Lütfen Bekleyiniz...

Hamilelik Reflüsü Nedir? Hamilelik Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme Tarihi: 05.04.2023
Hamilelik Reflüsü Nedir? Hamilelik Reflüsü Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler

    Hamilelik Reflüsü Nedir?

    Reflü, dünyada insanlarda en çok rastlanılan rahatsızlıklardan biri olmakla birlikte hem kadınlarda hem de erkeklere görülebilir. Mide içeriklerinin yemek borusundan geri kaçması sonucunda oluşan reflü, hamilelikte de can sıkıcı problemlerden biri olabilmektedir. Reflü, gebelik döneminde göğüste oluşan yanmalarla, midede ekşime hissiyle ve ağıza acı su gelmesi gibi şekillerle kendini belli eder. Buna genel olarak hamilelik reflüsü adı verilir. 

    Bundan ötürü hamilelik ile reflü arasında yakın bir ilişki vardır. Hatta, hamile kadınların yarısından fazlası hamilelik reflüsü yaşamaktadır. Hamilelik reflüsü, hamile kalınan süre boyunca şiddetlenmez ya da aniden belirmez. Çünkü, hormonal değişikliklerin yaşanması ve de bebeğin büyümesi sonucunda midede oluşan baskı artar. Bu gibi sürecin beraberinde getirdiği etmenlerle birlikte reflünün oluşumuna zemin hazırlanmış olur ve anne adayı bu gibi problemlerle baş etmek zorunda kalır.

    Hamilelik Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

    Reflü, genellikle baharatlı ve yağlı gıdalar tüketildiğinde, belli bir miktarın üstünde çikolata yendiğinde ya da taze sıkılmış meyve suları içildiğinde görülür. Belirtileri de bu gibi gıdaları tükettikten sonra ortaya çıkar. Reflünün en yaygın belirtisi, mideden boğaza doğru yayılım gösteren ve yemek yedikten sonra oluşan yanmalardır. 

    Mide içeriği böylece ağıza kadar gelir ve kişi yutarken güçlük geçer. Bunlar da reflünün diğer önemli belirtilerindendir. Ancak nadir de olsa reflünün; 

    • Ağrılı yutkunma,
    • Geğirme, 
    • Hıçkırma, 
    • Bulantı ve kusma gibi diğer belirtileri de olabilir. 

    Reflü, yemek borusu ve bağırsak sistemi haricinde diğer bölgelerde de kendini gösterebilir. Öksürük, ses kısıklığı, diş çürüğü ve boğaz ağrısı reflünün diğer etkilerindendir. 

    Hamilelik Reflüsü Nedenleri Nelerdir?

    Gebelikte, yani hamilelik döneminde reflü görülmesinin en temel nedenlerinin başında yaşanan hormonal değişiklikler gelir. Bebek bu süreç içerisinde karın içinde büyür ve bu büyüme de anne adayının karnına baskıya yol açarak hamilelik reflüsünün yaşanmasına neden olur. Bebeğin anne adayının karnında gün geçtikçe büyüme halinde olması, midede bulunan asidin kaçmasına sebep olur. Bunun sonucunda da gebelik reflüsü meydana gelir. 

    Hamilelik Reflüsü Kimlerde Görülür?

    Hamilelik reflüsü sıklıkla genç yaşlarda hamile kalan kadınlarda görülür. Ayrıca önceki gebeliklerinde hamilelik reflüsü yaşamış kadınların da bir sonraki gebeliklerinden yeniden hamilelik reflüsü yaşaması muhtemeldir. Çok sayıda doğum yapmış kadınlarda da hamilelik reflüsü görülebilir. Ancak ileriki yaşlardaki gebe kadınlarda genellikle hamilelik reflüsü az görülür. Hamilelikte reflünün başlıca nedeni rahmin boyutunun büyümesi ile mideye basınç uygulanmasıdır. Ayrıca bebeğin de büyümesi hamilelik reflüsünü tetikler. 

    Hamilelik Reflüsü Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Reflü yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında reflünün tedavisinin nasıl yapıldığı gelir. Reflünün tedavisi için öncelikle belli başlı şikayetler olması gerekir. Kişi kendinde bir sorun olduğunu mide içeriğinin ağzına gelmesinden ve yutkunma güçlüğü çekmesinden kolayca anlayabilir. Bunların yanında kişi doktora ağrılı yutkunma, geğirme, hıçkırma, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle de başvurabilir. 

    Bu gibi belirtiler uygun bir reflü tedavisine başlamak için yeterlidir. İlgili şikayetler dinlendikten sonra gastroözofagial reflü tanısı koymak mümkündür. Ancak tanıyı net olarak koymak ve hastalığın ne derece önemli boyutlara ulaştığını anlamak için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler, manometrik gibi yöntemlere başvurulabilir.

    Ayrıca reflü tedavisine başlamadan önce bazı reflü testleri yapılması önemlidir. Uzman hekim, reflü tanısı koymadan önce ilgili bulguların gerçekten reflü olup olmadığını ya da başka komplikasyonların gelişip gelişmediğini anlamak için bu birtakım testlere gereksinim duyabilir. Reflü için uygulanan testler ise  şu şekilde sıralanabilir:

    Baryum Özefagus Mide Duodenum Grafisi: Hasta öncelikle baryum içer. Ardından radyolog, floroskopi yoluyla baryumun yemek borusuna ve mideye giderken incelemeler yapar.

    Gastroskopi: Endoskopi yoluyla yapılır. Ucunda ışık bulunan bir tüp yardımı ile bu tüp ağızdan özefagusa ve mideye doğru ilerletilir. Ardından yemek borusu incelenir. Bu işlem için hastanın sedatize edilmesi gerekir. 

    Özefagus Manometresi ve PH Metre: Burundan sokulan ince bir tüp mideye gönderilir ve bu sayede midedeki basınç ve asit miktarı hakkında bir bilgi sahibi olunabilir.

    Hamilelik Reflüsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Reflü, hamileliğin ilk zamanlarında kendini gösterir ve gebeliğin bitmesi durumunda da kendi kendine geçer. Yine de anne adayları bu durumdan rahatsızlık duyacağından tedavi adına yapılabilecek bazı işlemler vardır. Öncelikle her sağlık sorununda olduğu gibi uzman bir doktora gitmelisiniz. Kendinizin bilinçsiz bir şekilde alacağı ilaçlar ve yiyecekler çok zararlı ve kötü sonuçlara yol açabilir. Düşük, bu gibi yanlış uygulamalar sonucunda meydana gelebilir. 

    Hamilelik reflüsünde uygulanan tedavide ana amaç, bebeğe herhangi bir zarar vermeden annenin şikayetlerini azaltmaktır. Uygulanacak olan tedavi de anne adayının şikayetlerine göre belirlenir. Eğer annenin şikayetleri hafifse ilaç kullanmadan uygun bir beslenme programı ile tedavi gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan reflüde uygulanacak tedavilerden en etkilisi uygun bir diyet programına geçmektedir. 

    Uygulanacak olan diyette tüketilen protein miktarı arttırılır ve yağ içeren gıdalar olabildiğince az tüketilir. Büyük ve çok porsiyonlar yerine, mideyi aşırı doldurmayacak ve üstüne basınç uygulanmasına neden olmayacak küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Beslenme iki saatte bir olmalı ve bu bir düzene oturtulmalıdır. Bunu yapabilmek için, iş ortamında, arabada ya da okulda yemek yenmelidir. 

    Sıvı, mideyi fazla şişirmemek için fazla alınmamalı ve günlük ortalama olarak 2-2.5 litre arasında alınmalıdır. Ancak ara öğünlerde sıvı almaya mutlaka dikkat edilmelidir. Alınacak olan sıvılar ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Sıvılar çok hızlı değil, yavaş yavaş içilmelidir. Acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi turunçgiller mide asidini uyaracağı için fazla alınmamalıdır. İçeceklerden ise; gazoz, kola gibi karbonatlı olanlarından, kahveden ve koyu çay içmekten kaçınılmalıdır. 

    Ayrıca çikolata, çiğ soğan, sarımsak ve nane de reflüye sebep olabileceği için onların da tüketimine dikkat etmek gereklidir. Özellikle alkol özofagus irritasyonuna sebep olabileceği için kullanımı mutlaka belli bir düzeyle sınırlı kalmalıdır. Geç saatte alkol ile birlikte ağır yemekler bir arada tüketilmemelidir. Kahve ve sigarayı bir arada içmek de reflüyü tetikler.

    Özellikle yağda kızartılan etler, mayonez ve soslar, kaymak, krema gibi fazlaca yağ içeren gıdalar da reflü şikayetini artırır. Açma, poğaça ve börek gibi kahvaltıda sıkça tüketilen hamur yemeklerine de dikkat etmek gerekir. Simitin susamını da aşırı derece tüketmemek faydalı olacaktır. Zira bu da reflüyü tetikleyebilir. Süt ürünleri tüketilecek ise mutlaka ne az yağ içerenleri seçilmelidir. Baklava ve şöbiyet gibi fazla yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir. 

    Gebelik sürecinde bu gibi önlemler alındıktan sonra genellikle ilaç tedavisi önerilmez. Doktorlar bu konuda hassas davranırlar. Ancak ilgili önlemler alındıktan sonra bile annenin şikayetleri bitmiyorsa ilaç tedavisi denenebilir. Ancak bu ilaçlar mutlaka uzman bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

    Hamilelik Reflüsüne Ne İyi Gelir?

    Reflüyü alkol ve kahve gibi kafein içeren maddeleri tüketmek tetikler. Ayrıca fazla yağlı gıdalar da reflüyü tetikleyeceğinden bunların haricindeki gıdalar tercih edilmelidir. Bu gibi tercih edilebilir gıdaların arasında elma, muz, fırınlanmış patates, brokoli, lahana, bezelye, taze fasulye, balık gelir. Süt ve süt ürünlerinin de az yağlı olanlarından keçi peyniri tercih edilebilir. 

    Ayrıca uyku esnasında anne adayının başının altına omuzlarını da kapsayacak şekilde koyacağı yastık reflünün tetiklenmesini önleyecektir. Böylece mide asidi geri kaçamaz. Dinlenirken ve uyurken de sol tarafa yatmak iyi bir yöntemdir. Çünkü sağ tarafa yatmak mideyi yemek borusundan daha yukarı çıkaracağı için reflüyü tetikleyebilir. 

    Ayrıca kıyafetler vücudu sarmamalı ve sıkmamalıdır. Özellikle bel bölgesinin rahat olmasına önem gösterilmelidir. Bütün bunların haricinde uzman bir hekim tarafından verilen diyet ve bu diyeti uygulamak reflü şikayetlerini büyük oranda azaltacaktır. Bunların haricinde reflüye iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

    • Yemekleri yavaş yemek ve iyi çiğnemek. Yemekte sıvı alımını sınırlamak
    • 2 saatte bir az miktarda yemek yemek
    • Kilo alımını sınırlamak
    • Kafeinli içecekleri ve yağlı gıdaları fazla tüketmemek
    • Domates ve turunçgillerin tüketiminde aşırıya kaçmamak
    Hızlı Randevu Al
    Bizimle İletişime Geçin

    İlgili İçerikler
    Ara Onlıne Randevu
    Canlı Destek
    -
    Canlı Destek