Lütfen Bekleyiniz...

Gastrointestinal Enfeksiyon ( Gastroenterit ) Nedir ?

Son Güncelleme Tarihi: 24.05.2023
Gastrointestinal Enfeksiyon ( Gastroenterit ) Nedir ?
İçindekiler

    Gastrointestinal Enfeksiyon ( Gastroenterit ) Nedir ?

    Tüm mide-barsak mukozasını tutan infeksiyöz ajanlara bağlı enfeksiyon tablosuna gastrointestinal  enfeksiyon (GASTROENTERİT)  adı verilir. En çok çocuk sağlığı açısından problem teşkil edip erişkinlerde de sıklıkla görülür.

    Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre enfeksiyöz mide bağırsak enfeksiyonları ( Gastroenterit) dünyada ölüm sıklığı açısından 2. sırada yer almakta ve her yıl 2 milyar insanı etkilemektedir. En çok çocuk ölümlerine neden olmakla birlikte dakikada 5-8 çocuk ölüm oranı mevcuttur.


    Gastrointestinal Enfeksiyon Görülme Sıklığı Nedir ?

    Türkiyede ise tüm yaş gruplarında ölüm sıklığı açısından gastroenterit ve komplikasyonları ilk 10’da yer almakta ve çocuklarda 4. sıraya kadar yükselmektedir. Çocukluk döneminde ilk sırada Rotavirüs enfeksiyonu yer almaktadır. Oldukça ağır seyredip hastanede yatış sıklığını arttırmaktadır. Erişkinlerde ise en sık Norovirüs gastroenteritten sorumlu olup , ülkemizde 2008’de bir salgını da tespit edilmiştir. Erişkinlerde bakteriyel enfeksiyon olarak Camphylobakter, Shigella ve Salmonella enfeksiyonları ilk sıralarda yer alır.


    Gastrointestinal Enfeksiyon Hasta Şikayetleri Nelerdir ?

    Gastroenterit rahatsızlığın başlangıcında bulantı-kusma, ishal, karın ağrısı ile başlar ve enfeksiyonun yoğunluğuna bağlı olarak şikayetlerin düzeyi de artar. Beraberinde ateş, kanlı dışkılama, sıvı-elektrolit kaybına bağlı bilinç durum bozukluğuna kadar uzanan bir tabloya neden olabilir. Hastanın yaşı, beraberinde ek hastalıkların varlığı ve şiddetine göre semptomlar ağır tablolara kadar ilerleyebilir. Örneğin en kötü çocukluk çağı ile yaşlı ve bakım hastalarında ağır seyreder.


    Enfeksiyona neden olan etkenler nelerdir ?

    Yaş grubuna göre etken patojenler değişmekle birlikte en sık viral patojenler enfeksiyon kaynağıdır. Çoğunlukla  Rotavirüs, Enterik Adenovirüs (serotip 40, 41),  Calisivirüs ,  Astrovirüs, Sitomegalovirüs gibi viral patojenler ile bakteriyel olarak da Salmonella türleri, Vibrio Cholera, Shigella , Camphylobacteri türleri gastroenterite neden olurlar.


    Gastrointestinal Enfeksiyon Tanısı Nasıl Konulur ?

    Tanıda en önemli unsur iyi bir öykü ve fizik muayenedir. Yüksek ateş, karın ağrısı , ishal durumu ile yapılacak ilave testler tanıyı kesinleştirmede önemli rol oynar. Tanıyı kesinleştirmede öyküde yer alan bazı sorular çok önemlidir. Bunlar; ishalin başlangıç süresi ve zamanı, dışkının özelliği (sulu, yumuşak veya kanlı) , dışkılama sıklığı ve miktarı , ateş ve ateşe eşlik eden belirtiler (konvülziyon, yeni geçirilmiş sistemik infeksiyon) , karın ağrısının yeri ve özelliği, altta yatan hastalık varlığı: Diyabet, kalp, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, HIV gibi...

    Tetkik olarak ise düz karın grafileri, metabolik testler, USG, dışkı testleri kullanılır ve tanı kesinleştirilir. Dışkı kültürü tanıda çok faydalı olmamaktadır. Ayırıcı tanıda enflamatuar bağırsak hastalıkları, fonksiyonel bağırsak düzensizliği (İBS) olmakla birlikte ileri tetkik amaçlı kolonoskopik tetkik de gerekebilir.


    Gastrointestinal Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır ?

    Tedavide en önemli parametre vücut direncinin kırılmasına ve metabolik düzeninin bozulmasına neden olan sıvı-elektrolit dengesindeki düzensizliklerin düzeltilmesidir. Bu nedenle hastaya yapılan metabolik testlerden sonra, gerekli olacak serum tedavisi, bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici ve enfeksiyona yönelik tedaviler düzenlenir.  Ateşle birlikte seyreden ishal tablosunda,  seyahat esnasında oluşan ‘turist ishalinde’, yaygın ishalde,  7 günden uzun süren ishal, bağışıklığı baskılanmış hastalarda tedavide mutlaka antibiyotik tedavisi de gereklidir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek