Lütfen Bekleyiniz...

Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?
İçindekiler

    Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen boyun fıtığına çözüm olarak sunulan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde boyundan yapılan 6-7 mm’lik küçük bir kesi ile fıtık olan bölgeye inilir. Akabinde fıtık dokusu çıkarılır ve böylece hastaların çok daha konforlu bir hayat sürmeleri hedeflenir. 

    Boyun Fıtığı Nedir?

    Omurga, vücutta dikey olarak etki yapan vücut ağırlığına ve dış kuvvetlere karşı koymayı sağlamanın yanı sıra hareket fonksiyonlarını da yönetir. Bu yüzden omurga hem sabit kalmalı hem de hareket halinde olmalıdır. Bu iki özellik, omurganın bölümlü yapısı ve omurların arasında yer alan diskler aracılığıyla gerçekleştirilir. Diskler, dikey yönde ve yana dönme sırasında uygulanan kuvvetleri emmekle görevlidirler. İnsanların iki ayak üstünde durması da disk üzerinde uygulanan kuvveti arttırmaktadır. 

    Neticede, omurlar arasında bulunan diskler yaşlanmaya bağlı olarak git gide yıpranırlar. Yük emme kuvvetleri ve dayanıklılık seviyelerinin azalmasına bağlı olarak fıtıklaşma meydana gelebilir. Boyun normalde fazla ağırlık taşımasa bile hareketli yapıda olduğu için bozulabilir ve böylece disk fıtığı görülebilir. Boyun kısmında bulunan her bir omur, sinirlerle beraber kola ve sırta yayılarak ilgili bölgelerin duyu ve hareketini sağlamaktan sorumludur. Omurlar arasında bulunan disk dokusunun iç kısmı, daha güçlü bir bağ dokusundan meydana gelen dış kısmını yırtar ve sonucunda omurilik ve sinirlere baskı yapar. Bu durumdan sonra ise boyun fıtığı meydana gelir. 

    Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı ile çözülebilen boyun fıtığı, fıtığın durumuna göre tedavi edildiği takdirde bireylerin kurtulabileceği bir sağlık sorunudur. Özellikle hastaların büyük bir bölümü ameliyata ihtiyaç duymadan fizik tedavi ve ilaçla iyileşebilmektedir. Sadece boyun fıtığının ciddi seyrettiği az bir grupta ameliyat gerekmektedir. Eğer ameliyat gerekmesine rağmen kişi ameliyat olmuyorsa ilerleyen durumda ciddi kuvvet kayıpları meydana gelebilir ve kişi günlük işlerini eskisi gibi yapamaz.

    Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

    Boyun fıtığı, vücudun omuriliğini ve sinir köklerini etkiler. Boyun fıtığıyla en sık hayatın 30-40’lı yaşlarına gelindiğinde karşılaşılır. Boyun fıtığının belirtileri fıtığın etkilediği yere, hastalığın süresine ve ciddiyetine göre farklılık göstermektedir. 

    Boyun fıtığında en sık görülen belirtiler şu şekildedir:

    • Tek taraflı olmak üzere kola doğru yayılan bir ağrı hissi
    • Parmak uçlarına kadar etki eden ve uyuşma ile beraber görülen ağrı hissi
    • Ağrı ile beraber yayıldığı kolda kuvvette azalma görülmesi
    • Ele alınan cisimleri uzun süre tutamamak ve düşürmek
    • Yürüme güçlüğü 
    • Yürümede dengesizlik

    Boyun Fıtığı Neden Olur?

    Boyun fıtığının oluşması birçok farklı nedene bağlıdır. Ancak boyun, bele göre daha narin bir yapıda olduğu için o bölgede meydana gelen deformasyonlar daha erken yaşlarda görülebilir. Boyun fıtığı nedenleri arasında sürekli aynı yöne bakmak, boynu sürekli aynı pozisyonda tutmak, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik aletlerin karşısında uzun süre oturmak, soğuk klima havasına maruz kalmak ve egzersiz yapmamak gibi durumlar sayılabilir. 

    Ancak boyun fıtığı bu nedenlerin yanı sıra bazı kişilerde yapısal özellikler nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle ince, narin ve uzun boyun yapısına sahip kişiler boyun fıtığına diğerlerine oranla daha çok yakalanmaktadır. Bu tip boyuna sahip kişilerin kas yapıları da daha zayıftır ve çevresel etkenler onların boyun bölgelerinde daha etkilidir. Özellikle bu kişiler boyunlarına dikkat etmiyorlarsa yüksek risk altındadırlar. Bunların aksine, kısa boyunlu ve basık kafa yapısı olan kişilerde boyun fıtığı görülme oranı çok daha azdır. 

    Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Boyun fıtığı tedavisi hastalığın seyrine göre değişmektedir. Eğer hastalık hafif seyrediyorsa istirahat etmek ve stresten uzak durmak gerekir. Ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi de bu aşamada uygulanacak tedaviler arasındadır. Ancak boyundaki ağrılar ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa ameliyatla tedavi gerekebilir. Bu durum genellikle hastaların kollarında uyuşukluk ve kuvvet azlığı geçmediği durumlarda tercih edilir. 

    Artık günümüzde uygulanan tedaviler boyun fıtığını çok kolay bir şekilde geçirebilmektedir. Bu tedavilerden birisi de endoskopik boyun fıtığı ameliyatıdır. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde boyun fıtığı ameliyatları artık kolay ve güvenilir tedavi yöntemleri haline gelmiştir. Özellikle endoskopik yöntem boyun fıtığı tedavisindeki en yeni teknolojilerden birisidir. Bu işlemde boynun ilgili kısmından 6-7mm’lik bir kesik atarak endoskop yardımıyla fıtıklı dokuyu çıkarmak yeterlidir. Böylece hastalar kafes kullanımına ihtiyaç duymadan eski rahat hayatlarına yeniden kavuşabilmektedirler.

    Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?

    Endoskopik olarak uygulanacak cerrahi yöntemler minimal invaziv cerrahi işlemleridir. Yani cilde atılan çok ufak boyutlu bir kesik sayesinde gerçekleştirilirler. Endoskopik cerrahi yöntemleri, boyun ve kol ağrılarına neden olan fıtıkların tedavisinin yanı sıra, bel-bacak fıtıklarının tedavisinde, omurgada sinir köklerinin çıktığı deliklerde sinir sıkışıklıklarına neden olan darlıkların tedavisinde ve omurgadaki kanal darlıklarının tedavisinde de uygulanırlar. Bu tedavi türü ilk olarak bel bölgesinde uygulamaya girmiştir ve boyunun yanı sıra yine en çok bu bölgede uygulanır. 

    Endoskopik boyun fıtığı ameliyatında küçük bir delik koluyla hedeflenen bölgeye ulaşılır. Endoskopik cerrahi yöntemlerinde ilgili bölgenin etrafındaki doku ve kasları kesmek yerine doku genişleticileri kullanılır. Bu daha infazı az doku hasarına yol açar ve ameliyat sonrasında ağrı daha az görülür. Ayrıca işlem sonrasında hızlı iyileşme görülür. Özellikle omurga bölgesinde yapılan endoskopilerde genel anestezi zorunluluğu yoktur. Endoskop yoluyla elde edilen net görüntü yoluyla diğer bölgelere hasar vermeden sadece problemli bölge düzeltilir.

    Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

    Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı, boynun ön ya da arka kısmına uygulanmaktadır. Fıtığın yerine göre boynun ön veya arka kısmından 6-7 mm civarında bir kesik atılır ve bu kesikten endoskop yardımıyla siniri sıkıştıran fıtık çıkarılır. Fıtık çıkarıldıktan sonra yerine kafes koymak gerekmez. Sadece sorun yaratan dokunun çıkarılması yeterlidir. Bu yöntem sayesinde sağlıklı dokulara herhangi bir zarar verilmez ve boyun mekaniği olumsuz yönde etkilenmez.

    Endoskopik Yöntemler Hangi Durumlarda Kullanılır?

    Endoskopik cerrahi omurga ile ilgili hastalıkların çoğunda başvurulan bir tedavi şeklidir. Bununla birlikte her geçen gün de yeni hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Günümüzde endoskopik yöntemler aşağıdaki sağlık sorunları için kullanılır:

    • Bel ve boyun fıtığı
    • Omurilik kanalında daralma
    • Omurga kırıkları
    • Omurga tümörleri


    Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

    Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Endoskopik boyun fıtığı ameliyatının süresi 30 ila 60 dakika aralığında değişiklik göstermektedir. Süre fıtığın yerine ve ciddiyetine göre farklılık gösterir.

    Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Kimler İçin Gereklidir?

    Her boyun fıtığı için ameliyat şart değildir. Boyun fıtığı hastalarının genellikle %2-3’lük kısmı için ameliyat gerekmektedir. Bu hastaların çoğunun kollarında, ellerinde ve parmaklarında kuvvet kaybı görülür. Ayrıca bu kişiler sıklıkla boyun ve kol ağrısı çekmelerinin yanı sıra tuvaletlerini de kaçırabilmektedirler. 

    Bu yüzden ameliyatla tedavi edilmeleri gerekmektedir. Ancak bu gibi şikayetleri olmayan kişilerin çoğu ilaç ve fizik tedavi ile iyileşebilmektedirler. İlaç ve fizik tedavi ile iyileşmeyen boyun fıtıkları için endoskopik boyun fıtığı ameliyatı uygulanır. 

    Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskli midir?

    Yapılacak her türlü ameliyat bir miktar risk teşkil eder. Boyun fıtığı ameliyatları da bu yüzden az da olsa risk teşkil ederler. Yapılacak boyun fıtığı ameliyatının riski boynun ön ve arka tarafında göre farklılık göstermektedir. Ayrıca seçilen cerrahi yöntemi de riskin miktarını belirler. Bunun dışında her ameliyatta olduğu gibi, ameliyatı yapacak olan cerrahın alanında başarılı olması önemlidir. Bu yüzden ameliyattan önce cerrah seçimine dikkat etmekte fayda vardır.

    Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

    Boyun fıtığı şikâyeti olan hastalar ilk önce mutlaka bir beyin cerrahına ya da fizik tedavi doktoruna muayene olmalıdırlar. Boyun fıtığı şayet hafif seyrediyorsa ağrı kesici ve fizik tedavi uygulanabilir. Bunun yanında istirahat edip boyun bölgesini fazla kullanmamak da iyi gelecektir. Stresten uzak bir yaşam ve spor da boyun fıtığının ağrılarını hafifletecektir. Ayrıca kişi gün içinde çok fazla bilgisayar veya televizyon başında oturuyorsa bu süreyi olabildiğince azaltmalıdır. Bunların uygulanmasına rağmen boyun fıtığı fizik tedavi ve ilaçlara rağmen geçmiyorsa endoskopik yöntemlere başvurulması gerekebilir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek