Lütfen Bekleyiniz...

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
İçindekiler

    Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir?

    Epitelyum hücreler yumurtalıkların ana yapısını oluşturan hücrelerdir. Dokusunda birbirinden farklı birçok hücre bulunan epitel hücrelerde veya embriyonik döneme ait hücrelerde oluşan, bununla birlikte kontrol edilemeyen bölünme ve çoğalma durumuna yumurtalık kanseri denir. Bu durumun tıp literatüründe diğer ismi ise over kanseri olarak geçer. Kadınlarda menopoz sonrası dönemde meydana gelen yumurtalık kanserlerinin %80’i epitelyum dokusunda oluşur. Ancak 20 yaşın altındaki kişilerde görülen yumurtalık kanserlerinin ise %60 kadarında embriyonik tümörler görülür.

    Yumurtalık Kanseri Neden Olur?

    Yumurtalık kanserine neden olan sebepler tam olarak bilinememektedir. Fakat buna rağmen birtakım faktörlerin yumurtalık kanserine neden olduğundan söz edilebilir. Bu nedenlerin başında genellikle genetik, çevresel ve hormonal faktörler gelir. Yumurtalık kanserine neden olan durumları şu şekilde sıralamak mümkündür:

    • Yakın akrabalarda meme ya da yumurtalık kanseri olan kişiler bulunması
    • Son yıllarda bazı genlerde farklılaşmalar olması
    • Yumurtlamayı artırıcı ilaç kullanmak

    Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nedir?

    Yumurtalık kanserinin belirtileri kendilerini hemen belli etmezler. Yumurtalık kanserinin belirtileri her hastada farklılık göstermektedir. Dolayısıyla yumurtalık kanserinin belli bir bulgusu bulunmamaktadır. Yine de bazı belirtileri diğer hastalıklarla benzerdir. Bunların arasında karın ağrısı, şişkinlik hissi ve mide rahatsızlıkları sayılabilir.

    Yumurtalık kanserinin ilerlediği durumlarda ise hasta karnında kitle hissedebilir ya da aşağı doğru basınç hissinden rahatsızlık duyabilir. Bunların yanında karında sıvı birikmesi, idrar ve bağırsak şikayetleri ve karın şişliği şikayetleri görülür.

    Hormon düzensizlikleri ise yumurtalık kanserinin bazı çeşitlerinde görülebilir. Hormon düzensizliklerine bağlı olarak da adet düzensizlikleri, tüylenme ve saç dökülmeleri gözlenebilir. Ancak yumurtalık kanseri hastalarının orak şikayeti karın şişliğidir. Yaygın görülen yumurtalık kanseri belirtileri ise genel olarak şu şekildedir:

    • Bağırsak düzeninde değişiklik, özellikle kabızlık yaşanması
    • Mesane düzeninde değişiklik, sıkça idrara çıkma ihtiyacı
    • İştah kaybı veya normalden hızlı olarak tokluk hissi
    • Vajinal kanama
    • Kilo verme
    • Karında basınç hissi ve şişkinlik
    • Kasıkta dolgunluk hissi veya ağrı
    • Uzun süren hazımsızlık ve gaz
    • Mide bulantısı

    Yumurtalık Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Diğer bütün kanser türlerinde olduğu gibi yumurtalık kanserinin de tanının erken konması çok önemli bir durumdur. Erken tanının sağlanması için kadınlar yıllık olarak jinekologlara ilgili muayeneler için başvurmalıdır. Böylece jinekologlar, muayene sırasında bir kitle varsa fark edecek ya da ultrason yardımıyla yumurtalarda kitle olup olmadığına bakarak erken teşhis yapabilecektir.

    Fakat yumurtalıklarda tespit edilen bütün kistler kanser değildir. Bazı kistler kadınların üreme çağında oluşabilir. Bu kistlerin çoğu zararsız ve basittir. Bu kistler zamanla herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kaybolabilecekleri gibi kanser riski de teşkil etmezler. Bu yüzden, uzman bir doktor tarafından yapılacak olan ultrason muayenesinden sonra bu kistlerin zararlı olup olmadığı tespit edilebilir. Bunların yanı sıra, menopoz dönemindeki kadınlarda ve henüz adet görmemiş genç kızlarda kist ve tümör riski diğerlerine daha fazladır. Yapılacak olan teşhislerde bu da göz önüne alınmalıdır.

    Tümör olan yumurtalık kistlerinin ilerlediği aşamalarda, kanda tümör belirtilerine bakılır. Bu belirtilerden bazıları, bazı over tümörü çeşitlerinde çokça bulunur. Fakat CA 125 ve öteki tümör belirtilerinin yüksek olması her zaman kitlenin kanser özelliği gösterdiği anlamında gelmez. Aynı şekilde bu belirtilerin düşük olması da kanser olmadığı anlamında gelmez. 

    Bunların dışında durumdan emin olmak için doppler ultrasonografi de tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olduğu hakkında bilgi verecektir. Bütün bunlara rağmen bu yöntemlerin hiçbirisi kesin tanı koymak için yeterli değildir, hepsi yardımcı yöntemlerdir. Tümör olmasından şüphe edilen her türlü kitleye kesin tanı koymak için mutlaka kitleden patolojik örnek alınması gerekir. 

    Eğer bir kist tespit edildiyse ve bu kistin doppler incelemeleri normal ise, ayrıca kitlede tümoral hiçbir bulgu yoksa ve kistin boyutu da 8 cm’yi aşmıyorsa bir süre takip yapılabilir. Yapılan takipte kistte küçülme ya da kaybolma görülmediyse genellikle cerrahi müdahale tercih edilir.

    Yumurtalık Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Yumurtalık kanseri tedavisi cerrahi yolla yapılır. Rahim ve yumurtalıkların tamamı alınmakla birlikte kanserin vücutta tutunma olasılığı olan tüm dokular alınır. Yapılan cerrahi müdahalenin ardından ise kemoterapi uygulamasına geçilir. Kanserin evresi kaç olursa olsun başvurulan yol cerrahi müdahaledir. Eğer çıkarılacak olan kitlenin hayati organlara zarar verme riski varsa önce kemoterapi ile kitle küçültülmeye çalışılır. 

    Bu uygulamanın ardından cerrahi yönteme geçilir ve kanserli kitle alınır. Ancak kanserli kitleler alındıktan sonra kanserin vücuttaki yayılımı durduysa kemoterapi tedavisi uygulanmayabilir. Ancak kanserin yayılımı devam ediyorsa kemoterapi ya da radyoterapi uygulamalarına başvurulur. Uygulanacak olan kemoterapi tedavisi kanserin evresine göre farklılık göstermektedir. Operasyondan sonra genellikle 6-9 kür olarak uygulanır.

    Ülkemizde de artık yumurtalık kanseri için yeni tedavi alternatifleri uygulanmaya başlamıştır. Uygulanan yeni tedavi yöntemleri sayesinde artık kür olasılığı artmakta ve hastanın hayatta kalma süresi uzatılmaktadır. Bunlar hastaya büyük bir rahatlık sağlar. Ayrıca artık yumurtalık kanseri tedavisinde üreme işlevinin kaybolmamasına dikkat edilmektedir. Özellikle erken yaşlarda görülen germ hücreli yumurtalık kanserlerinde sadece kanserli dokular alınmaktadır ve böylece hastanın gebe kalma ihtimali korunmaktadır.

    Yumurtalık Kanseri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Yumurtalık Kanserinde Erken Teşhisin Önemi Nedir?

    Yumurtalık kanserinde uygulanacak olan tedaviye kanserin vereceği yanıt tümörün ne kadar ilerleme gösterdiği ile alakalıdır. Eğer kanser erken dönemde teşhis edildiyse ve uygun tedaviler zaman kaybetmeden uygulanmaya başlandıysa, kanser %80-90 oranında ortadan kaldırılabilir. Ancak kanser geç dönemde fark edildiyse ve tedaviye geç kalındıysa iyileşme oranı %40-50 arasındadır. Hasta, yumurtalık kanseri ameliyatı olsa ve kemoterapi tedavisi de alsa bile kontrollerini mutlaka düzenli olarak yaptırmalıdır. 

    Yumurtalık Kanseri Ölümcül Müdür?

    Yumurtalık kanseri, her yaştaki kadında görülebilmekle birlikte kişinin hayatını ciddi oranda tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Yumurtalık kanseri, kadın genital organı kanserleri içinde en ölümcül olanı olduğundan erken dönemde teşhis edilmesi hayati önem arz eder. Ancak diğer genital organ kanserleri ile karşılaştırıldığında, erken dönemdeki yumurtalık kanserleri genellikle önceden hiç belirti vermediklerinden tanıları da çoğunlukla geç konulmaktadır. Bu yüzden kadınların rutin jinekolojik kontrollerini yaptırması erken tanıda çok önemlidir.

    Menopoz Sonrası Yumurtalık Kanseri Riski Yüksek Mi?

    Yumurtalık kanserleri, bulunduğu dokunun çeşidine bağlı olarak iki gruba ayrılır. Kanserin türü, ortaya çıkma ihtimalini ve başlama yaşında farklılıklar görülmesine neden olur. Bazı kişilerin yumurtalık kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu riskli grupta bulunan kişiler genellikle hiç doğum yapmamış olanlar ve ailesinde kanser hikayesi bulunan kişilerdir. Ancak bunların haricinde en önemli risk faktörü ileri yaşta olmaktır. Özellikle menopoz sonrasında östrojen hormonu desteği yumurtalık kanserini tetikleyen sebeplerin başında gelir. 

    Yumurtalık Kanseri Nerelere Metastaz Yapar?

    Yumurtalık kanseri hücreleri ilerlediği durumda çeşitli organlarda yayılım gösterebilir. Bu yüzden tedavi aşamasında mutlaka kanserin yumurtalığın etrafına veya çevredeki organlara da sıçrayıp sıçramadığına bakmak gerekir. Yumurtalık kanserinin en önemli özelliği, kanserin karın içi organlarda yayılım göstermesidir. Kanser, kısa bir zaman aralığında karın içi diğer organlara sıçrayabileceğinden, hastalara tanı genellikle ileriki evrelerde konmaktadır. Yumurtalık kanseri hücreleri, ince ve kalın bağırsağa da sıçrayabilir. Bunların haricinde metastaz leğen kemiğinde, akciğerlerde ve karaciğerde de görülebilir.

    Yumurtalık Kanseri Başka Hastalıklarla Karıştırılabilir Mi?

    Yumurtalık kanseri belirtileri birçok hastalıklar ortak belirtiler göstermektedir. Bunların arasında sinirim şikayetleri, kasık bölgesinde ağrı ve kabızlık olduğundan hastalar ilk önce gastroenteroloji ya da dahiliye servislerine başvurabilmektedir. Bu yüzden, bazen yumurtalık kanseri tanısını bu doktorlar koymaktadır. Eğer kişi ileri yaş grubunda yer alıyorsa ve sindirim sistemi şikayetleri varsa mutlaka bir jinekoloğa muayene olmalıdır.

    Yumurtalık Kanseri Ameliyatı Açık Mı Olur?

    Kanserin ilerleyen evrelerinde eğer sıvı toplanması varsa ve tümörün yayılımı devam ediyorsa açık cerrahi uygulanmaktadır. Laparoskopi ile bakıldığında eğer büyük oranda bir yayılım yoksa aynı seansta tümörler temizlenebilir. Kemoterapi uygulaması ise patolojiye göre yapılmaktadır.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek