Lütfen Bekleyiniz...

Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Son Güncelleme Tarihi: 24.05.2023
Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İçindekiler

    Mide Bulantısı Nedir?

    Mide bulantısı, karşımıza herhangi bir problemin semptomu olarak çıkabilir. Bu durum mide bölgesinde meydana gelir ve oldukça rahatsızlık vermekle birlikte huzursuz eder. Mide bulantıları çoğunlukla kusmayı tetikler. Geçmeyen mide bulantısı, mide içeriğinin zorla, isteyerek veya istemeyerek ağızdan çıkmasıyla kusmaya dönüşebilir.

    Mide bulantıları sindirim problemleri, virüsler, hamilelik veya kötü kokulardan dolayı meydana gelebilir. Karın ağrısı, baş ağrısı veya ishal mide bulantılarının beraberinde ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda kesinlikle tıbbi yardım alınmalıdır.

    Mide Bulantısı Neden Olur?

    Bu tür rahatsızlıklar tek başlarına bir hastalık olarak geçmez. Kusmanın kendi başına bir zararı bulunmaz, sadece vücudun bir rahatsızlığı düzeltmeye çalıştığının işaretidir. Fakat daha farklı ve ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. İki rahatsızlık da çeşitli tıbbi durumların semptomlarına işaret edebilir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Fazla miktarda alkol tüketimi veya zehirlenme.
    • Bağırsak tıkanıklığı.
    • Apandisit.
    • Bazı kokulara karşı tepki.
    • Baharatlı veya yüksek yağlı yiyeceklerin aşırı tüketimi.
    • Alerjinizin olduğu yiyeceklerden tüketmek.
    • Beyin sarsıntısı.
    • Bazı kanser türleri.
    • Bulimia nervoza ve benzeri psikolojik hastalıklar.
    • Diyabetli kişilerde görülebilen gastroparezi veya yavaş mide boşalması.
    • Hamileliğin ilk evreleri.
    • Enfeksiyon, bakteri veya virüs.
    • Gıda kaynaklı zehirlenmeler.
    • Kalp krizi.
    • Kulak enfeksiyonu.
    • Korku gibi duygusal stres anlar.
    • Menenjit.
    • Safra kesesi hastalığı.
    • Yoğun ağrı. Pankreatit, safra kesesi taşları veya böbrek taşları gibi ağrıya sebep olan durumlarda gözükür.
    • Mide ekşimesi veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD). Yemek yeme esnasında mide içeriğinin özofagustan çıkması meydana gelebilir. Bu durum bulantıya sebebiyet veren bir yanma hissini oluşturur.
    • Ülser. Mide içinde veya ince bağırsağın astarı üzerinde yer alan yaralar bulantıya neden olabilir. Yemek yendiği zaman yanma hissi ve ani bulantı ortaya çıkabilir.
    • Yol veya deniz tutması. Seyahat esnasında engebeli yollardan geçerken ortaya çıkabilen bir durumdur. Düzensiz hareketlerle beyne gönderilen mesajlar duyularla eşleşemez. Bu yüzden bulantı veya baş dönmesi meydana gelebilir.
    • İlaç kullanımından kaynaklı oluşan rahatsızlık. Örneğin, kemoterapi tedavisi alan hastalarda bazı ilaçlar midede rahatsızlık oluşturabilir. Bu tür ilaçların kullanımından önce kesinlikle ilaç prospektüsü okunmalıdır. Yan etkileriyle ilgili bir kaygınız bulunuyorsa bir doktorla konuşulmasında fayda vardır.

    Çocuklarda Mide Bulantısı ve Kusma Nedenleri

    Mide bulantısının sebepleri yaştan yaşa değişir. Çocuklarda görülen mide bulantısı gibi rahatsızlıkların nedenleri gıda zehirlenmesi veya süt alerjisinden kaynaklanır. Bunların yanı sıra viral bir enfeksiyon ve yol tutması da sebeplerdendir. Aşırı yemek yeme, öksürme ile yüksek ateşlerin yer aldığı hastalıklardan da ortaya çıkar.

    Bulantının ne zaman meydana geldiği sebebini bize verebilir. Bir öğün sonrası çok zaman geçmeden bulantı ortaya çıkıyorsa gıda zehirlenmesiyle ilişkili olabilir. Ayrıyeten gastrit, diğer bir deyişle mide zarının iltihabı veya ülser sebepli de gerçekleşebilir.

    Bulantı bir ila sekiz saat geçmesiyle ortaya çıkıyorsa da gıda zehirlenmesi kaynaklı olabilir. Salmonella gibi gıdadan sebepli olan bazı bakterilere dayalı belirtilerin gözükmesi daha uzun sürer.

    Küçük yaştaki çocuklarda mide bulantısı nedenleri arasında dehidrasyon, yani susuzluk da görülebilir. Büyüklerin susuz kalma ihtimali daha düşüktür. Artan susuzluk hissiyatı, kurumuş dudaklar veya ağız gibi belirtilerle fark edebilirler. Ancak bunu fark etmek çocuklar söz konusu olduğunda daha zordur.

    Özellikle ishal belirtileri gözüktüğünde küçük çocukların susuz kalma riski artar. Çünkü küçük çocuklar için susuzluk belirtilerini ifade etmek çok da kolay değildir. Hastalanmış çocuklarla ilgilenen yetişkinler dehidrasyon belirtilerine daha da dikkat etmesi gerekmektedir.

    Kuru dudaklar, kuru ağız, çukurlaşmış gözler, hızlı nefes alma ve nabız belirtiler arasındadır. Bebekler için ise idrara çıkma düzeninin gecikmemesi sağlanmalıdır. Başının üstünde yumuşak bölgede çukurlaşma oluşup oluşmadığı da kontrol edilmelidir.

    Hamilelikte Mide Bulantısı ve Kusma

    Hamileliğin ilk zamanlarından itibaren tüm gebelerde bu durum görülebilir. Yaklaşık %50-%90 oranında mide bulantısı, %25-%55 oranında ise kusma meydana gelir. Bu süreçler çoğunlukla dördüncü ayda veya ikinci trimester başlangıcında sonlanır.

    Hamilelik sürecinde tekrarlanan bu rahatsızlık, annenin veya çocuğunun hayatını tehlikeye atacak bir duruma sokabilir. Bu, sıvı ve mineral dengesizlikleri ortaya çıkaran hiperemezis gravidarum adındaki bir durumdur.

    Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

    Mide bulantısı meydana geldiğinde öncelikle bir doktora gözükmek gerekir. Gözle görünmeyen, arkada yatan farklı bir sebep olabilir. Ancak böyle bir sebep bulunmazsa doktor önerileri dışında evde yapılabilecek tedaviler de bulunur. Mide bulantılarının yanı sıra mide ağrısı gibi beraberinde gelen belirtilere de iyi gelecektir. 

    Bunların haricinde mide bulantısına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak şunları verebiliriz:

    • Beslenme düzeni kadar düzenli gerçekleştirilen sağlık taraması da tedavide büyük önem taşımaktadır. Birçok check up paketleri kadınlar ve erkekler için mide kontrollerini de dahil eder. 
    • Zencefil, sindirim sisteminde ortaya çıkan problemleri çözmede oldukça önemli ve faydalı bir bitkidir. Bulantıyı geçirmeyi sağlayan çok etkili bileşenleri bulunur. Bu bileşenler sindirimi düzenleyen ve teşvik eden hususlar içerir. Özellikle dilimlenmiş taze zencefilin üstüne kaynatılmış su dökerek demleyip içmek bulantıya iyi gelecektir. Sindirim problemleri için kuru toz zencefil tercihi de yapılabilir.
    • Papatya ve rezene çayı da bulantı giderici seçenekler arasında yer alır. Çay yapılmasının ardından tatlandırılıp az yudumlarla içilmelidir. Çok sıcak olmamalıdır ve şeker değil bal ile tatlandırılması önerilir.
    • Nane limon çayının bulantıyı gidermede etkisi bulunur. Kabuğuyla beraber dilimlenen limon naneyle birlikte çay olarak yapılır ve tüketilir. Ancak bazı kişilerin, çayın güçlü aroması bulantısını daha da şiddetlendirir. Bu nedenle tüketmeden önce mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
    • Hafif bulantı oluştuğu durumlarda temiz havada derince nefes alma ve verme etkili bir yöntemdir. Aşırı yemek yemek veya alkol tüketmekle oluşan bulantıların geçmesi için faydalı bir seçenektir.

    Mide Bulantısı ve Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

    Tedavi için öncelikle mide bulantısı nedenleri bulunmalıdır. Yöntemler bulantının kaynaklandığı sebebe göre değişecektir. Bunların arasından kişiye uygun olan, bir doktor tarafından belirlenerek uygulanır. 

    Mide bulantı hissini azaltmak için su ve onun gibi sıvılar aşamalı olarak daha fazla tüketilmelidir. Bu süreç geçene kadar katı yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez. Özellikle kusma süreci 24 saati aştığında susuzluğun giderilmesine oldukça dikkat edilmesi gerekir.

    Hamilelik süreci atlatan ve bulantıları olanlar için de bunu gidermek adına ufak seçenekler vardır. Yataktan kalkmadan önce kuru kraker yenebilir. Yatmadan önce de yağsız et veya peynir gibi yüksek protein içeren atıştırmalıklar alınabilir.

    Kusma nedenleri kanser tedavisi gibi tıbbi durumlarla alakalı olduğunda çoğunlukla başka ilaç verilir. Ayrıyeten hamilelik, yol tutması ve baş dönmeleriyle ilgili mide bulantılarında da ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz şekilde olabilir. Mide bulantısı ilacı kullanımından önce mutlaka bir doktora danışmak lazımdır.

    Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

    Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile başlanabilir. Gün içerisinde üç büyük öğün değil daha küçük öğünlerin tüketimi tercih edilebilir. Besinlerin yavaşça yenilmesi gerekir. Sindirimi zor olan, baharatlı, fazla yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tahıllı besinler, krakerler, tostlar bulantıya daha az neden olduğundan tüketimi gerçekleştirilebilir.

    Gazoz ve kola benzeri içecekler mide problemlerine iyi gelmez. Şişkinliğe sebep olabilir ve reflüyü daha da kötü hale getirebilir. Böylece bulantıya yol açılmış olunur. Eğer zorunlu bir durum bulunuyorsa içeceğin gazının kaçırılması veya su ile seyreltilmesi gerekir. Yemek yenilmesinin ardından baş, ayaklardan en az 30 santim yukarda tutularak dinlenilmelidir. Midenin katlanır halde durması bulantıyı artıracaktır. 

    Yol tutmasıyla oluşan bulantılar, ön cama odaklanacak şekilde oturarak önlenebilir. Yan camlardan gözüken hızlı geçiş bulantıyı kötü hale getirecektir. Seyahat esnasında ekrana bakmak veya kitap okumak da tetikleyici olabilir. Çok fazla susuz kalındığında sürekli mide bulantısı ama kusamama durumu ortaya çıkabilir. Bu limonlu su tüketimiyle geçirilebilir. Su içerisine limon damlatmak da etkili olacaktır.

    Oda içerisinde bir pencerenin açılmasıyla ya da vantilatörün önüne oturmayla hava almak bulantıyı hafifletir. Etrafta varsa kötü kokudan kurtulmak da mümkündür. Böylece başka bir şeye odaklanmış olursunuz. O anki bulantıya odaklanmamaya çalışarak başka şeylerle ilgilenmek hafiflemeye yardımcı olur. Hareketsiz, sakin bir yerde kitap okumak veya müzik dinlemek de fayda gösterecektir.

    Mide Bulantısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Mide Bulantısı Neyin Belirtisi Olabilir?

    Birçok tıbbi durumların belirtisi olarak mide bulantısı karşımıza çıkabilir. Bunlardan bazıları gastrointestinal problemler, viral enfeksiyonlar, yol tutması olabilir. Hamilelik, bazı ilaç kullanımları veya psikolojik etkenler de sebepler arasında yer alır.

    Mide Bulantısının Kusmaya Dönmesi Nasıl Önlenir?

    Çok asitli olmayan meyve suyu veya soda benzeri içecekler tüketilebilir. Portakal veya greyfurt suyu gibi çok asitli meyve suları durumu daha da kötüleştirebilir. Yemek yemenin ardından zor ve yoğun fiziksel aktiviteler yapılmamalıdır. Oturur veya yana yatar şekilde dinlenmek önlenmesini sağlayacaktır.

    Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

    Anksiyete, depresyon veya stres mide bulantılara sebebiyet verebilir. Bunlar bilişsel davranışçı terapi (BDT), rahatlama teknikleri veya hipnoterapi ile kontrol altına alınabilir. Düşüncelerin düzenlenmesiyle birlikte kaygının oluşturduğu bulantılar da azalacaktır. Bazı durumlarda mide bulantısı ilacı da kullanılması gerekebilir. Daha doğru bir tedavi için bir doktora danışılması önerilir.

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek