    Yine de laboratuvarda ölçüm yapma şansının olmadığı durumlarda nasıl hareket edilmesine dair bir fikir sahibi olmak için Harris-Benedict formülüne başvurmak önemlidir. Bu sayede kişi, kendi vücuduna dair bir fikir edinmiş olur. Kadınlar ve erkekler için baz alınan değerlerin farklı olduğu da unutulmamalıdır.

    Harris-Benedict formülüne göre hesaplama şöyle yapılır:

    • Kadınlar için BMH hesaplama formülü = BMH;655,1 + (9,56 x kilo) + (1,85 x boy) – (4,68 x yaş)
    • Erkekler için BMH hesaplama formülü = BMH;66,5 + (13,75 x kilo) + (5,03 x boy) – (6,75 x yaş)

    Bu formülün yanı sıra Mifflin-St. Jeor formülü de mevcuttur. Dinlenme metabolizma hızını ölçmek için ise Katch-McArdle formülü kullanılır.

    Bazal Metabolizma Hızı Değişir mi?

    BMH’nin sabit bir değer olmadığı unutulmamalıdır. Dikkat edildiğinde BMH’yi de değiştirmek mümkündür. Yağsız vücut kütlesini artıracak egzersizler, doğru beslenme, düzenli uyku uyuma gibi eylemler hızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Gerekli sıvı tüketimi de çok önemlidir ve unutulmamalıdır. Beden kitle endeksine göre kişinin alması gereken sıvı miktarını almaması BMH’yi düşürecektir.

    BMH artabileceği gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak düşebilir de. Bunun nedenleri arasında hareketsiz bir yaşam, düzensiz beslenme ve yetersiz uyku gelir. Bununla birlikte kişi hayat düzenine dikkat etse bile düşmesine neden olan başka unsurlar da vardır. Hormonal bozukluklar bunlardan biridir ve tedavi edilmesi gerekir.

    Kadınlar için menopoz, genetik yapı, yaş gibi unsurlar da bazal metabolizmayı etkileyen başka unsurlardır. Çeşitli hastalıklar, ilaç kullanımı, stres gibi durumlar da metabolizmayı etkileyecektir. Ayrıca unutulmamalıdır ki kişilerin zayıflama ve daha sağlıklı olma ihtiyacıyla başvurduğu düşük kalorili, sağlıksız diyetler BMH’yi yavaşlatmakta ve istenenin tam tersi etki yapmaktadır. 

    Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

    BMH, kişiler arasında oldukça farklılık gösteren bir değerdir. Kişiye göre ortalama 1000-2500 kalori arasında değişebilir. Hızı etkileyen en önemli etken kişinin yağsız vücut kütlesidir. Yağsız vücut kütlesini vücut dokularının depoladığı yağ haricinde kalan hücre içi ve hücre dışı sıvılar, kas dokusu ve mineraller oluşturur. Bu değerler herkeste farklı olacağından BMH de değişiklik gösterecektir.

    Büyük ölçüde kan pompalama ve nefes alma gibi hayati fonksiyonlarla ilgili olan BMH, günlük aktivitelerden etkilenmez. Ancak genetik, hızı etkileyen en önemli faktörler arasındadır. Bazı genler daha hızlı metabolizma hızına sahipken bazıları daha yavaş hıza sahiptir.

    Hormonal sorunlar da BMH’yi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Kilo sorunu olan pek çok kişi hormonal sorunlarının farkında olmamaktadır. Ancak örneğin tiroit hormonunun düzgün salgılanmaması yüzde 30-40 oranında BMH’de düşüş gözlemlenir. Bu da pek çok sağlık sorununa yol açacağından tedavi edilmesi gerekir.

    Bazal Metabolizma Nasıl Artar?

    Sanılanın aksine BMH’yi artırmak imkansız değildir. Genetik, yaş, cinsiyet gibi faktörler çok önemli olsa da BMH değiştirilebilen bir değerdir. BMH arttırmak için gerekli adımlar takip edildiğinde kişi kendisi için mümkün olan en yüksek değerlere ulaşabilecektir.

    Bu değeri yükseltmek için kas kütlesini artırmak en etkili yollardan biridir. Uyku halinde bile kas dokusu, yağ dokusundan üç kat fazla enerji harcar. Kas kütlenizin fazla olması, dinlenirken bile fazla kalori yakmanıza olanak sağlayacaktır.

    Hayat şartlarınızı iyileştirmek de yardımcı olacaktır. Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam BMH’nin azalmasına yol açar. Yediklerinize dikkat etmek ve aktif bir hayat sürmek zamanla BMH’nin artmasına yardımcı olacaktır. Eğer hormonal bir sorun varsa bunun düzeltilmesi, tedavi edilmesi de faydalı olacaktır.

    Bazal Metabolizma Hızını Bilmek Neden Önemli?

    Günlük ne kadar kalori alınması gerektiğinin bilinmesi için BMH’nin bilinmesi oldukça önemlidir. Kilo verme, kilo alma, mevcut kiloyu koruma, aktif spor yapma gibi durumlarda günlük ne kadar kalori alınacağının bilinmesi için Bazal metabolizma hızını bilmek oldukça önemlidir.

    BMH’nizi bilmek ve buna uygun yaşamak için illa bir kilo hedefiniz olması da gerekmemektedir. Sağlıklı yaşamınızı sürdürmek ve gelecekte herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına da BMH değerinizi bilmek ve buna uygun yaşamak önem taşır.

    Yavaş bazal metabolizma hızı hormonal bazı sorunlara da işaret edebileceğinden dikkat etmek gerekir. Bu sorunların çözülmemesi gelecekte daha ağır sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatınızı da etkileyecektir.

    Metabolizma Hızı ile Bazal Metabolizma Hızı Farkı

    Vücut tarafından yakılan kalorilerin %70’ini bazal metabolizma hızı oluşturur. Yani sistemimizin çalışması ve herhangi bir sorun çıkmaması için almamız gereken kalori miktarını almaya mecburuz. Metabolizma hızı ise fiziksel aktivitelerde bulunurken, hareket halindeyken de ölçülebilen enerji tüketimidir. Yani yakılan enerji miktarı, bazal metabolizmanıza ek olarak gün içindeki fiziksel aktivite seviyeniz, yiyecekleri sindirirken ve besinlerin vücut tarafından emilirken yakılan kalorilerle belirlenir.

    Bazal Metabolizma Hızı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Bazal Metabolizma Hızı (BMH) Ne Demek?

    Bazal metabolizma hızı, vücudun yaşamı sürdürmesine olanak sağlayan en temel (bazal) işlevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu kalori miktarıdır. Dinlenirken, uyurken bile vücudumuzun sisteminin çalışması için enerjiye ihtiyacımız vardır.

    Bazal Metabolizma Hızı Kaç Olmalı?

    Bu değer kişiden kişiye değişen bir değerdir. Normal olarak kabul edilen değerler cinsiyet ve yaşa göre değişir. 20-40 yaş aralığında bulunan kadınlar için ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Bu yaş aralığındaki erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasındadır. 40 yaş ve üzerindeki bireylerde metabolizma hızı zamanla yavaşlamaya başlar.

    Bazal Metabolizma Hızı Yüksekse Ne Olur?

    BMH değerinin yüksek olması gün içinde vücudumuzun çalışması için gerekli olan kalori miktarının da artacağı anlamına gelir. Eğer BMH hızı yüksekse kişi buna göre beslenmelidir.

    Bazal Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?

    En doğru sonucu almak laboratuvar testleriyle mümkün olacaktır. Ancak bir ipucu vermesi açısından evde bile yapılabilecek hesaplama yöntemleri bulunur.  Harris-Benedict formülü bu yöntemlerden biridir. Bu yöntemlere ek olarak Mifflin-St. Jeor ve Katch-McArdle formülleri de mevcuttur.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek