Lütfen Bekleyiniz...

Vajinismus Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Vajinismus Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
İçindekiler

    Vajinismus Ne Demek?

    Vajinismus, vajinanın giriş kısmında yer alan kasların kasılması nedeniyle cinsel birlikteliğe engel olan durumun ismidir. Dünyada kadınlar arasında yaygın olarak rastlanan bir tür cinsel işlev bozukluğu olarak da tanımlanabilir.

    Vajinismus Nedir?

    Kaslar vücudumuzun birçok yerinde bulunur. Vajina da benzer şekilde kaslarla kaplı bir dokudan meydana gelir. Bu kaslar vücutta oldukça önemli rollere sahiptir. İdrar yapma ve doğum yapma gibi durumlarda önemli bir rolleri vardır. Vajinada bulunan kaslar cinsel birliktelik esnasında genişler ve penisin vajinaya sorunsuz bir şekilde girmesine yardımcı olur. Bu sayede cinsel birliktelik gerçekleşir. 

    Normalde kontrollü bir şekilde genişleyen bu kaslar psikolojik ya da fiziksel nedenlerden ötürü kasılabilirler. Böyle bir durum yaşandığında penisin vajina içine girişi zorlaşır ve cinsel birliktelik oldukça ağrılı bir hal alır. 

    Vajinismus hastalığı olarak bilinen bu durum, cinsel birlikteliğin yaşanmamasına da neden olabilir. Ancak vajinismus tamamen tedavi edilebilmektedir. Ancak kadınların çoğunun bu durumun kendilerine özel olduğunu sanmaları ya da bu konuyu dile getirmekten çekinmeleri üzerine tedavide gecikmeler yaşanabilmektedir.

    Vajinismus Türleri Nelerdir?

    Vajinismus çeşitleri farklılık göstermektedir. Bu, durumun kadında hangi dönemde meydana geldiğine ya da belirtilerin cinselliğin yaşandığı hangi dönemde görülmeye başladığına göre değişmektedir. Vajinismus doğuştan gelmemekle birlikte hayatın herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Birincil vajinismus ve ikincil vajinismus olarak iki türe ayrılır. 

    Birincil (Primer) Vajinismus: Birincil (primer) vajinismus, ilk cinsel ilişkide ya da cinsel birliktelik sırasında ortaya çıkabilir. Jinekolojik muayene esnasında da görülmesi mümkündür.

    İkincil (Sekonder) Vajinismus: İkincil (sekonder) vajinismus, ilk cinsel ilişki esnasında görülmez. Sonraki cinsel ilişkilerde ve hatta yıllar sonra bile görülebilmektedir. Bu türün nedeni travmatik olaylar ya da vücutta oluşan değişiklikler olabilir. Çiftler arasındaki uyum problemleri ve diğer birtakım cinsel sorunlar da sekonder vajinismusun sebebi olabilir.

    Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

    Vajinismus belirtileri herkeste farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ancak en belirgin belirti vajinal kasların istem dışı olarak kasılmasıdır. Bu kadın tarafından kontrol edilemeyen bir durumdur. Meydana gelen kasılmanın sıklığı ve şiddeti herkeste farklılık gösterir. Kasılmaların sonuncu olarak cinsel birliktelik yaşanılamaz hale gelir.

    Bu durum tampon kullanmayı ya da fitil tarzı ilaçları kullanmayı zor hale getirir. Cinsel birliktelik her zaman imkansız değildir. Gerçekleşse bile bu durum kadınlarda ağrıya ve acıya neden olur. Bazı durumlarda cinsel birliktelik ve jinekolojik muayene öncesinde stres durumu ve terleme gibi tepkiler görülebilir. Titreme nöbetleri de meydana gelebilmektedir. Bu tür belirtilerin birinin veya birkaçının bir arada görülmesi vajinismus kaynaklı olabilir.

    Vajinismus Neden Olur?

    Vajinismus hastalığının genellikle tek bir nedeni yoktur. Ancak bu durumda birtakım fiziksel etkenler ya da duygusal durumlar neden olabilmektedir. Kimi hastalarda iki durum da bir arada görülebilmektedir. Duygusal nedenler arasında stres, kaygı ve travmatik olaylar sayılabilir. Hamilelik kaygısı da cinsel birlikteliği olumsuz yönde etkilemektedir. 

    Bazı kadınlar ise kendi vücudunu beğenmediğinden ötürü özgüven problemleri yaşıyor olabilir. Özgüven problemi cinsel performans konusunda da olabilmektedir. Bu durumlar da ilişki sırasında rahat olmaya engel olmaktadır. Bu gibi tepkiler partnerin tepkisinden çekinildiği için meydana gelmektedir. 

    Bu yüzden partnerine olabildiğince açık olmak bu durumu iyi yönde etkileyebilir. Partner tarafından cinsel ilişkiye zorlanma, taciz, tecavüz ve cinsel istismar gibi istek dışı gerçekleşen cinsel ilişkiler de bu duruma neden olmaktadır. Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar da cinsel isteksizliğe neden olmaları bakımından sağlıklı bir cinsel ilişkiye engel olur.

    Vajinismusun fiziksel nedenleri arasında ise vajina kuruluğu durumu sıkça görülmektedir. Birtakım hastalıklar da vajinismusa neden olabilmektedir. Bunlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, kanser, egzama ve sedef gibi deri hastalıkları sayılabilir. Doğum sonrasında ise vajinal yırtıklar meydana gelmişse bu da cinsel ilişkiye engel olabilir. Menopoz dönemi ise cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Cinsel birlikteliğin engellerinden bir diğeri ise yetersiz ön sevişmedir. Bazı ilaçların yan etkileri ve vajina içerisinde perde olması ya da kısa bir vajinaya sahip olmak da diğer fiziksel nedenlerdendir.

    Vajinismus Nasıl Teşhis Edilir?

    Teşhis için uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Doktor ilk önce tıbbi öyküyü dinle ve ardından pelvik muayene yapar. Doktora sorunun ilk yaşandığı zamanı, durumun sıklığını ve tetikleyici nedenleri (eğer biliniyorsa) çekinmeden söylemek önemlidir. Özellikle herhangi bir travmatik olay yaşandıysa bunu doktorla paylaşmak çok mühimdir. 

    Bazı durumlarda ise altta yatan başka bir sorun olup olmadığını öğrenebilmek için birtakım kan testleri gerekebilir. Fiziksel muayene sırasında vajinismus sorunu olanların kendini stresli ve gergin hissetmesi sıkça görülür. Bu durumda doktor rahatın sağlanması için elinden geleni yapacağından muayeneden çekinmemek gerekir. Tedavisi yapılmayan vajinismus cinsel hayatı oldukça olumsuz yönde etkiler.

    Vajinismus Tedavisi Nasıl yapılır?

    Vajinismus tedavisi olan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kadınlarda eğer altta yatan psikolojik bir neden yoksa cinsel istekte azalma genellikle görülmez. Ancak bu durum tedavi edilmediği takdirde cinsel ilişkiye karşı ilgide azalma meydana gelebilir. Bu durum kadını etkilediği kadar partnerini de olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden vajinismus yalnızca kadının sorunu değil, partnerin de sorunu haline gelir. Bu yüzden doktora başvurmaktan çekinmek ve tedaviden kaçmak yanlış bir tutumdur. 

    Her ne kadar beklense ve uğraşılsa da vajinismus tedavi edilmeden geçmez. Geçebileceği düşüncesiyle kadını cinsel ilişkiye zorlamak durumu yalnızca olumsuz yönde etkiler. Tedavinin yapılabilmesi için ilk önce sorunun kabul edilmesi gerekmektedir. Ardından başvurulan hekim hastaya birtakım sorular sorar ve çeşitli değerlendirmelerde bulunur. 

    Bunun sonucunda hastalığın nedeni tespit edilir. Tedavi, tespit edilen nedene yönelik olarak uygulanmaktadır. Ancak vajinismusun sebepleri çeşitli olduğundan tedavide hem fiziksel hem de psikolojik etkenler değerlendirilmelidir. Genel tedavi istemsiz vajinal kasılmaları azaltma ve ağrıyı ortadan kaldırmaya yöneliktir. 

    Cinsel Terapi: Cinsel terapi, en etkili ve hızlı sonuç alınan tedavi seçeneklerinden birisidir. Cinsel terapi ile sorun neredeyse tamamen çözülür. Tedavi süresi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Terapi, yalnızca kadın ile gerçekleştirilebilir. Ancak partnerin de bu sürece katılması tedaviyi olumlu yönde etkiler. Uygulanan en etkili metot progresif duyarsızlaştırmadır. 

    Egzersiz: Bazı durumlarda yalnızca cinsel terapi tedavisi uygulamak yeterli olmayabilir. Daha etkili ve başarılı bir tedavi için egzersizlerden yardım alınabilir. Egzersiz olarak gevşeme hareketleri yapılabilir. Solunum ve kegel egzersizleri de kasların gevşemesine yardımcı olur.

    Darbeli Radyo Frekans (PRF): Yeni bir tedavi yöntemidir. Tipik sinir ağrısını ortadan kaldırmaya yöneliktir. 

    Botoks: Botoks uygulaması kasların istemsiz kasılmasına yönelik olarak yapılabilmektedir. 

    Vajinismus Egzersizleri Nelerdir?

    Kegel Egzersizleri: Vajina çevresindeki kasları güçlendirmeye ve kasların kasılmasını kontrol etmeye yönelik bir egzersizdir. 

    Solunum Egzersizleri: Solunumu kontrol etmeye yönelik olarak yapılabilir. 

    Gevşeme Egzersizleri: Vajinismus, vajina çevresindeki kasların istem dışı kasılmaları sonucunda meydana gelir. Vücut kaslarını gevşetmeyi öğrenmek bu duruma yardımcı olabilir. 

    Botoks Uygulaması: Bu uygulama kasılmaya neden olan kasları kısmi olarak felç etmeye yöneliktir. Böylece kaslar kasılmaz ve gevşer. Uygulama genel anestezi ile yapılır. Etkisi genellikle 2-6 ay içerisinde geçmektedir. Ancak kalıcı bir tedavi yöntemi değildir.

    Herhangi bir egzersiz uygulamadan önce bunun tedavi planında olması daha sağlıklıdır. Egzersizleri genellikle ağrıya neden olan sorunların tedavisine ek olarak uygulamak daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabilir. 

    Vajinismus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Vajinismusa Ne İyi Gelir?

    Alkol sağlıklı bir cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden alkolden uzak durmak iyi bir seçenektir. Vücudun kan akışının bozulması kasılmalara neden olmaktadır. Sigara bu duruma neden olabileceğinden tüketilmemesi en iyi seçenektedir. Fiziksel olarak sağlıklı olmak ve spor yapmak kasılmaların azalmasını sağlar. 

    Düzenli egzersiz, yoga ve meditasyon yapmak buna yardımcı olur. Ancak yapılabilecek en iyi şey vajinismusun belirtilerini hisseder hissetmek bir sağlık kuruluşuna başvurmak olacaktır. Uzman hekim yardımı ile tedaviye başlamak vajinismus sorununu tamamen ortadan kaldırır.

    Vajinismusu Olan Bir Kadın Hamile Kalabilir Mi?

    Vajinismus sorunu yaşayan bir kadının cinsel birlikteliği olması gerektiği gibi gerçekleşmez. Ancak yine de vajina ağzına bırakılan spermler ile hamile kalmak mümkündür. Ancak bu yine de düşük bir ihtimaldir. Bu durum hamile kalmaya net bir engel olmasa da durumu zorlaştırır. Ayrıca hamilelik sonrasında gerekli jinekolojik muayeneler ve doğum da sorunlu geçebilir. Bu sebeple vajinismusun tedavi edilmesi önem taşır.

    Vajinismus İçin Hangi Hekime Başvurulur?

    Vajinismus için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulabilir. Tedavi için sorunun nedenine bağlı olarak klinik psikologlardan da destek alınabilir. Cinsel terapi sayesinde vajinismusu tedavi etmek mümkündür.

    Vajinismus Tamamen Geçer Mi?

    Vajinismus için tedavi her hastaya özel olarak belirlenir. Nedeni tam olarak tanımlanmış vajinismusun tedavi edilme ihtimali çok yüksektir. Cinsel terapi merkezleri ve jinekolog muayenesi sayesinde hastalığın teşhisi konulabilir ve doğru tedaviye başlanabilir. Doğru tedavi uygulandığı takdirde bu problemden kurtulmak mümkündür. Tedavi bitiminde cinsel ilişki ağrılı olmaktan çıkar ve vajinal kaslar doğal olarak gevşemeye başlar. Bu durum da sağlıklı bir cinsel hayatın yaşanmasını sağlar.

    Vajinismus Ne Sıklıkta Görülür?

    Vajinismus, kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Görülme oranı tahminen %10 civarındadır. Oranın net olarak tespit edilememesinin en büyük nedeni çiftlerin bu durumu gizli tutmalarıdır. Vajinismus utanılması gereken bir durum değildir. Durumu gizlemek yalnızca tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Bu durum doğru bir tedavi programı ile tamamen çözülebilmektedir. 

    Vajinismus En Çok Kimlerde Görülür?

    Bu durum özellikle cinsellik konusunda kapalı olan toplumlarda sıkça görülmektedir. Cinsellik konusunda eğitim alan bireyler bu sorunla genellikle karşılaşmamaktadır. Türkiye’de her 10 kadından 1 kişide bu sorunun yaşandığı tahmin edilmektedir. Cinsellik konusunda yaşanan bilgisizlikler sağlıklı bir cinsel birliktelik yaşanmasını engellerler. Bu yüzden cinsel eğitim almak önem taşımaktadır.

    Vajinismus Cinsel İlişkiye Nasıl Bir Etki Yapar?

    Vajinismusun cinselliğe etkileri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu duruma sahip kadınlar genellikle uyarılma ve orgazm yaşamakta sorun yaşamazlar. Ancak vajinismus tam olarak olması gerektiği gibi bir cinsel birliktelik yaşanmasına engel olur. Durum kontrol altına alınmazsa partnerlerde de birtakım sorunlar meydana gelebilir. Erken boşalma, cinsel ilgi azalması ve erekte olma sorunları bu durumda sıkça görülmektedir. 

    Vajinismusta Uygulanan Genel Tedavi Nedir?

    Uygulanacak olan tedavi tamamen bireyseldir. Tedavi nedene uygun olarak belirlenir ve aşama aşama gerçekleşir. Bu yüzden tek bir tedavi planı yoktur. Ancak uygulanacak olan yöntem ne olursa olsun tedavi sonuçları çoğu kadında oldukça başarılıdır. Vajinismus, çözülmesi en mümkün olan cinsel işlev bozukluklarından birisidir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek