Lütfen Bekleyiniz...

Spina Bifida Nedir? Bebeklerde Spina Bifida

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Spina Bifida Nedir? Bebeklerde Spina Bifida
İçindekiler

    Spina Bifida Nedir? 

    Spina bifida, omurilik ve omurilikle alakalı sinirlerin, omuriliğin tamamen örtülememesi sonucunda açıkta kalması durumudur. Bu durum, gebeliğin ilk ayının bitiminde bebeğin omurga ve omuriliği gelişirken görülür.

    Bebeklerde Spina Bifida 

    Bebeklerde spina bifida, hamilelik döneminde oluşmaya başlayan bir hastalıktır. Hastalığın ilk aşaması, hamileliğin ilk ayında görülür. Hamileliğin bu döneminde bebeğin omurgası olması gerektiği gibi kapanmazsa bu durum görülür. Spina bifida halk arasında ayrık omurga hastalığı şeklinde de adlandırılır. Bu durumda açık kalan omurlar arasından çıkan sinirler ve omurilik, bebeğin sırtında bir yumru meydana getirir. Bu durumda sinirler zarar görür. 

    Spina Bifida Nedenleri Nelerdir? 

    Hastalığın sebebi henüz kesin olarak bilinememektedir. Fakat nedenleri arasında folat eksikliği ve ailede nöral tüp defekti hikayesi olması sayılabilir. Ayrıca spina bifida, beyazlarda daha sık görülür. Genetik ve çevresel faktörler de hastalığın gelişmesinde etkilidir. Hamilelik sırasında alınan bazı ilaçların, obezitenin ve hamilelikte vücut ısısının yüksek olmasının da hastalığın nedenleri arasında olduğu düşünülebilir. 

    Bebeklerde Spina Bifida Nedenleri Nelerdir?

    Spina bifida nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak hastalığın nedenleri arasında folik asit eksikliğinin önemli bir yer tuttuğu biliniyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde yeterli miktarda alınan folik asitle birlikte bu durum için önlem alınabilir. Aşırı kilolu olan kadınların hamileliklerinde de hastalığın görülme oranı artar. Diyabet hastalarının gebelikleri de bu bakımdan risklidir

    Spina Bifida Çeşitleri Nelerdir? 

    Spina Bifida çeşitleri 3 tanedir. Bunlar; spina bifida occulta (açık), meningosel, meningomyelosel (açık) olarak adlandırılır. 

    Spina Bifida Okülta (SBO)

    Bu formda hastalık en hafif şekilde görülür. Ayrıca hastalığın en sık görülen formudur. Genelde kendiliğinden fark edilmez, olası bir röntgen çekiminde fark edilir. Kapalı spina bifida formu olarak da bilinir. Genellikle herhangi bir belirti vermez ve cerrahi operasyona gerek duyulmaz.

    Meningosel

    Hastalığın en az görülen formudur. Omurilik sıvısını bebeğin sırtındaki açıklıktan çıkar. Ancak bu kısımda sinirler olmadığından hayati bir sorun oluşturmaz. Ancak bazı bebeklerde mesane ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Hidrosefali nadir olsa da görülebilir.

    Myelomeningosel

    Bu form sık görülmekle birlikte ciddidir. Omurganın arasından çıkan kese sinirlere zarar verecek konumdadır. Bu durum birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bunlar arasında kısmı felç, yürüme zorluğu, hidrosefali, idrar tutma problemleri ve skolyoz sayılabilir. Şikayetler etkilenen sinirlere göre değişiklik gösterir.

    Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

    Spina bifida belirtileri durumun çeşidine ve seviyesine göre değişiklik gösterir. Örneğin, spina bifida aperta çeşidinde belirtiler gözle görmek mümkündür. Ancak spina bifida occulta türünde ise omurga üzerindeki belirtileri gözle görmek mümkün değildir. 

    Hastalık omurga üzerinde dışarıdan görülebiliyorsa ilgili bölgede cilt kabarıklığı ve şişkinlik gözlenebilir. Hastalığın kapalı formunda ise cilt normal bir görünüme sahiptir. Ancak ilgili bölgede normalde olmaması gereken tüylenme olabilir. Gelişim sorunu olan bölgede küçük bir delik ve yağlı doku olması da spina bifida semptomları arasındadır.

    Bebeklerde Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

    Spina bifidanın bebeklerde görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Kısmi felç
    • Yürüme problemleri (bacaklarda güçsüzlük)
    • Hidrosefali ve beyin hasarı
    • Bağırsak ve mesane sorunları
    • İlerleyen durumda skolyoz oluşumu
    • İdrar tutma güçlükleri
    • Deride his kaybı

    Spina Bifida Nasıl Teşhis Edilir?

    Spina Bifida teşhisi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi uzmanı tarafından ilgili muayenenin yapılması ardından yapılır. Hamilelik sırasında ise teşhis, ultrason kontrolleri vasıtasıyla yapılabilir. Teşhisi sadece fiziksel muayene ile yapmak mümkün değildir. Bu yüzden Manyetik Rezonans (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemelerinden de yardım alınır.

    Bebeklerde Spina Bifida Tanısı Nasıl Konur?

    Teşhis için hamileliğin ikinci üç ay döneminde yapılan tarama testleri önemlidir. Kan testleri, ultrason ve amniyosentez diğer tanı yöntemlerindendir. Ayrıca hamileliğin kaçıncı haftada olduğunu bilmek de tanı için büyük önem taşır. İlgili tetkiklerin ardından yapılacak olan kafatası ve  vücut incelemeleri ile de tanı kesinleştirilebilir. 

    Spina Bifida Tedavisi Nasıl Yapılır? 

    Spina bifida tedavisi, hastalığın seyrine ve şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer hastalık kapalı şekilde ise genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak hastanın durumu ağır seyrediyorsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. 

    Yapılan operasyonla kesenin kapatılması ve omurilik çevresindeki dokuların iltihaplanmaması amaçlanır. Fizik tedavi de hastalığın tedavisindeki diğer bir yoldur. Fizik tedavi ile birlikte hastanın bacakları güçlendirilebilir ve şekil bozuklukları giderilebilir. Böylece yürüme bozuklukları aşılabilir.  

    Bebeklerde Spina Bifida Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Spina bifida ile doğan bir bebek, doğumundan sonraki ilk 36 saat içerisinde ameliyat olmalıdır. Ancak operasyon için zaman kaybetmemek önemlidir. Bebekte meningoseli varsa, omuriliğin etrafına bir zar konulur ve omurilik açıklığı kapatılır. Bebekte myelomeningosel görülüyorsa aynı şekilde omurilik yerine geri konulur ve kese kapatılır. Ancak tedaviden önce erken tanının konmuş olması önemlidir. Böylece omurilikte oluşacak olan hasar minimuma indirilebilir. 

    Diğer bir seçenek de anne karnında cerrahi işlem uygulamaktır. Bu işlem hamileliğin 26. Haftasında yapılır. Bebeğin omuriliğindeki açıklık henüz anne karnındayken kapatılır. Her iki seçenekte de tedavi sonlandırılmaz. Yapılan cerrahi müdahalelerden sonra da bebeğin uzun yıllar kontrol altında olması gereklidir. 

    Spina Bifida Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Spina Bifida Hastaları Kalıcı Olarak İyileşebilir mi?

    Eğer spina bifida kapalı formda ise temelli iyileşme şansı mümkündür. Bu çeşitteki tedavi şansı diğer çeşitlere göre daha yüksektir. Ancak açık spina bifida söz konusu ise durum farklıdır. Bu çeşitteki iyileşme oranı hastalığın seviyesine ve vücuttaki sinirlerin hastalıktan ne kadar etkilendiğine bağlıdır. 

    Bazı hastalarda sinirler hayati fonksiyonları etkileyecek kadar hasar alır. Bu durumda hastalığı tedavi etmek mümkün değildir. Tedavi bu seviyedeki bir hastada mevcut durumu kontrol almak amacıyla yapılır. Yani amaç hastayı eski durumuna getirmek değil, durumun şiddetinin daha da ilerlemesini önlemektir. 

    Yapılan cerrahi müdahaleler yoluyla sinir sistemi kapalı hale getirilir. Bu müdahalenin ardından sinir sistemi enfeksiyonlardan korunabilecek duruma gelir. Yapılan işlemlerin ardından kaslarda hasar meydana gelmişse fizik tedavi gereklidir. Eğer hastada ortopedik problemler oluştuysa ortopedik tedavilerden yardım alınır. Bazı hastalarda tuvalet tutma problemi de meydana geldiğinden bu sorunlara yönelik tedavi seçenekleri de mevcuttur. 

    Hastalık ilk başlarda fazla etkili görünmese de gerçek etkileri ilerleyen dönemde ortaya çıkabilir. Bu problemler ikincil problemler olarak bilinir. Erken dönemde görülmeyen omurilik yapışması, boyun uzamasıyla beraber gelişen kamburluk ve ayak kısmında deformeler gibi sorunlar sonradan meydana gelebilir. İlgili şikayetler için ikincil tedaviler uygulanır.

    Spina Bifida Hastaları Ne Kadar Yaşar? 

    Spina bifida hastaları için en önemli nokta hastalığın erkenden teşhis edilmesidir. Erken müdahale yapılırsa hastalık ölümcül bir hastalık olma özelliği taşımaz. Ancak bazı durumlarda tedavi gerektiği hızda uygulanmayabilir. Bu durumda hastanın vücudunda birtakım enfeksiyonlar meydana gelebilir. 

    Bu, kişinin hayatını tehdit eden bir sorundur. Bu durum genellikle hastalığın açık ve ağır çeşitlerinde görülür. Hastalık ağır seyrediyorsa, kişide enfeksiyonların haricinde hidrosefali de görülebilir. Bu da hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren diğer bir sorundur. 

    Erken müdahale yapıldığı takdirde, spina bifida hastaları kaliteli bir yaşam sürebilir. Ancak unutulmaması gereken bir nokta daha vardır. Erken aşamada spina bifida tedavi edilse bile hastanın takibi bırakılmamalıdır. Hastalığın ciddi yan etkileri her zaman erken dönemde belirti vermeyebilir. Bu sebeple kişilere hangi tedavi uygulanırsa uygulansın kontrol ve takip elden bırakılmamalıdır. 

    Son olarak dikkat edilmesi gereken bir nokta daha mevcuttur. Spina bifida hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de birtakım önlemler alınabilir. İlgili önlemlerin hamilelikte önce alınması hastalık riskini oldukça düşürür. Bunlardan en önemlisi hamilelik sürecinde yeterli miktarda folik asit almaktadır. Ayrıca ailede hastalıkla ilgili genetik bir yatkınlık varsa bu da göz önünde bulundurulmalıdır. Alınacak olan önlemlerle hem hastalık en başta önlenebilir hem de hastalığa hali hazırda sahip olan kişilerin yaşam standartları iyileştirilebilir.

    Spina Bifida Hastaları Yürüyebilir mi?

    Bu hastalığa sahip kişilerin yürüyüp yürüyemeyeceği kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Her hastalığın seyri bireye göre değişir. Hastalık sebebiyle sinir sistemi ileri derecede hasar almış kişilerin yürüme ihtimali düşüktür. Bazı hastalarda yürümekle ilgili herhangi bir problem oluşmazken bazı hastalar iki bacağını da kullanamayacak duruma gelebilir. Kimi durumda da kişi tek bacağını kullanabilirken diğer bacağını kullanamaz. Bu durumun önlenmesi için erken teşhis oldukça önem taşır. Böylece hastalık, sinirlere ileri derecede zarar vermeden önce kontrol altına alınabilir.

    Spina Bifida Hastasının Çocuğu Olabilir mi?

    Spina bifida hastalarının normal şartlarda çocuk sahibi olabilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ileri derecede etkilediği kişilerde bu durum daha farklı olabilir. Örneğin hastalığın omurga ve sinir sistemini ciddi şekilde etkilediği bir hastada başka birtakım problemler de görülecektir. Bu durum çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Özellikle bu hastalığa sahip olan erkek hastalar çocuk sahibi olma konusunda daha fazla zorlanırlar. 

    Spina Bifida İlerleyen Bir Hastalık mıdır?

    Bu hastalık gelişimsel bozukluklardan birisidir. Bu yüzden hastalık sonradan ortaya çıkmaz ve ilerleme göstermez. Ancak hastalığın birtakım diğer etkileri doğumdan sonra görülebilmektedir. Bunlar arasında hidrosefali, beyincik sarkması, ileri aşamalarda böbrek yetmezliği ve mesane sorunları sayılabilir. 

    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek