Lütfen Bekleyiniz...

Histeroskopi Ameliyatı

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Histeroskopi Ameliyatı
İçindekiler

    Histeroskopi Nedir?

    Histeroskopi kelimesi, köken olarak "histero" ve "skopi" sözcüklerinden oluşmaktadır. Bu kelimeler dilimize oldukları gibi aktarıldıklarında "rahim" ve "görüntüleme" anlamına gelmektedirler. Histeroskopi işlemi sırasında ucunda yüksek çözünürlüklü küçük bir kamera bulunan bir cihaz rahim ağzından içeriye doğru ittirilir. 

    Böylelikle, rahim bölgesinin etraflı bir şekilde gözlemlenmesi mümkün hale gelir. Tüplerin giriş kısımları, rahim ağzı iç kanalı, rahim ağzı, vajen ve tüpler gerek görüldüğü sürece incelenir ve buna göre aksiyon alınır. Histeroskopi işlemi ilk bakışta sadece tanı koymak için yapılan bir işlemmiş gibi görünse de, gerek görülen durumlarda tedavi amacıyla da kullanılabilmektedir. Tedavi amacıyla kullanıldığı şekli ise histeroskopi ameliyatı olarak bilinmektedir. 

    Histeroskopi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

    Histeroskopi, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle hayatımıza giren modern tıp tekniklerinden birisidir. Söz konusu yöntem, hem tanı koyma hem de tedavi amacıyla uygulanabilir. Tedavi amacıyla kullanılan bu yöntem ise histeroskopi ameliyatı olarak bilinir. İlgili işlem, birçok hastalığın tanı ve tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır. Peki, histeroskopi hangi durumlarda kullanılır? Bu yöntem ile tanı konulup tedavi edilebilen hastalıklar aşağıda sıralanmıştır:

    • Tekrar eden gebelik kayıplarında.
    • Rahim içine yerleşen miyomların ya da poliplerin tespitinde.
    • Rahmin iç duvarının birbirine yapışık olduğu durumlarda.
    • Menopoz öncesi ya da sonrası dönemde rahim bölgesiyle ilişkili kanama şikayetlerinde.
    • Ultrasonografi ve benzeri diğer görüntüleme ya da muayene teknikleriyle elde edilen bulguların kesinleştirilmesinde.
    • Rahmin iç duvarının kalınlaştığı durumlarda.
    • Uç kısmı kaybolmuş spirallerin rahim içerisinden çıkarılması işlemlerinde.
    • Rahim içinde perde bulunması durumunda.
    • Adet düzensizliğinde.
    • Endometrial patolojilerin tanısını koymak için rahim duvarından örnek alma işleminde.

    Tedavi Amaçlı Kullanılan Histeroskopi Ameliyatı Türleri Nelerdir?

    Histeroskopi ameliyatının en yaygın olarak kullanıldığı tedavi türleri; rahim içi yapışıklıklar, myom ve polip tedavisi ve rahim içindeki septumların tedavisi olarak sayılabilir.

    Rahim İçi Yapışıklıklarının Tedavisinde Histeroskopi

    Rahim içi yapışıklıkları birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu faktörlerin arasında kürtaj yaptırmak ve şiddetli enfeksiyon geçirmek gibi durumlara ek olarak, gebelik ve menopoz gibi doğal durumlar da yer alabilmektedir. 

    Dolayısıyla rahim içi yapışıklıklar her kadının hayatının bir bölümünde karşılaşabileceği bir sağlık sorunudur. Rahim içi yapışıklığı bulunan kadınlarda hamilelikte çeşitli sorunlar görülebilir ve bununla birlikte vücuttaki hormon dengesi sekteye uğrayabilir. Histeroskopi operasyonu sayesinde rahimde ortaya çıkan yapışıklıklar hassas ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

    Polip Tedavisinde Histeroskopi

    Polipler, rahim içerisinde yer alan ve "iyi huylu" olarak sınıflandırılan et parçalarıdır. Fakat poliplerin iyi huylu kategorisinde olmaları, tamamen zararsız oldukları anlamına gelmez. Zira polip oluşumunun önü alınmadığı sürece vücutta birçok farklı orta düzeyde yan etki ortaya çıkabilir. 

    Östrojen hormonunun daha fazla salgılandığı bireylerde daha hızlı bir şekilde türeyen poliplerin aşırı ilerlemeden kontrol altına alınmaları gerekmektedir. Histeroskopi yöntemi sayesinde rahim içerisinde yer alan et parçaları yüksek çözünürlüklü bir kamera aracılığıyla isabetli bir şekilde saptanır ve rahmin içerisine yerleştirilen küçük tıbbi cihazlar kullanılarak zararlı yapıların rahmin dışına atılması sağlanır.

    Myom Tedavisinde Histeroskopi

    Myomlar da tıpkı polipler gibi iyi huylu yapılardır. Polipler "et parçası" olarak tanımlanırken myomlar ise "rahim urları" olarak tanımlanabilirler. Kelimenin kullanılış şekli çoğul olsa da, rahimde tek bir tane büyük bir myom da bulunabilir. 

    Ancak çoğu durumda küçük ve çok sayıda myom oluşumu görülür. Rahim içerisinde yer alan myomların yerlerinin saptanması, kesin tanı konulması ve tedavi işlemlerinin başarıyla gerçekleştirilmesi histeroskopi ameliyatı sayesinde son derece kolay hale gelmiştir.

    Rahim İçi Perdelerin Tedavisinde Histeroskopi

    Bir diğer adıyla rahim içi septum olarak da bilinen rahim içi perde, rahim boşluğunun bir duvarla ya da perdeyle ikiye bölünmesi durumudur. Rahmin içerisinde yer alan ve bir anomali olarak sınıflandırılan perde sebebiyle rahmin iç kısmındaki hacim daralır. Bu da kişinin düşük ve erken doğum gibi ciddi sorunlar yaşamasına yol açabilir. Birçok farklı sebebi bulunan bu durumun tedavisinde de histeroskopi yöntemi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

    Histeroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

    Histeroskopi işlemleri ofis ya da ameliyathane şartlarında gerçekleştirilebilir. Ameliyathane şartlarında yapılan histeroskopide daha detaylı görüntülemeler ve operasyonlar yapılır ve sıklıkla genel anestezi kullanılır. Buna karşın ofis histeroskopisinde ise genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılır. Bu işlemin yapılmasındaki asıl amaç daha az risk alıp konforlu bir şekilde kişinin rahmindeki hastalıkları görüntülemek ve gerektiğinde polip, spiral ya da myom gibi yapıları vücudun dışına çıkarmaktır.

    Normal şartlarda histeroskop olarak adlandırılan boru şeklindeki ucunda kamera bulunan alet sorunsuz bir şekilde rahim ağzından içeriye doğru ittirilebilir. Ancak kimi durumlarda rahim ağzında yeterince boşluk olmayabilir ve dolayısıyla operasyon öncesinde hastaya bazı ilaçların verilmesi gerekebilir. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra ucunda kamera bulunan tüp rahim ağzından içeriye doğru geçirilip rahmin iç kısımlarına kadar ittirilir. Cerrah, görüntünün daha net hale gelmesi için kişinin vücuduna özel sıvılar da enjekte edebilir. 

    Sonuç olarak kameranın açısının kapsadığı bölgeler net bir şekilde doktorun yanı başında bulunan monitörlere aktarılır. Rahim içi detaylı bir şekilde görüntülendikten sonra görüntü kaydedilerek kişiye tanı konur ve işlem bitirilebilir. Ancak kimi durumlarda rahim içindeki zararlı yapıların histeroskopi yöntemiyle dışarıya çıkartılması daha faydalı bir seçenek olabilir. Bu tür durumlarda histeroskopun uç kısmında yer alan çok küçük boyuttaki cerrahi aletler aracılığıyla gerekli cerrahi işlemler icra edilir ve böylelikle hasta tedavi edilmiş olur.

    Histeroskopi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

    Histeroskopi nispeten kolay ve düşük riskli bir cerrahi operasyondur. Bu doğrultuda, kişinin uzun uzadıya hazırlanmasını şart koşan durumlar mevcut değildir. Ancak çoğu cerrahi operasyonda olduğu gibi histeroskopi işleminde de uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunların başında operasyondan önceki son 8 - 10 saatlik aralıkta herhangi bir şey yiyip içmemek gelir. Bununla birlikte kan sulandırıcı özelliğe sahip olan ilaçlar (aspirin gibi) kesinlikle tüketilmemeli ve eğer kişi bu tür ilaçlar kullanıyorsa doktorunu önceden bilgilendirmelidir. Zira söz konusu ilaçların son 1 hafta içerisinde kullanılmış olması da operasyon için olumsuz sonuçlar yaratabilir. Bunlara ek olarak ameliyat öncesindeki son 10 saatlik süreçte sigara ve benzeri tütün ürünleri de kullanılmamalıdır.

    Doktorlar her ne kadar operasyonla ilgili iç açıcı bilgiler verse de, kimi kişiler ameliyat olma fikriyle başa çıkamayıp uyku sorunu çekebilirler. Operasyon fikrinden ürküp günlük hayatında sorun yaşayan kişiler bu konuda doktorlarını bilgilendirmelidir. Böylelikle doktorları kendilerine bir sakinleştirici ilaç verecek ve bu ilaç kişinin operasyon gününe kadar rahatlamasını ve daha kolay uyuyabilmesini sağlayacaktır.

    Operasyon yapılmadan önce rahat ve vücudu sıkmayan kıyafetler giyilmelidir. Ruj, makyaj, güneş kremi, oje ve benzeri kozmetik makyaj malzemeleri ya da kremler vücuttan çıkarılmalıdır. Ayrıca yüzük ve küpe gibi takıların da çıkarılması gerekir. Operasyon sürecini kolaylaştırmak için kişinin işlemden 1 gün önce duş alması doğru olacaktır. Ek olarak, kişinin mutlaka kullanması gereken tansiyon ilacı, şeker ilacı ve benzeri diğer ilaçları da yanında getirmesi gerekir.

    Histeroskopi Riskli Midir?

    Histeroskopi işlemi cerrahi bir operasyon olarak sınıflandırılır. Dolayısıyla, her cerrahi operasyonda olduğu gibi histeroskopi ameliyatı esnasında da kişinin vücudunda çeşitli komplikasyonların baş göstermesi mümkündür. Bu komplikasyonların arasında rahmin delinmesi, vücuda dışarıdan sağlanan sıvının akciğerde birikim yapması, ameliyat sırasında ya da sonrasında vücuttaki kanamanın durmaması gibi durumlar sayılabilir. Cerrah ameliyat sonucunda ortaya çıkabilecek bu tür olumsuz durumları hastaya operasyon öncesinde bildirir. 

    Fakat yukarıdaki durumların yaşanma olasılığı oldukça düşüktür. Histeroskopi operasyonu geçiren hastaların çok büyük bir kısmı kısa süre içerisinde ağır bir komplikasyon yaşamadan taburcu olup normal yaşamlarına devam edebilmektedirler. Dolayısıyla histeroskopi işlemi riskli bir operasyon olarak sınıflandırılmamaktadır.

    Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Tanısal amaçla yapılan ve birkaç dakika süren işlemlerde kişinin doktor belirtmediği sürece ekstra bir şeye dikkat etmesine gerek yoktur. Operatif histeroskopi işlemlerinde ise yapılan işleme göre bazı kuralların izlenmesi gerekebilir. Operasyon başarıyla gerçekleştikten sonra doktor hastaya uyması gereken çeşitli tavsiyeler verir. Bunların başında ortalama 10 gün boyunca cinsel ilişkiye girme yasağıdır. Bu yasağın süresi kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. 

    Ayrıca operasyon gerçekleştirildikten sonra kişinin iç çamaşırına ya da kıyafetine bulaşan hafif kanamalar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte hafif ve orta seviyede ağrı hissedilmesi de söz konusu olabilir. Doktor her ihtimale karşı kişiye birkaç ağrı kesici ilaç verir. Bununla birlikte, ağrıların geçmediği ya da daha da şiddetlendiği durumlarında vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmek son derece önemlidir. Çoğu durumda hastalar kısa süre içerisinde normal hayatına geri dönebilirler. Yine de operasyondan sonra tekrar bir kontrol muayenesi yaptırtmak son derece faydalı olacaktır.

    Histeroskopi Ne Kadar Sürer?

    Tanı koyma amacıyla yapılan rahim içi görüntüleme işlemleri sadece birkaç dakika sürmektedir. Tedavi amacıyla yapılan operatif histeroskopi işlemlerinin süresi ise yapılan işlemin karmaşıklığına ve boyutuna göre değişmekle birlikte ortalama 5 ile 30 dakika arasında sürmektedir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek